Het Vrije Volk, November 12, 1986

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7576777879808182
8384858687888990
9192939495969798
9900010203040506
0708091011121314
1516171819202122


Het Vrije Volk

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Costello is geen vergissing


translate
   Frank Van Dijl

In het voorjaar verraste Elvis Costello door met de elpee King of America en in interviews naar aanleiding daarvan afstand te doen van zijn pseudoniem. De plaat heette gemaakt te zijn door The Costello Show featuring the Attractions and Confederates en de hoes vermeldde als song-schrijver en een van de producers Declan 'Patrick Aloysius MacManus, Costello's werkelijke naam. Hoewel onmiskenbaar een Costello-product, ademde de plaat — met niet minder dan vijftien songs — een andere sfeer dan we van de tien daaraan voorafgaande elpees gewend waren, mogelijk doordat The Attractions slechts op één nummer MacManus begeleidden.

Er deden geruchten de ronde over een breuk omdat Costello's vaste band zou hebben geweigerd de cover van "Don't let me be misunderstood", klassiek geworden door de vertolking van The Animals van eenentwintig jaar geleden op de plaat te zetten. Maar zie: de zomer was nog niet voorbij of er lag al weer een nieuwe elpee in de winkels: Blood & Chocolate — van Elvis Costello and the Attractions! En nu is er een toernee onder de noemer "Costello sings again" en staat de brillende zanger-gitarist op het podium mét The Attractions.

Dat er toch iets aan de hand is geweest, blijkt misschien uit het feit dat van King of America betrekkelijk weinig nummers werden gespeeld. 'Don't let me be misunderstood' deed Costello zelfs, veelzeggend genoeg, in zijn eentje — een van de hoogtepunten van het eerste van de twee Nederlandse concerten.

Het concert bevestigde de indruk die Blood & Chocolate wekte: Elvis Costello is weer terug bij zijn wortels. Geboren in 1954 en opgegroeid in Liverpool en Londen raakte hij vertrouwd met de Engelse popmuziek die in de jaren zestig een periode van grote bloei doormaakte. Al vanaf zijn debuut elpee My aim is true, die het label "New wave" ruimschoots heeft overleefd, gaf Costello te kennen dat hij deze invloeden niet wilde verloochenen. Hij voegde er zijn onmiskenbare talent en zijn enorme werklust (twaalf elpees in minder dan tien jaar) aan toe.

Die werklust was ook gisteravond in Utrecht evident. Zonder plichtplegingen en andere flauwekul barstte de band los met "Accidents will happen" van de eerste elpee dat naadloos overging in het Dylaneske "Tokyo storm waming" dat op Blood & Chocolate staat. Helaas ontbraken hier de achtergrondkoortjes die de plaatversie zo lekker vet maken. Eveneens zonder pauze gingen Costello en The Attractions verder met een van hun eigen klassieken: "Watching the detectives."

Met dit stormachtige intro was de toon van het concert gezet. Costello had gekozen voor de statische aanpak, waarbij er hooguit'wat houterige bewegingen af konden die hem deden lijken op Woody Allen. Ook zijn soli hadden iets bewust-houterigs: het waren meer licks die soms leken weg te zwemmen van de song die de band op dat moment onder handen had. Halverwege het optreden, dat bijna tweeëneen-half duurde en waarin niet minder dan zevenentwintig nummers werden gespeeld, maakte Costello hiervan zelfs een komische act.

Het publiek, dat gaandeweg steeds enthousiaster werd, kreeg nauwelijks de gelegenheid om zijn waardering kenbaar te maken, want tot en met "I want you", het zestiende nummer dat op een plaat een ingetogen versie kent, bleef de vaart er in. Toen volgde een kort solo-optreden tijdens welk Costello zichzelf op akoestische gitaar begeleidend "Radio sweetheart" zong, maar zichzelf en zijn Attractions geen pauze gunnend hing hij zich een verse Fender Telecaster om op volle snelheid naar het slot van het concert op te stomen.

"Costello sings again" logenstrafte, zoals ook de elpee Blood & Chocolate doet, wat Declan MacManus op King of America zong: "I was a fine idea at the time / Now I'm a brilliant mistake." Elvis Costello is geen vergissing, wat hij gisteravond nog briljant bewees.

Elvis Costello and the Attractions: Costello sings again. Elvis Costello: zang en gitaar; Steve Nieve: piano en orgel; Bruce Thomas: basgitaar; Pete Thomas: drums. Gezien op 11 november in Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht. Herhaling aldaar op 13 november.

-

Het Vrije Volk, November 12, 1986


Frank Van Dijl reviews Elvis Costello & The Attractions, Tuesday, November 11, 1986, Vredenburg, Utrecht, Netherlands.

Images

clipping
Clipping.

page
Page scan.

-Back to top

External links