Göteborgs-Posten, October 9, 2013

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
- Bibliography -
1975767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718 19 20 21


Göteborgs-Posten

Newspapers
-

Wise Up Ghost And Other Songs

Elvis Costello & The Roots

translate
  Johan Lindqvist

The Roots är bland mycket annat husband hos talk-showen Late night with Jimmy Fallon. Inspelningsdagarna är långa och det blir mycket väntan i logerna. Tid som The Roots använder till att spela musik. Man har till och med satt upp en liten studio där bland annat hela Undun-plattan blev till.

När Elvis Costello gästade programmet hamnade man såklart vid instrumenten och tog vid där man hade startat när The Roots tidigare var med i Costellos tv-program Elvis Costello with…

Elvis Costello har alltid uppskattat musikalisk speeddating och rör sig nyfiket mellan olika sorters musik. Han slog igenom som pinnsmalt popsnöre och red på new wave-vågen. Sedan dess har han gjort allt från att producera The Pogues till att göra skivor med Burt Bacharach och rota i den amerikanska söderns musik. Och mycket, mycket mer. The Roots lirar med nya artister så gott som varje vecka och är trygga med att samarbeta, ge och ta på lika villkor. Gemensamt är också att man har örnkoll på musikhistorien, den sitter i hjärta, stämband och fingertoppar.

När Costello spelade med The Roots blev han förstås euforisk av att ha ett funkigt, hårt krängande soulband i ryggen. The Roots taggades å sin sida av Costellos engagerade sång som är lika övertygande oavsett om den är öm eller fräsande.

Så Costello började skicka demos till sina nya kompisar. Sång över en enkel loop, eller lite mer genomarbetade saker där han också passade på att omformulera och bitvis återanvända saker som exempelvis låten "Chewing Gum" från Spike-plattan. Questlove har adderat sina bitar och sedan har The Roots uppgift varit att få det att svänga. Det gör det. Så in i bängen.

Det är så skönt uppenbart att vi hör en samling musikanter som drivits av lust och spelglädje, de är fulla av respekt inför varandra men använder den känslan för att stötta och pusha hela kollektivet till något nytt och häftigt. Det är ju inte självklart att det skulle bli bra, det finns ingenting stelare än funk som inte svänger och det hade kunnat bli direkt plågsam att höra Elvis Costello försöka bli en brittisk James Brown.

Nu är han bara sig själv och sjunger hårt och intensivt över ett rumlande, stökigt beat i inledande Walk us uptown, är oerhört inspirerad i stenhårda, stötiga "Refuse to be saved" och gör en fullkomligt fenomenalt svidande soulballad i "If I could believe." På snyggt tillbakalängtade, soft svängiga "Cinco minutos con vos" gästar Marisoul från LA-bandet La Santa Cecilia och adderar en latinsk sida till plattan.

Ja, ni fattar. Det här är en formidabel skiva.

Lyssna också på:

The Roots: Undun
John Legend & The Roots: Wake up!
Elvis Costello: King of America

-

Göteborgs-Posten, October 9, 2013


Johan Lindqvist reviews Wise Up Ghost.

Images

Wise Up Ghost album cover.jpg

Questlove 2013.jpg

-Back to top

External links