Dutch Volkskrant, November 27, 1984

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7576777879808182
8384858687888990
9192939495969798
9900010203040506
0708091011121314
1516171819202122


Dutch Volkskrant

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Costello permitteert zich zelfs grapjes met publiek

Soberheid siert zanger-schrijver

translate
   Peter Koops

Concert: Elvis Costello - solo (zang, elektrische en akoestische gitaar en piano). Plaats: Carré - Amsterdam. Voorprogramma: T Bone Burnett (zang, gitaar, piano).

Het fenomeen zanger-songschrijver maakt z'n rentree. John Cale ging er indertijd toe over als solo-artiest op te treden, waardoor zün doodgebloede carrière een nieuwe impuls kreeg. Billy Bragg presenteerde zich van meet af aan als éénmans roek-band. Nu heeft ook Elvis Costello het er op gewaagd zich met solo-performances als zanger-song-schrijver te profileren. Eerder dit jaar verging hem dat goed in Amerika. De Texaanse zanger-songschrijver T Bone Burnett, die hem toen terzijde stond, was afgelopen zondag ook zijn gast in een uitverkocht Carré.

Van de Engelse songschrijvers die de punk voortbracht was Costello met zijn markante debuut-lp My Aim Is True al meteen de beste van de klas van '77. De Cole Porter van zijn generatie, zoals T Bone Burnett het in diens niet geheel bevredigende voorprogramma uitdrukte. Een songschrijver zonder weerga, dankzij wiens produktiviteit en een vlijmscherpe, in vitriool gedoopte pen een stroom politieke en niet minder venijnige love-songs in sterk uiteenlopen-de stijlen en van een constant hoge kwaliteit het licht zag. Songs die onder zijn eigen naam op lp's terecht kwamen, zoals zijn nieuwste, negende lp Goodbye Cruel World, danwei onder zijn pseudoniem The Imposter.

Met de jaren is Costello's toon milder geworden, althans minder kwaadaardig en verbeten als voorheen. Zijn door een hoornen bril, met glazen zo dik als jampotbodems, gedomineerde uiterlijk maakte het al moeilijk voor zijn pubüek zich met hem te identificeren, maar meer nog zijn terughoudende presentatie. Nu hij zich echter opener opstelt, zich zelfs grapjes met het publiek permitteert, is dat probleem van de baan.

Vorig jaar november, toen Costello hier optrad met zijn vaste begeleidingsgroep The Attractions, aangevuld met blazers en zangeressen, bleek dat soberheid hem nog het meest siert. Toch kun je je afvragen of Costello als zanger genoeg gewicht in de schaal legt om als solist, zoals in Carré, met zo'n veertig songs in een lang, twee en een half uur durend concert tot de verbeelding te spreken. Een zanger par excellence is hij niet, maar dit manco compenseerde hij ruimschoots met andere aspecten zoals zijn intense, geëmotioneerde voordracht.

In het repertoire waaruit Costello in Carré putte begeleidde hij zich afwisselend op akoestische en elektrische gitaar, concertvleugel en elektrische piano. Zijn keuze was zo uitgebreid dat het ondoenlijk is alle veertig songs, waaronder een aantal nieuwe, te noemen. Daaronder het country-getinte "Stranger in the House" en relatief veel van Goodbye Cruel World en de voorgaande lp Punch The Clock. Verder een aantal pianostukken, waaronder "Shot With His Own Gun" en "Pills and Soap," en op elektrische gitaar nummers als "Green Shirt," "The Only Flame in Town" en "High Fidelity." Daarop volgend het akoestische "Charm School," "New Amsterdam" en "Worthless Thing," Costello's sneer naar pop-video's en alle image-building van dien.

Na een reeks van toegiften (achttien songs) waaronder een persiflage op de Everly Brothers rondde Costello zijn solo-optreden af met het door hem voor Robert Wyatt geschreven "Shipbuilding," de definitieve Falkland-song, Dylans "I Threw It All Away," en het onder de schuilnaam The Imposter al eens opgenomen "Peace in Our Time."

-
<< >>

De Volkskrant, November 27, 1984


Peter Koops reviews Elvis Costello, solo and with T Bone Burnett, Sunday, November 25, 1984, Theater Carré, Amsterdam, Netherlands.

Images

clipping
Clipping.


Photo by Peter Anderson.
clipping


Page scan.
page

-Back to top

External links