Östgöta Corren, September 4, 2003

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
- Bibliography -
1975767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718 19 20 21


Östgöta Corren

Newspapers
-

Nu sjunger Costello karlekens lov

Elvis Costello är kär -- men inte galen längre. 49 år gammal har den forne postpunkaren gjort sitt första kärleksalbum. -- Jag befinner mig på en mycket bra plats i livet, säger han.

translate
Östgöta Corren

Ett bröllop ska det bli också mellan Elvis och hans flickvän sedan december i fjol, jazzmusikern Diana Krall. Men när detta ska stånda vill han inte avslöja.

På nya skivan "North" lämnar han dock aningen mer för sina lyssnare att ta del av. Alla sångerna skrevs under några få månader och summerar väl de förändringar som han gick igenom i sin livssituation. Från brytningen efter ett tio år långt förhållande och in i en ny mycket djupt gående relation.

För att vara killen som alltid skrivit om kärleken ur den svikne och bittre personens synvinkel är det ett nytt grepp att sjunga dess lov.

-- Det är den skiva som har den mest positiva hållning till kärlek. Tidigare har jag varit mer skeptisk. Jag har varit ärlig och uppriktig, men ständigt haft en mycket mörkare syn på det. Den här skivan börjar förvisso på ett ställe där jag varit ofta, men den utvecklar sig och tar mig till ett ställe där jag inte varit tidigare, säger han.

Samsas med ett piano Han är tydlig med att han befinner sig i ett mycket mer gynnsamt läge i dag än på länge. Han är som vanligt uppklädd i dyr kostym och vass slips, men där finns också ett högst förnöjt leende.

-- Oberoende av hur och när sångerna skrevs, så befinner jag mig på en mycket bra plats i livet. Men det är ju inte varje del av hela mitt liv som finns på den här skivan. Jag tror att livet har fler sidor och är betydligt mer komplext än att man ska kunna få plats med allt i elva sånger, säger han.

På "North" backas han av gamle Attractions-kompisen Steve Nieve bakom pianot. Det är en lugnt återhållen historia, där pianot samsas väl om utrymmet tillsammans med Costellos röst. Emellanåt ramas det hela in av stråkar och ibland av en vänskaplig gitarr.

Arg man med gitarr Det är i såna miljöer han mer och mer har placerat sig själv under senare år. Det har varit samarbeten på skiva och scen tillsammans med Burt Bacharach, Ann Sofie von Otter, Sverige Radios Symfoniorkester, Brodsky Quartet och Londons symfoniorkester för att nämna några.

Men när historieböckerna sagt sitt, så hamnar Costello ändå allt som oftast oavkortat i facket för arga män med gitarr. Inte enbart för att han en gång råkade säga att hans huvudsakliga motivation var "skuld och revanschlystnad".

-- Men jag känner mig inte alls förföljd av det. Det finns så många saker i mitt förflutna som jag tycker har en väldigt fin klang fortfarande. Det är sånger som folk kommer ihåg och som jag fortfarande tycker om att spela, 25 år efter att de skrevs. Det är inte alla som kan säga det.

Några begränsningar vill han inte känna i sitt musicerande.

Vill inte välja -- Varför måste man välja? Jag älskar att spela rock och jag älskar att göra klassisk musik och mycket annat. Det bästa är att göra det som känns rätt för stunden. Jag ser mig själv som lyckligt lottad som har de här möjligheterna att få göra allting.

Den enda gång han ger prov på sin slagfärdighet och skarpa tunga, som fladdrade så vilt i ungdomen, är när hans inval till Rock And Roll Hall of Fame tidigare i år kommer på tal.

-- Det där är bara bullshit. Det är ett idiotiskt påfund av några självgoda amerikaner. Men det var en väldigt bra fest, konstaterar han med kraft men utan att pressvecken i kostymen rätar ut sig.

Den 3 november kommer Costello till Sverige för en konsert på Cirkus i Stockholm. Med sig har han Steve Nieve och det är en stillsam afton som utlovas.

-- Det blir en väldigt intim inramning. Väldigt återhållet. Men folk kommer nog att bli överraskade ändå, för Steve kan vara väldigt explosiv vid pianot, säger Elvis. (TT Spektra)

Albumet "North" ges ut 17 september.

-

Östgöta Corren, September 4, 2003


Östgöta Corren interviews EC regarding North and previews his concert with Steve Nieve on Monday November 3, 2003 at Cirkus, Stockholm, Sweden.


-Back to top

External links