Århus Stiftstidende, October 11, 2005

From The Elvis Costello Wiki
Jump to navigationJump to search
... Bibliography ...
727677787980818283
848586878889909192
939495969798990001
020304050607080910
111213141516171819
202122232425 26 27 28


Århus Stiftstidende

Denmark publications

European publications

-

Der var engang en H.C. Andersen
og en Elvis med en halv opera


translate
   Uffe Normand

Costello triumferede med sine opdigtede H.C. Andersen-breve i Musikhuset

Der var engang en H.C. Andersen. Der var også en Elvis. Ja, faktisk har den rytmiske verden stadig en Elvis — med efternavnet Costello. Den britiske sanger og sangskriver fremførte i aftes i Musikhuset sine 10 nye sange, der er lavet på hemmelige (men af Costello opdigtede) breve fra H.C. Andersen til dennes ugengældte kærlighed, den svenske sangerinde Jenny Lind. Det er disse breve, der har givet operaen navn — The Secret Songs Of Hans Christian Andersen.

- Opera?

Ja. Endda en kammeropera. Nok mindede det, der skete på scenen, (og det var faktisk ingenting udover musik) ikke ret meget om en opera. Snarere om en almindelig koncert, der var tilsat nogle få rekvisitter. Og lad os så bare se bort fra det komiske i, at der på H.C. Andersens skrivebord foruden den obligatoriske gåsefjer også var en elektrisk læselampe årgang 1960. Men lad nu det være.

Arbejdende værksted For det kunne ikke overskygge, at det blev en ganske særlig aften i Musikhuset. Forestillingen, der er bestilt af Det Kgl. Teater i København som en kammeropera i anledning af H.C. Andersen-året, er endnu ikke helt færdig, og det var måske medvirkende til, at oplevelsen blev ganske intens — som et kig ind i en stor kunstners arbejdende værksted, hvor stjernen enkelte gange måtte støtte sig til papiret med de lange sangtekster.

The Secret Songs blev i weekenden spillet to gange i operaen i hovedstaden, så det var i aftes først tredje gang, de hemmelige sange blev luftet.

Scenografisk skete der ikke andet, end at Elvis Costello, der til anledningen var klædt moderigtigt anno 1870, skiftede mellem sine to roller, og at den svenske sopran Gisela Stille ind imellem kom på scenen for at synge partiet som Jenny Lind.

Sammen gav de "He Has Forgotten Me Completely" — en eventyrlig duet. For hold da op, hvor en sopran. Gisela Stille fra Det Kgl. Teater tog uden besvær, men med megen indlevelse, de høje C'er — de høje Castelloer, mens Elvis Costello til fulde klarede sig med sine lidt nasale, løse, uskolede og karakteristiske popstemme, der er bedst når den synges igennem.

Heldigvis komponerer han sådan, at hans stemme tit udfordres til sit maksimale, hvor den er bedst. Sangermæssigt er det Knold og Tot at sammenligne de to genre-repræsentanter.

Kald det, hvad I vil

Men det var tydeligt at se, at sangerinden fra Det Kgl. Teater har meget mere rolleerfaring end Elvis Costello. Hun vidste, hvordan hun med små bevægelser med fingrene og nøje afmålt kiggen mellem publikum og medspilleren på scenen kunne understrege sin rolle, mens Elvis Costello, når han da ikke sad ved skrivebordet eller stod bag en kasse og spillede på guitar, listede mere tilfældigt og planløst rundt.

I en opera skal der foruden sange også være noget skuespil — noget dramaturgi.

Men kald det hvad I vil. Opera var der ikke meget af, men som sange fungerede de 10 breve perfekt. Tre af dem fik vi igen som ekstranumre, og faktisk var de bedre anden gang, hvor publikum ligesom havde fået dem fordøjet og forstået.

Elvis Costello har nok engang skrevet nogle fantastisk fine og komplicerede popsange. The Secret Songs bæres af historien om Jenny Lind, der nares til USA af den amerikansk impresario, cirkusmand og fidusmager P.T. Barnum. Her digter Elvis Costello så, at H.C. Andersen skriver hemmelige breve til den svenske nattergal, og det er da ok med noget kunstnerisk frihed.

Ene nye sange

I The Secret Songs synger Elvis Castello selv partierne som Barnum og Andersen.

Forud for koncerten i aftes var det annonceret, at Elvis Costello først ville spille nogle gamle sange og efter en kort pause tage The Secret Songs. Men efter prøveforløbet i København erfarede Costello, at de nye sange sagtens tåler at stå alene. så vi fik ét lang sæt af 75 minutter, der udelukkende bød på de nye sange, og så de tre ekstranumre, som publikum til dels fik lov at vælge.

Og Elvis Costello, der i sin introduktion havde kaldt H.C. Andersen for en litterær anarkist, har ret. Sangene behøver ikke andet selskab end sit eget, men opera — det er det nu ikke.

PS: I øvrigt er det lidt mærkeligt, at man gentagne gange ude i byen hører, at der kommer for få verdensnavne til de århusianske musikscener. Og når der så er én, ja så er Musikhuset kun halvt fyldt!!

-

Århus Stiftstidende, October 11, 2005


Uffe Normand reviews a performance of The Secret Songs Of Hans Christian Andersen, Monday, October 10, 2005, Musikhuset, Aarhus, Denmark, with Elvis Costello, Steve Nieve, Gisela Stille and others.


-



Back to top

External links