Dagens Nyheter, September 29, 2014

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718192021


Dagens Nyheter

Newspapers
-

Jag har aldrig skrivit sånger om mig själv


translate
Dagens Nyheter

I kväll ställer sig Elvis Costello på scen i Göte­borg utan sitt band The Attractions. – Ensam med bara min röst och en gitarr kan texten och låtens känslor komma fram tydligare, säger han.

Låtskrivaren och sångaren Elvis Costello blev ett namn under andra halvan av 1970-talet då punken slog igenom. Som ung och intensiv engelsman hamnade Costello helt felaktigt under samma etikett som The Clash och Sex Pistols.

I dag är han sedan länge sitt eget varumärke och rör sig fritt mellan ett flertal musikgenrer, dock med en sorts pretentiös, melodiös pop i botten. Han gör då och då fortfarande skivor med sitt tidiga band The Attractions, men har också samarbetat med Burt Bacharach, Paul McCartney och stråkensemblen The Brodsky Quartet. 2001 producerade han en skiva där svenska operasångerskan Anne Sofie von Otter sjunger poplåtar.

På senare år har Costello även gett sig in i tv-branschen och varit värd för en populär talkshow som även visats i Sverige: ”Elvis med gäster”. I höst är han ute på en solo­turné i Europa där han ger fyra konserter i Sverige med start i går i Malmö följt av Göteborg i kväll samt Uppsala och Linköping den 4 respektive 5 oktober.

Vad är fördelarna i att turnera ensam med din gitarr?

– Jag älskar mitt band, men ensam behöver jag inte fråga om grabbarna kan arrangemanget på en sång. Jag har frihet att göra vad jag vill av mina sånger. Jag kan framföra en snabb sång exakt som den var inspelad eller göra om den till ballad om jag skulle känna för det. Och ensam på scen med bara min röst och en gitarr kan texten och låtens känslor komma fram tydligare.

– Men vad jag försöker göra är att i olika teman binda ihop sånger jag skrivit från olika skeden av mitt liv de senaste 40 åren. Jag kan koppla en sång jag skrev på 70-talet med något från senare år. Och jag har olika typer av gitarrer plus ett piano med mig på scen så att publiken inte ska tycka att jag blir monoton utan band bakom ryggen, säger Costello på telefon från London.

De texter du skrev när du var 20 och de du skriver nu, säger de något om hur du har förändrats?

– Jag tror att vissa saker är sanna för alltid. Men visst, ibland ger mig en sång en annan känsla i dag än när jag skrev den. Låten ”Ghost train” gjorde jag när jag var 17 och hängde med min pappa som hade en sång- och dansorkester. Den handlar om det hårda livet de här lite sorgliga musikerna levde . Jag gjorde mig lustig över dem då. I dag kan jag lättare identifiera mig med dem, utan att mena att den handlar om mig, men jag har bättre förståelse för deras situation som musiker på småklubbar i norra England.

Så dina sånger handlar sällan om dig själv?

– Jag har aldrig skrivit sånger om mig själv. Jag har alltid försökt att skriva om sådant som intresserar mig, från ”Allison” till ”You turned to me”.

Är dina ensamturnéer ett sätt att summera din karriär nu när du blivit 60 år?

– Jag har aldrig brytt mig om min ålder. Det var aldrig något drama att fylla 21, 40 eller 50. Och jag tänker inte börja med det nu vid 60. Fast min turné har en inofficiell undertitel: ”The last year of my youth”. Och när jag med kort varsel fick hoppa in och ersätta en sjuk Lana Del Ray hos David Letterman i somras skrev jag en låt med den titeln som jag sjöng där.

Costello har varit gift med jazzsångerskan Diana Krall sedan början av 00-talet och de har tillsammans sjuåriga tvillingarna Frank och Dexter.

Hur går det att kombinera familje­livet med musikkarriären?

– Jag är glad över att jag är i en fas av min karriär där jag kan både ägna mig åt familjen och åt att turnera. När jag var ung satsade jag allt på musiken och kunde inte hålla ihop min familj. Det är en sorg, men det var mitt eget fel.

– Häromdagen sjöng jag en sång som handlar om min egen fars sista timmar, den är väldigt svår för mig att framföra. Jag skriver in den i min låtlista nästan varje kväll, men det är sällan jag klarar av att genomföra den. Men då jag lyckas mår jag bra efteråt, även om det är en sorglig sång. Jag vill kunna röra mig mellan det svarta och det ljusa i livet.

Hur stor är din repertoar?

– Varje konsert är olik den förra, jag vill inte vara förutsägbar. Någon har sagt mig att jag förra året under femton konserter sjöng över 150 låtar. Jag tänker aldrig på sådant. Häromdagen i Manchester sjöng jag några låtar som jag inte framfört på över 30 år.

Finns det någon Costellosång som du är extra stolt över?

– Det är olika varje dag, tror jag. Jag har svårt att nämna någon framför de andra. Det beror på min känsla i stunden.

Jag såg när jag googlade dina senaste konserter att du hade sjungit en av mina Costellofavoriter, ”The comedians”, som du skrev till Roy Orbison. Får vi höra den när du kommer till Sverige också?

– Ja, jag gjorde det, säger Elvis Costello och skrattar. Jag sjöng den på Carnegie Hall i New York och reaktionen var nästan en chock för mig. Publiken blev som tokig och gav mig stående ovationer. Jag blev tvungen att hitta på en dålig vits för att kunna gå vidare, ”The comedians” blev som en showstopper. Men det är en bra låt. Roy sjöng den bättre än jag förstås, och kanske får du höra den när jag kommer till Sverige, vem vet?

-

Dagens Nyheter, September 29, 2014


Dagens Nyheter interviews Elvis Costello ahead of his Swedish tour.

Images

2014-09-29 Dagens Nyheter photo 01.jpg

-Back to top

External links