Džuboks, February 13, 1981

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
- Bibliography -
1975767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718 19 20 21


Džuboks

Croatian, Yugoslav publications

Magazines


Newspapers


Online articles


-

Od vriska do šapata

Elvis Costello / Trust

translate
   Saša Stojanović

Scanning errors uncorrected...

Poslednji aibum Konglomerata ELVIS COSTELLO and the ATTRACTIONS je dvostruko i višemisaono nazvan: na naslovnoj strani omota je to Trust, a na poledini From A Whisper To A Scream, što je i naslov kompozicije ovog teksta). Pogled u rečnik me uverava da »Trust« može biti preveden na osam (8) načina, od vere do ulaganja, što sugeriše jednu multi-značajnost, tumačenje; ceo album sa svojih četrnaest pesama može biti tako shvaćen. Nema jedno-dimenzionalnosti; govoreči slikarskim jezikom — kao kubistička slika je; upošljeno je više uglova posmatranja i interpretiranja odjednom.

Na predhodnim delima je Costello »prodavao«, proturao lična iskustva kao apstraktnu opštost, da bi sada (skoro) opisivao univerzalna. Lična nota je obuzdana i to nije toliko rezultat novog pristupa temama, koliko je veće umešnosti sa rečima kojima se maestralno služi u procesu izražavanja. Njima uspeva da opiše globalna stanja Zemljana, uvuče, natera nas da delimo snove, vizije, iluzije, mitove Iskreno, ovo je prvi Costellov album sa kojim se mogu u potpunosti identifikovati. Ranija ostvarenja su uvek ostajala previše privatna, suviše je to bio emocionalni košmar da bih mogao da podelim njegovo stanovište. Sada verujem (trust), investiram u satisfakciju slušnog aparata.

Costello je postao kreativno punoletan, sazreo je kao pisac i izvodač, kao efektivna snaga za iskazivanje univerzalnih stanja, a ne (samo) ličnih trauma. Sa jedne strane je izvanredni dramaturg poppoema — liričar čije plodove možeš »zasaditi« u vrtu pasija. EC je kao ulog u banci što duže oročen, to veču kamatu donosi. Njegova vokalna performansa na ovom LPu je, bez preterivanja — izvanredna. Muzička pratnja je kao od šale — Thomasi obezbeduju beat da bi Nieveov klavijaturski rad dekorisao i deklarisao Atraktivan zvuk: od klasičnog klavira do boogie voinje. I, produkcija sve je uradeno sa merom prvi album godine.

Na omotu i pod-omotu se Costello pojavljuje u »private eye« pozi, nešto kao Filip Marlou, taj besmrtni junak Chandlera, možda je to kako sebe vidi u trenutku — »privatni detektiv« koji traga za »opljačkanim« osećanjima, »kidnapovanom«  ljubavlju, »izgubljenoma srečom, »ucenjenim« snovima Traga, traži, istražuje u ime čovečanstva, savesno kao što je (ranije) optuživao. I ma se utisak da su se tek sada srele EC ambicije i mogućnosti. I, bilo je vredno čekanja: samouveren je, samopouzdan, samodovoljan!

Album otvara singl Clubland u maniru prošlogodišnjeg Get Happy!! ostvarenja. Na sledećoj numeri, Lovers Walk se poigrava sa »Antzvukom« — primitivno plemenski ritam mu dobro stoji. Posle ove dve opservativne stvari, postaje specifičniji u Never Be a Man,. specifiČniji za koga? Pesma je verovatno autobiografskog karaktera, ali isto tako može biti o meni, tebi, vama . . . čar ove ploče je u njenoj spekulativnoj odredenosti: o svima nama je i ni o kome posebno Dva mala remek dela su Watch Your Step i Shot With Its Own Gun,. laganije i minimalnije orkestrirane (Shot — samo glas i klavir), dočaravaju i očaravaju samim jezikom. Čišta poezija!

»How does it feel now you've been undressed By a man with the mind like the gutter press .« (Shot With lts Own Gun)

Shot je ključna pesma: prividno tretira seksualnu zloupotrebu, ali ispod je i dublje ispitivanje otvaranja prema svetu; preispituje samouništivost introvertnog stvaralaštva — šapatom. (Ostale stvari su, uglavnom, »vrisak«.) Simplifikacijom bi mogli svesti teme na dva bitna problema: seks r nasilje. Ali, izmedu su upletene druge lirske strukture, koje treba strpljivo »kopati«, szvlačiti, degustirati, učiti.

Preostale stvari predstavljaju deo spektra novih (?) interesovanja; na prvoj strani su to — neuobičajena ljubavna pesma Pretty Words koja ima tanušni, kontrolisani odjek Get Happyn doba (Motown prizvuk); Stricht Time i Luxembourg su rockeri prva podseća na tribal-rock, da bi druga dosta dugovala Rockpile nasledu. (Da se razumemo nije to kopiranje — Costello nema potreba za tim.)

Poledinu otvara New Lace Sleeves, ironičnosentimentalna stvarčica sa neverovatnom organom Nievea. Ej, EC, daješ nam previše !epote — jesmo ii je zaslužili? From A Whisper To a Scream napada i vozr predvodena vox-duetom Elvisa i Glenna. Different Finger je C&W nurnera, A traktivnih sastojaka, White Knuckles krasi cepajuči bas i iskričava igra dirki da•ce with me lile oll self! Fish'n'chip paper se pridružuje infektivnim ritmom sa čudnlikavo tretiranim vokalom; Big Sister's Clothes je »zyučna kulisa« za kraj »filma« tihi do vatreni pasaži prate poslednje »kadrove«.

Ovog detektiva bih unajmio u bilo koje doba dana (ili noći). Costello je izašao iz svoje zaštitne školjke i hrabro se suočava sa »neprijateljskim«, gramzivim, pohlepnim, nasilnim ali i romantičnim svetom.

Nedavni koncert i ovaj album označavaju novu fazu u Costellovom stvaralaštvu. Dobrodošii u uverljiv (trusty) period.

-

Džuboks, No. 108, February 13, 1981


Saša Stojanović reviews Trust.

Images

1981-02-13 Džuboks page 51.jpg
Page scan.

1981-02-13 Džuboks cover.jpg
Cover.

-Back to top

External links