Amsterdam Telegraaf, March 25, 1989

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Amsterdam Telegraaf

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

„Ik ga niet meer zitten schuimbekken op de TV"


translate
   Jip Golsteijn

Scanning errors uncorrected...

Spike, alweer een meesterwerk van Elvis Costello

Amsterdam, zaterdag
"Dat vraagt iedereen: waar heb je al die tijd gezeten? Of ik drie jaar vakantie heb gehouden op zo'n Caraibisch eiland waar prinses Margaret altijd wordt opgespoord door de roddelpers of de Rolling Stones hun verzoeningsbijeenkomsten houden. Ik heb de laatste jaren aan vele platen tegelijk gewerkt. Ze komen alleen nu pas uit. Mystery Girl van Roy Orbison staat in de halve wereld in de Top Tien, Spike ligt nu in de winkel, de nieuwe McCartney komt volgende maand uit en The Courier, de film waarin mijn vrouw Caitlin speelt en waarvoor ik de muziek heb geschreven, is net in wereldpremière gegaan in Dublin. Ik heb dus niet stil gezeten.”

Elvis Costello kijkt me een tikje verwilderd aan, maar dat kan komen doordat hij al dagen niets anders doet dan vragen beantwoorden. Zo'n acht uur per dag, vrijwel zonder' pauze, vanaf een uur nadat vliegtuig is geland, tot een uur voor de laatste van die dag vertrekt. Hij zegt zich net een diplomaat te voelen die de brandhaarden van de wereld afreist om erger te voorkomen.

Eijh rriilt 1 de hoofdrol in de ,ie in mijn hoofd itc;, Lgt zegt hij als er een k. e stilte dreigt te vallen na hin quasi wanhopige ope-nsverklaring, ,,compleet t;riet Muziek. The Courier was amumiens een interessante er-r1g• Het budget voor de pirs Was te laag om muziek als sluitpost te behande-ldi:, Maar dat maakte mij niet Maar had echter graag, zoals Zeooder bij Paris, Texas, Mijn gitaar in de studio reten en muziek gemaakt ij ri im e beelden op het witte alciwc,". Nu is mijn muziek bij te les en beetjes in de film 1,:eehtgekomen. Overigens t:nak met verbluffend resul---4- Je kan, alleen door de ki ziek te verplaatsen, een ir Pel wandelingetje van de ier sneller, langza-keer of gewoon raar doen lij-m n. Dat was praktijkerva-thorie, bij alles wat ik thuis al retiseh van filmmuziek Opgestoken door het

werk van de grote filmcom-ponisten te bestuderen: Lalo Schifrin, John Williams, En-nio Morricone, Maurice Jar-re. Jerry Goldsmith en Al-fred en Lionel Newman, de ooms van Randy. Ik zou op die mensen kunnen promove-ren!"

„Weet je wat ze me ook altijd wagen? Hoe ik herin-nerd wil worden na mijn dood. Alsof die binnenkort te verwachten is! Hoe ik wil worden herinnerd? Als dooie rocker! Hang naar onsterfe-lijkheid is nooit mijn drijf-veer geweest. Het ligt veel eenvoudiger, helaas. Ik wil die song mijn kop uit hebben, dat kan alleen door hem te schrijven. Doe ik het niet, dan word ik gek. Was er maar een of ander groot motief! Je hoort tweederangs groepjes op Sky Channel over leven en werk praten of ze zojuist de Sixtijnse Kapel hebben be-schilderd, in plaats van een middelmatige single te heb-ben gemaakt. Goede singles worden sowieso bijna niet meer gemaakt."

„Niet door de supersterren van vandaag. Michael Jack-son zal over twintig jaar niet meer zijn dan een reeks getal-len. Nu al kan bijna niemand een song van hem in zijn geheel zingen. Als over Mi-chael wordt gesproken gaat het over zijn aap, Disneyland in zijn tuin of de zuurstoftank waar hij in slaapt. Niemand heeft het over zijn muziek. Vergelijk dat nou eens met de Beatles. Op hun nieuwe plaat werd gewacht! Het was een sociale gebeurtenis."

