Göteborgs-Tidningen, July 7, 1978

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
- Bibliography -
1975767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718 19 20 21


Göteborgs-Tidningen
  • 1978 July 7

Sweden publications

Newspapers

Magazines and fanzines


European publications

-

Snabbare konsert får man leta efter


translate
   Göteborgs-Tidningen

Det var länge sedan jag upplevde en konsert som var så snabb som Elvis Costello och Attractions i Hunnebostrands Folkets Park i går kväll.

Jag menar inte att gruppen spelade kort tid. Effektiv speltid var drygt en timme och det är väl ungefär vad en ordinär folkparkspublik står ut med. Sen väntar mera dans och mera supande i buskarna.

ORDENTLIG SKJUTS

Med snabbhet menas här, att det var verkligt ordentlig skjuts i musiken. Raka rocknummer avlöste varandra på löpande band, ofta så snabbt att man först inte rikligt hajade att det hade skett ett låtbyte. Och introduktionssnacket till några av låtarna skötte Elvis samtidigt som inledningsackorden klingade ut 1 högtalarna.

Snabbt, alltså. Var det också bra? Ja. Costello och bandet infriade de musikaliska förväntningar jag hade ställt på dem efter två så utmärkta LP-plattor som My Aim Is True och This Year's Model.

Låt mig först komplimentera gruppen och dess tekniker för den utmärkta ljudanläggningen. Det är mycket sällsynt att få vara med om en konsert där varje ton, varje ord i texterna, går fram ordentligt. Tänk dig att för en gångs skull kunna följa med i det som sjungs...

INGET VANLIGT BLAJ

Och vad gäller Costello är det som bekant fördelaktigt om man kan förstå vad som sjungs. Hans texter tillhör inte det vanliga blajet utan har oftast något att säga.

Och detta framförs till bra musik. Rak, rytmisk rock-musik som knyter ihop 70-talets rocktradition med 50-talets. Här finns energin och driven från 70-talet och här finns enkelheten från 50-talet.

Dessutom kommer man osökt att tänka på svunna decennier när Steve Naive låter sin orgel pipa fram komp eller solon. Den påminner inte så lite om gamla hits som Rivieras' "California Sun"...

Naive är en bra keyboardspelare och hans medmusikanter i Attractions, Pete Thomas på trummor och Bruce Thomas på bas, sköter också de sitt jobb utan anmärkning.

BLIR EN KLASSIKER

Femton låtar drog bandet igenom på den dryga timme man spelade. Det var några nya nummer — som tyvärr inte presenterades — plus låtar från de båda LP-plattorna. "Red Shoes," "Radio, Radio," "This Year's Girl," "Lip Service," "Miracle Man," "Mystery Dance," "You Belong To Me" för att nämna några.

Plus givetvis de två i mitt tycke bästa låtarna: "I Don't Want To Go To) Chelsea" och "Watching The Detectives". Den sistnämnda måste bli en rock-klassiker.

Nämnas bör också "Lipstick Vogue" i en version som skiljer sig från plattans lite utflippade sologrejor med rullande trummor och annat.

När Costello spelade på Roskildefestivalen i helgen lär han ha nekat att spela extranummer. I Hunnebostrand kom det. Mottagandet var alltså bra.

-

Göteborgs-Tidningen, July 7, 1978


Göteborgs-Tidningen reviews Elvis Costello & The Attractions, Thursday, July 6, 1978, Folkets Park, Hunnebostrand, Sweden.

Images

clipping photo
Clipping and photo.

-Back to top

External links