Dutch Volkskrant, November 10, 1983

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7576777879808182
8384858687888990
9192939495969798
9900010203040506
0708091011121314
1516171819202122


Dutch Volkskrant

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Costello geeft zich met blazers over aan soul


translate
   Peter Koops

Scanning errors uncorrected...

Concert: Elvis Costello and The Attractions. Plaats: Muziekcentrum Vredenburg-Utrecht. Elvis Costello (zang, gitaar), Steve Nieve (klavieren), Bruce Thomas (bas), Pete Thomas (drums), Jim Patterson (trombone), Jeff Blythe en Paul Speare (saxofoons), Dave Plews (trompet), Naomi Thompson en Caron Wheeler (achtergrondvocalen).

In het voor de popmuziek cruciale jaar 1977, toen een nieuwe generatie popmuzikanten zijn woede en frustraties in vinyl grifte, lag de naam van de voormalige computerprogrammeur Elvis Costello op ieders lippen. Zijn debuut-lp My aim is true bleek een tijdloos document.

Nu, zes jaar later, is de „angry man" Costello weliswaar wat milder, wat minder rancuneus, geworden, maar nog steeds heeft hij één van de scherpste pennen van de Britse songscbrijvers.

Costello hield zich in de loop van zijn carriere niet aan een eenduidige, voor iedereen herkenbare stijl. Met zijn uitstapjes naar de soul, de Country & Western-smartlappen, de popsongs in Abba-stijl bracht hij zo'n veelzijdigheid in zijn werk aan dat zijn aanhang op een dwaalspoor gebracht werd en in de loop der tijd van hem vervreemdde, mede door zijn soms te gezochte, te veel op het verstand en te weinig op emotie speculerende woordspelletjes. Kwaliteit verloochent zich echter niet. Zijn achtste lp Punch the clock, zijn meest tot de verbeelding sprekende plaat in jaren, bracht hem terug in het centrum van de belangstelling.

Costello gaf dinsdag in het uitverkochte Utrechtse Muziekcentrum zijn eerste Nederlandse concert sinds april vorig jaar. Daarbij werd hij als vanouds begeleid door The Attractions. Nieuw was echter de toevoeging van The TKO Horns, een viermans blazerssectie, die vroeger deel uitmaakte van Dexy's Midnight Runners, en het dames-zangduo Afrodiziak.

Het lag voor de hand dat Costello aandacht zou besteden aan het met deze bezetting opgenomen werk van Punch the clock. Verwondering hoefde het evenmin te wekken dat hij veelvuldig teruggreep naar de songs van de lp Get Happy!!!, een eveneens sterk op soul geënte plaat, die, door het ontbreken van de in dit genre onontbeerlijke blazers, altijd een nogal schetsmatige, onaffe indruk maakte. Mede dankzij The TKO Horns kon hij dit materiaal nu beter tot zijn recht laten komen. Zoals „King Horse," dat werd vooraf gegaan door een fragment uit het aloude „Backstabbers" van The O'Jays.

Aanvankelijk hepen de zaken echter allerminst van een leien dakje. Vooral niet door het verstopte geluid, waaronder de eerste helft van zijn optreden leed. Met name het groezelige spel van de blazers deed terug verlangen naar de sobere aanpak, die concerten van Costello en zijn Attractions vroeger kenmerkte. In deze beginfase kon het door hem solo uitgevoerde „New Amsterdam" dan ook meer bekoren dan songs als „Watching the detectives" of „High Fidelity." Een handvol nummers in de vertrouwde kwartet-vorm, waaronder Costello's reactie op de Falkland-crisis, het reeds via Robert Wyatt bekende „Shipbuüdmg," onderstreepte de veronderstelling dat soberheid hem nog het meest siert.

Toen de blazers hun rentree maakten, bleek er achter de schermen inmiddels echter zoveel aan het geluid te zijn bijgesteld, dat de groep zich ook op volle sterkte volledig waarmaakte. Getuige het voornoemde „King Horse," het onverwoestbare „Alison" en het vals opgewekte „The world and his wife" en een contrastrijk „Clubland."

Vervolgens een reeks toegiften waarin, naast Costello, Steve Nieve met zijn tinkelende klavierenspel excelleerde.

-
<< >>

De Volkskrant, November 10, 1983


Peter Koops reviews Elvis Costello & The Attractions with The TKO Horns and Afrodiziak, Tuesday, November 8, 1983, Vredenburg, Utrecht, Netherlands.

Images

clipping
Clipping.


Page scans.
page scan

-Back to top

External links