„De sterren van vandaag hebben geen songs. Ik zou dolgraag het nieuwe album van Whitney Houston schrij-ven. Ik heb haar een paar keer gezien. Fantastische zan-geres, maar' zo weinig goed repertoire dat ze elke song met vocale hoogstandjes moet rekken. En dan nog! I Want To Dance With Some-body. Nou en? Er moeten toch interessantere manieren

zijn om fans tussen de regels door te laten lezen? Je kan in video's van Whitney Houston aan haar ogen zien dat ze ongelukkig IS. Daar word ik zeer triest van. Denk je dat de wereld rijp is voor de eerste lesbische popster uit de ge-schiedenis? Betwijfel ik ook. Hoe dan ook, zo'n publiek geheim maakt Whitney Hous-ton niet gelukkiger, laat staan zo'n voor de roddelpers be-dachte romance met Eddie Murphey. Of er niets veran-derd is sinds het studiosys-teem in Hollywood."

„Maar nog erger vind ik het Stock. Aitken & Water-man Imperium. Natuurlijk, Pete Waterman, kennelijk de enige van de drie die praten kan, houdt het ons steeds voor: we worden niet geacht van zijn muziek te houden als we boven de twintig zijn; zij is bestemd voor kinderen. Soms wordt hij gemáákt door kinderen, zoals die aandoen-lijke domoortjes die I Rather Jack zingen. Maar dan nog, er moeten toch interessantere tienersterren te vinden zijn dan Kylie Minogue?"


„Ter verdediging van de Minogues van de wereld moet ik natuurlijk erkennen dat sexy platen maken in dit aids-tijdperk moeilijker is dan ten tijde van de seksuele revolu-tie van de jaren zestig. toen tiener zijn gelijk stond aan gelijk hebben. Weet je wat ik vreemd vind? Minogue is ac-trice. Waarom vergeet ze alles wat ze op de toneelschool heeft geleerd als ze in een video de beroepsmaagd moet uithangen? Judy Garland was ook actrice. maar die stopte al haar dramatisch ta-lent, en nog een beetje meer, in haar muziek."

„Op de een of andere ma-nier waren die sterren een tikje bedreigend voor het le-ven van alledag, zelfs voor dat van hun fans. Zo'n Sina-tra, daar ging toch wat van uit? Nóg zit ik aan de buis gekluisterd als hij voor de Gambling Board of Nevada ongeïnteresseerd, maar be-leefd, uitlegt dat hij óók heeft gehoord dat de peetvader van zijn dochter een kopstuk van de mafia is, maar hij hem slechts kent van de kerstca-deautjes die ze vroeger onder de kerstboom vonden. „mijn verleden blijkt me te achter-volgen. Mensen kunnen maar moeilijk accepteren dat de punk van 1977 een huisvader is geworden. Ik ontken mijn verleden absoluut niet, maar ik hen gewoon niet meer zo kwaad als destijds."

„Ja, ik kan me nog steeds woest maken over Thatcher, die eerst van Groot-Brittan-nië een natie van egoïstische klootzakken heeft gemaakt en nu bezig is het openbare leven te bemannen met haar gunstelingen. De laatste maanden zelfs door zakenlui als museumdirecteur of voor-zitter van de Raad voor de Kunst te benoemen. Maar ik ga niet meer schuimbekken op de TV, ik schrijf een song als Tramp The Dirt Down, waarin ik haar vergelijk met de madam van een bordeel. Woede is een mooie, soms nuttige emotie, maar revan-che is een gerecht dat je koud moet laten worden voor je het opdient."


„Ik ben Ier, dus helemáál ontkomen aan de Keltische hang naar verdoemenis kan ik niet, maar ik bid bij wijze van spreken om na mijn dood niet zo behandeld te worden als John Lennon. De biogra-fie van Albert Goldman is natuurlijk een klap in het gezicht van iedereen die het goed met John meende. maar waarom die hysterie? Ieder-een die Goldman's boeken over Lenny Bruce en Elvis Preslev heeft gelezen wist toch w. at hem of haar te wachten stond? Zes jaar re-search, 1200 interviews, het betekent allemaal niets als je met een vooropgesteld idee — ,ontmythologisering van een heilige" — aan je missie begint."

„Ach, wat maak ik me druk, van Lennon blijft Give Peace A Chance, Imagine, Jealous Gu•, War Is Over en de halve catalogus van de Beatles over, dat is meer dan genoeg. Ik heb de laatste maanden intensief met Paul McCartney gewerkt. Hij kent ',canon als geen ander. Als ik merk hoe hij Lennon nog al-tijd hij zich draagt, begrijp ik meer van Lennon dan Albert Goldman na zes jaar research en 1200 interviews..."

Scanning errors uncorrected...

-

De Telegraaf, March 25, 1989


Jip Golsteijn interviews Elvis Costello.

Images

clipping
Clipping.

Photo by Lex van Rossen
Photo by Lex van Rossen


page
Page scan.

-Back to top

External links