Dagens Nyheter, January 17, 2005

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718192021


Dagens Nyheter

Sweden publications

Newspapers

Magazines

Fanzines


European publications

-

Klart Costello rockar


translate
   Niklas Wahllöf

I morgon spelar den musikaliska mångsysslaren Elvis Costello på Konserthuset i Stockholm. Frågan är vilken av sysslorna som gäller. DN ringde upp honom.

Elvis Costello är popikonen som gjort det till en sport att kasta poppuritaner mellan hopp och förtvivlan. Under hela sin karriär har han växlat spår nästan lika ofta som "Big brother"-Linda byter pojkvän, och de senaste 15-åren har han exploderat i musikalisk upptäckarlusta; samarbeten med Burt Bacharach, Anne Sofie von Otter, Brodskykvartetten och Charles Mingus är bara några. Och däremellan har han med ojämn regelbundenhet hittat tillbaka till grunderna — bittra berättelser till gitarr, bas och trumma. Som på förra årets The Delivery Man med kompbandet The Imposters.

En slarvig titt i konsertpogrammet kan med andra ord skapa viss förvirring över vad som händer på Konserthuset i Stockholm i morgon kväll.

- Vi är ett rock´n´roll-band, säger Elvis Costello lugnande på telefon från den amerikanska västkusten. Men vi har en repertoar på runt 80 låtar, och killarna i bandet är kapabla att spela i princip vad som helst.

I The Imposters har tre av medlemmarna spelat tillsammans förr, lugnt sagt. Förutom Elvis Costellos sång och gitarr finns gamla The Attractions-parhästarna Steve Nieve på piano och klaviatur samt trummisen Pete Thomas. Bara basisten Davey Faragher är någorlunda ny.

The Delivery Man är en roots-rock/blues/country/jazzskiva som att döma av hur många minuter Elvis Costello kan mala på om hur bra bandet är känns som om han slutligen har hittat hem. Men, nej, glöm det.

- Jag har så svårt att inse att jag ska avstå från de musikaliska möjligheter som kommer i min väg, säger han. Och allt det här "andra" som jag har gjort, Burt Bacharach, jazz, till och med teatermusiken, förnyar mitt intresse av att plocka upp elgitarren igen, öppna skallen och vräka ur mig.

Elvis Costello menar att hans stilskiften sällan är ett problem för publiken. Däremot för oss i medierna som ska beskriva det han gör.

- Så fort jag gör något annorlunda får vissa nästan en allergisk reaktion. Det började redan med countryskivan Almost Blue 1981. Efter ungefär fem år brukar dock reaktionen lägga sig och de här människorna kan börja lyssna på vad som faktiskt finns på skivan, och inte i deras egna förväntningar.

Elvis Costello har förvånat kunnat konstatera att inget av hans musikaliska projekt väckt så starka känslor som 2003 års tillbakalutade jazzskiva North. När den släpptes fann han sig nästan löpa ett medialt gatlopp.

- Det är nästan lite kul att jag har upprört som mest med min mest lågmälda skiva, säger han och skrattar. Men lyssnar man på "North" så hör man att flera av låtarna med lätthet skulle kunna göras med ett rockband och vässade kanter. Nu gjorde jag inte det, och det var mitt brott. Men de som inte hör till exempel soulen i den skivan har inte fattat ett dugg av vad jag någonsin har gjort, inte ens de högljudda skivorna.

Det må vara frustrerande för den gamla stammen Costellofans att aldrig få reda på vad idolens nästa steg blir. Men han vet det inte ens själv. Det enda han vet är att det inte blir 1977 igen.

- The Attractions var ett fantastiskt bra band en gång. Men det finns ingen anledning att tävla med hur man var som 22-åring. Det var en unik tid i min karriär och den kommer aldrig igen. Men det säger jag dig, jag är otroligt mycket starkare i dag än då. Jag skulle kunna sparka den unga Elvis Costello i arslet och bolla runt med honom.

Så det blir tuff rock i Stockholm på onsdag?

- Tänk på att allt går att göra om live. Flera av låtarna jag gjorde med Burt Bacharach har jag tolkat på scenen på ett helt annat sätt än hur det lät på skivan. Men visst, central för konserten blir nog skivan The Delivery Man.

- Jag har förstått att flodvågen i Asien drabbade många svenskar, och jag vet inte om man bara kan komma inflygande i Stockholm och säga "hey, kom igen så lirar vi lite rock´n´roll", men musik är också ett sätt att hitta tillbaka till livet och det ska vi försöka bidra till.

-

Dagens Nyheter, January 17, 2005


Niklas Wahllöf profiles Elvis Costello ahead of his concert with The Imposters, Wednesday, January 19, 2005, Konserthuset, Stockholm, Sweden.


-Back to top

External links