Amsterdam Telegraaf, December 23, 1981

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Amsterdam Telegraaf

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Het gelijk van Elvis Costello


translate
   Ad Visser

Sommige artiesten hebben de naam „moeilijk" te zijn. Wispelturig, eigenwijs, onhandelbaar tot „niet mee te werken " zijn etiketten die door hen die dagelijks met grote sterren omgaan, worden opgeplakt. Zo wordt een beroemde Amerikaanse zangeres, die onlangs na jaren weer eens in Nederland was, door medewerkers van de platenmaatschappij „het beest" genoemd. En geloof me, dat een artiest er echt wel het een en ander voor moet doen wil een dergelijk predikaat aan zijn naam verbonden raken.

Eerder beschreven zangeres besloot bijvoorbeeld op het laatste moment niet te zingen in een televisie-uitzending, waar iedereen dat van haar had verwacht. Dezelfde zangeres verscheen niet op het welkomstdiner dat men haar bereid had en waarvoor men speciaal een kasteel had afgehuurd. Het grote aantal koks die dagen hadden besteed aan de voorbereiding van het diner zouden die avond het voedsel onaangeroerd op de schalen afvoeren.


Het publiek merkt van deze onaangename grilligheden over het algemeen weinig. Het blijft meestal achter de schermen van de showbizz verborgen. Naast deze onvermoede grilligheden waar enkele beroemdheden zich een opmerkelijke reputatie mee hebben verworven, ontstaat er tussen artiest en maatschappij soms een spanning over de te volgen artistieke lijn.

Deze onenigheden die niet vergeleken mogen worden met de vorige, kunnen soms aardig oplopen. Reken maar dat men bijvoorbeeld bij de maatschappij waar Elvis Costello zijn repertoire heeft ondergebracht, vreemd opkeek toen „de meester" zijn nieuwe plannen bekend maakte. Elvis Costello heeft er heel wat jaren over gedaan om zijn bekendheid op te bouwen. Jarenlang leurde hij met demotapes, maar geen maatschappij zag lets in de introverte, nauwelijks aanwezige klerk, die vertelde dat hij de nieuwe pophero was.

Uiteindelijk kreeg hij gelijk toen een kleine enthousiaste produktiemaatschappij hem een kans gaf. Elvis Costello groeide in enkele jaren uit tot een gewaardeerde antiheld van de new-wave. Van Europa tot Amerika was men geïnteresseerd in deze punky persoonlijkheid, die vooral in intellectuele popkringen een warm onthaal kreeg.

Elvis Costello was beroemd en succesvol na jaren van verbeten vechten en doorzetten. Verbazing zal er dan ook op de gezichten van zijn omgeving hebben gestaan toen hij onlangs verklaarde zijn repertoirekeuze drastisch te wijzigen. Geen eigen composities meer, vol spitse satire, maar sappige smartlappen uit de rijke voorraad van het bestaande Amerikaanse country & western repertoire.


Sommige dachten dat Costello niet goed bij zijn hoofd geworden was. Zo waren ze ervan overtuigd dat de rebelse popheld zijn ondergang tegemoet ging. Met Costello viel niet te praten. Het doek was gevallen vond hij. De nieuwe Costello zou een andere worden en als zijn fans die stap niet konden volgen: jammer voor ze! Costello verdween naar Nashville en vervaardigde daar zijn nieuwe elpee Almost Blue.

En ziedaar. Hij kreeg nog gelijk ook. In de hitlijst van vandaag treffen we „A good year for the roses", waarmee Elvls' nieuwe stijl tegen de verwachting van zijn naasten in, geaccepteerd is door het publiek. Elvis Costello deelt niet het gevoel van opluchting van zijn omgeving, die hem zijn eigenwijsheid aanvankelijk zo sterk verweten. „Ik ga mijn eigen gang. Ze bekijken het maar," is zijn motto voor de komende Jaren.

-

De Telegraaf, December 23, 1981


Ad Visser profiles Elvis Costello and notes the release of Almost Blue.

Images

clipping
Clipping.

page scan
Page scan.

-Back to top

External links