Džuboks, May 8, 1981

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
- Bibliography -
1975767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718 19 20 21


Džuboks

Croatian, Yugoslav publications

Magazines


Newspapers


Online articles


-

Od Elvisa do Costello

Elvis Costello n Londonu

translate
   Dragan Kremer

Suvišno je objašnjavati zašto sam želeo da vidim čoveka koji je napisao i snimio toliko sjajnih pesama. Ako se rnalo bolje razmisli, Costello je, kao retko ko u poslednjim godinama, imao brz i neprekidan razvoj i uspon koji smo mogli pratiti s divljenjem Drugim rečima, želja je postala obaveza (ili zapovest, ako više volite).

Mada je kompozicije s najnovijeg albuma, Trust, izvodio i mesecima pre nego što se ploča pojavila, po njenom izlasku krenuo je na pravu promocionalnu turneju, okončavši je dvema večerima u Hammersmith Odeonu. Ulaznice su razgrabljene šezdesetak dana ranije, a ni službene veze nisu pomogle, pa je naša lova obogatila preprodavce. Za utehu, starom ovdašnjom veštinom cenjkanja oborili smo im cenu napolovinu.

Prvo su nas zabavljali Four Eyes One Vision (lep naziv — Četvore oči jedna slika), rock sastav koji se prilagodava novom talasu. Više nego po muzici, uočljivi su zbog pevačkog para: vitka, zgodna devojka i dobroćudni, neuredni medonja smešnih pokreta Medonja se povremeno ači i preko mere, a cura dobro deluje na pozornici. Ostaće nam u sećanju po neobičnoj obradi Oh! Darling — samo muški vokal uz obilatu i zanimljivu pratnju basiste. U svakom slučau mnogo bolje nego metiljavo izvodenje Bee Gees.

Posrnatrajući iensku (a šta da radim?), nešto mi je drugo palo na pamet. U Jugoslaviji je još uvek, bar devojke koje misle da su zgodne, glavna stvar igranje u nekoj od silnih pro—Lokice ili contra Lokice plesnih grupa, a najvainije je da im se prizna kako je to moderni balet, nikako samo erotika i gimnastika. No, krajnje je vreme da dodu svesti i uhvate se ukoštac sa zbivanjima: pravi način, ukoliko poseduju i bar prosečan glas, svakako je pevanje u rock and roll sastavu. Primera sa svetske scene ima koliko ti srce ište, suvišno bi bilo navodenje imena. Dakle, potražite mladiće koji sviraju — ne morate sami da pišete muziku — pa ćemo naj zad doživeti da imamo šta i da vidimo i da čujemo. (A ne da nas zatrpavaju pločama kao što je „Ja sam dinamit".)

Vratimo se Costellu. Uostalom; ovo je turneja u koju je on uložio, mi verovali (Tour To Trust), Počeo je, prema očekivanju, samo uz klavir Steve Nievea, upečatljivom Shot With His Own Gun. Razvoj naših osećamapresekao je surovo žestokom Pump It Up, primirujući se opet tokom Olivers Army. Zatim prelazi na izvodenje celokupnog Trust, napravivši pukotinu samo za novu I'll Take Good Care Of You.

Moje uiivanje malo ometa nedovoljno poznavanje Elvisovog najnovijeg (i najvećeg, verovatno) raspona od šapata do vriska. Pesme se redaju, ujednačeno dobre i ubedljivo predstavljene, pokazujuči Costella ne samo kao snažnog autora, već i kao vrsnog z_anatliju i izvodača. Nije mekusac koji se krije iza svoje muzike, več pravi rocker. Zvuk je nekako mutan, i tu je najviše stradavala baš njegova gitara, zbog čega mi bese posebno žao. Naime, osim što su Attractions jedan od danas najboljih pratećih sastava, i Elvis je, u njihovim okvirima, izuzetno delotvoran gitarista. Steta Sto nismo čuli zvečanje starog Fendera.

Mirno posmatranje iz udobnih sedišta pravi je način trošenja njegove muzike u ovom trenutku, a ni on pravi mnogo pokreta, osslanjajucí se najviše na svoj sve bolji glas. Woody Allen rocknrolla strasno grize u sopstvena osećanja i drži čvrsto kao buldog. (Zamislite Allenov film sa Costellovom muzikom?) Možda će, u granicama rocka, postati nešto kao vrhunski crooner, osposobljen na izuzetnim, savremenim soul baladama. (A šta mu je otac radio? - dobronamerna usedelica)

Iz misli me prene Radio Radio, i kraj . Jedva sat! Naravno, očekivao sam više tih njegovih izvanrednih polu-hit singlova koje tako volim.

A ni Alison…

Prvi put vraća se sa posvetom Hank Williamsu - brza Why Dont You Love Me (Like It Used To Be). Sta sam vam rekao, ko još danas uči od takvih? Sledi krasna Watching The Detectives, pa opet odlazi. Doci će još jednom, ne brinite.

Verujem da su svi bili iznenadeni odličnom obradom One Day I'll Fly Away Randy Crawford. Konačni završetak obavljen je kroz I Cant Stand Up For Falling Down. Ni ja pravo da ti kažem.

-

Džuboks, No. 114, May 8, 1981


Dragan Kremer reviews Elvis Costello & The Attractions, Saturday, March 28, 1981, Hammersmith Odeon, London, England.

Images

1981-05-08 Džuboks page 51.jpg
Page scan.

1981-05-08 Džuboks cover.jpg
Cover.

-Back to top

External links