Hufvudstadsbladet, January 28, 2017

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Hufvudstadsbladet

Finland publications

European publications

-

Elvis Costello har slutat skrika


translate
   Lukas Rusk

Elvis Costello har slutat skrika

Elvis Costello är varken arg eller ung Iängre. Men sina ideal har han inte övergivit.

- Det är mycket skrikande i den nuvarande politiska situationen. Det är många män som står och skriker och viftar på sina kroppsdelar med pompa och ståt, i en laddad uppvisning av makt och högmod, säger Elvis Costello till mig via telefon när jag frågar vad han tänker om världspolitikens vändningar.

Costello slog igenom under 1970-talets senare hälft med sina skarpa politiska texter. Hans musik har kallats för en arg ung mans musik. Fyrtio år senare är Costello inte längre någon arg ung man. När jag frågor honom vad han tänker om brexitprocessen säger han att det inte är något man lättvindigt ska gå och skrika om.

- Man måste kunna sin historia och försöka förstå de olika inblandade människorna, man måste försöka lyssna på dem alla. Jag har inget kort och enkelt svar, jag tror inte det finns något sådant. Det är en väldigt komplicerad fråga. Hade jag ett enkelt svar skulle jag vara hela världens kung.

Inga enkla sånger

Elvis Costello menar att hans sångers budskap inte heller är enkla och entydiga.

- Jag har aldrig varit särskilt intresserad av att skriva enkla slogansånger. Bara för att en låt är en poplåt som blir en hit betyder det inte att man förstår idän med låten genom att veta vad den heter.

En av Costellos största hittar är Oliver's Army från 1979.

- Jag skrev låten i min förargelse över att det brittiska imperiets skitjobb gjordes av unga arbetarmän, människor som kommer från en likadan bakgrund som min familj, och inte av kungarna. Det är vad låten handlar om. Men jag ville aldrig säga till folk vad de ska tycka, låten är mer som en virvel av besvärande bilder som fanns i mitt huvud vid den tiden.

En annan låt som beskriver Costellos frustration med krig är Shipbuilding.

- Texten handlar om en man som återvänder till sitt jobb vid stadens skeppsvarv för att bygga ett skepp som tar hans son ut i krig. Jag skrev sången om Falklandskriget men den handlar om ett moraliskt dilemma. Jag har sjungit sången nu i 35 år och den blir bara sorgligare för varje år som går. Jag har hittar ett nytt sätt att sjunga låten och dess betydelse ändrar med tiden.

Ett ansikte i massan

Ar 2014 spelade Costello Shipbuilding som sitt första extranummer under en spelning i Tammerfors. Han säger att han spelat i Finland under olika faser av sitt liv.

- Mina upplevelser av att spela i Finland har varit väldigt olika. I Tammerfors spelade jag i en väldigt fin konsertsal, som antagligen oftast används för klassiska konserter och jazzspelningar. Stämningen var intim och akustiken var bra.

Ar 1987 spelade Costello på festivalen Provinssirock i Seinäjoki.

- Det var mer som någon sorts backanal, det var sommar och folk festade loss. Jag minns att vi körde in på festivalområdet och jag undrade om publiken kommer att vara livlig eller lugn. Jag tittade upp mot ett träd, och uppe på en gren låg någon och sov. Det var ett bra tecken, det är min sorts publik! säger Costello och skrattar.

Musikal på gång

Elvis Costello spelar på Finlandiahuset i Helsingfors den 20 februari. Sitt senaste album gjorde Costello med hiphoplegenderna The Roots 2013. Hans nya projekt, som han kommer att spela delar av på Finlandiahuset, är något helt annat.

- Jag skriver en musikal just nu. Den heter A Face in the Crowd och handlar om en hillbillysångare som blir en politisk demagog.

Musikalen är baserad på Budd Schulbergs novell Your Arkansas Traveler, som också gjorts till film.

- Musikalen kommer förhoppningsvis att sättas upp i en nära framtid. Jag har spelat några sånger från den live och publiken har gillat sångerna. Sångerna är svåra för mig att sjunga ensam, eftersom de hör hemma i en musikal.

-

Hufvudstadsbladet, January 28, 2017


Lukas Rusk interviews Elvis Costello.

Images

clipping
Clipping.

-Back to top

External links