Dutch Volkskrant, April 22, 1982

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7576777879808182
8384858687888990
9192939495969798
9900010203040506
0708091011121314
1516171819202122


Dutch Volkskrant

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Elvis Costello bewijst klasse

Tournee wordt succes

translate
   Elly De Waard

Scanning errors uncorrected...

Tournee: Elvis Costello; plaatsen: Leiden, Utrecht, Arnhem, Sliedrecht, Amsterdam, Zwolle.

De Engelse rockster Elvis Costello maakt een uitvoerige tournee door Nederland die, afgemeten aan wat Costello tijdens zijn eerste ontmoeting in de Stadsgehoorzaal in Leiden presteerde, een groot succes zal worden. De bedrijvige zanger liet in meer dan een uur, in hoog tempo en met een grote intensiteit meer dan twintig van zijn songs horen.

Zijn band, met op orgel en piano de onvergetelijke Steve Nieve, op basgitaar Bruce Thomas en op drums Pete Thomas, was ongelooflijk hecht en goed, terwijl Costello die er met zijn hoge stijve boord, stijve manchetten en donker pak nog het meest uitzag als een zingende frater, opnieuw bewees dat hij een van de beste zangers en songschrijvers van de nieuwe rock is. Wat stem, maar ook wat stijl van schrijven betreft is hij te vergelijken met Graham Parker, maar ook met John Hiatt.

Costello, die sinds 1977 vijf elpees met een overdaad aan eigen composities liet verschijnen, verbaasde iedereen eind vorig jaar door daar een country-elpee aan toe te voegen, waarop hij standaard-nummers uit dit genre van Hank Williams tot en met Merle Haggard en Gram Parsons zette.

Dat hij zijn fans verbaasde is zelfs iets te zacht uitgedrukt, want de weinige songs die hij tijdens zijn concert van deze plaat liet horen stuitten onmiddellijk op een grote onwil bij het publiek.

Toch was dat niet terecht want Costello's concertuitvoering van bijvoorbeeld "Good Year For The Roses" was schitterend en bepaald indringender dan op de plaat. Niet alleen zong hij dit lied erg goed, ook instrumentaal werd het heel mooi afgeleverd met alleen de stemmige piano van Nieve en bas- en drumwerk van de beide Thomassen, terwijl Costello zijn handen vrij had van de gitaar om zijn dictie te kunnen onderstrepen.

Er zijn maar weinig woorden te goed voor The Attractions, die Costello sinds zijn tweede elpee begeleiden. Centraal erin staat Nieve, die als een bezetene de toetsen van piano of orgel aanslaat en die of meenamen in het op de seconden afgepaste ritme van bas en drums, of de melodie met een grote instrumentale rijkdom aanreikt, de stem van Costello omspeelt of bij het begin van een song op ingehouden wijze de stemming aangeeft. Costello's werk bestaat uit pure, op rock en country gebaseerde popsongs, waarin weinig zuiver instrumentale passages voorkomen. De meeste songs zijn kort en snel maar desondanks hebben ze allemaal een grote expressiviteit, vooral door piano of orgel en zangstem, maar ook door het ritme dat in een schitterend uitgevoerd nummer als "Watch Your Step" haast imposante vormen aannam.

Dit lied vormde, met het eropvolgende "Watching The Detectives" de inleiding tot een reeks van songs die samen de kern en het hoogtepunt van het optreden vormden. Costello varieerde in zijn repertoirkeuze van bekende nummers als "Accidents Will Happen" tot een nog geheel onbekende van een elpee die hij voor binnenkort aankondigde en waarvan een lied als You little fooi eruit schoot.


Tags: The AttractionsStadsgehoorzaalLeidenNetherlandsSteve NieveBruce ThomasPete ThomasGraham ParkerJohn HiattHank WilliamsMerle HaggardGram ParsonsGood Year For The RosesWatch Your StepWatching The DetectivesAccidents Will Happen

-
<< >>

De Volkskrant, April 22, 1982


Elly de Waard reviews Elvis Costello & The Attractions, Tuesday, April 20, 1982, Stadsgehoorzaal, Leiden, Netherlands.

Images

clipping
Clipping.

Page scan.
page

-



Back to top

External links