Jyllands-Posten, October 4, 2005

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
- Bibliography -
1975767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718 19 20 21


Jyllands-Posten

Denmark publications

European publications

-

Elvis Costello synger selv H.C. Andersens og P.T. Barnums roller ved verdenspremieren på "The Secret Songs"


translate
   Niels Pedersen

Elvis Costello i Operaen

H.C. Andersen var en hyperromantisk kunstner, mener Elvis Costello, der i weekenden har verdenspremiere på operaen "The Secret Songs" om eventyrdigterens fascination af den svenske sanglærke, Jenny Lind.

Da Elvis Costello for to og et halvt år siden blev tilbudt at skrive en opera om H.C. Andersen, var han nem at overtale. Især da han efter lidt research faldt over beretningerne om den danske eventyrdigters fascination af den svenske sangerinde Jenny Lind (1820-87). Hun var periodens store internationale stjerne og fik tilnavnet "den svenske nattergal". »Det er fortællingen om en outsider, der forelsker sig i en uopnåelig kvinde. Det er da til at forstå,« siger Elvis Costello, da han tirsdag tager en pause fra prøverne med "The Secret Songs" for at møde pressen i Operaen i København.

»Jeg genkender som sangskriver også Andersens lyst til at lege med sine egne følelser for at opnå noget kunstnerisk.« 

Derfor sidder den 51-årige engelske rockstjerne iført solbriller ved et bord i Takkelloftet, Operaens lille scene, sammen med sopran ved Den Kongelige Opera Gisela Stille, der skal synge Jenny Lind, og operachef Kasper Bech Holten.

Denne trio har i disse dage to mål: På kort sigt skal Elvis Costellos nye sange præsenteres ved intimkoncerter i weekenden, og på langt sigt bliver de til en rigtig opera. Librettoen, der også byder på et trekantdrama med den amerikanske impresario P.T. Barnum (1819-91), er næsten færdig, og hvis alt går planlagt, får den fulde udgave af "The Secret Songs" premiere i 2006.


Som titlen antyder, handler stykket om nogle hemmelige sange. Elvis Costello fortæller, at han i sine skriverier om 200-års fødselaren har holdt sig til fakta, men har taget sig én kunstnerisk frihed. Han forestiller sig nemlig, at H.C. Andersen for at leve sin kærlighed til Jenny Lind fuldt ud skrev en række sange til hende, som skulle opføres ved en festkoncert. Det er disse sange, der nu kommer frem i lyset.

»H.C. Andersen motiverede sig selv via sin betagelse af Jenny Lind og siden andre mennesker, og han skrev autobiografisk, så jeg mener, det er en acceptabel frihed, jeg har taget mig,« siger Elvis Costello med en stemme, der en næsten lige så rusten som Operaens forside.

Det er et organ, man primært forbinder med energisk rock og ikke med klassisk skønsang, men opera og kompositionsmusik har allerede længe været en del af Elvis Costellos værk. Mest kendt er hans samarbejde med The Brodsky Quartet på The Juliet Letters (1993), ligesom han har skrevet til den svenske operastjerne Ann Sofie von Otter og senest på opfordring leveret orkesterværket Il Sogno (2004) til det italienske balletkompagni Aterballetto.


For operachef Kasper Bech Holten var Elvis Costello et naturligt valg, da Det Kgl. Teater ville skabe en ny forestilling til HCA-2005.

»Elvis Costello har skrevet nogle af verdens bedste sange, og han kan matche H.C. Andersen, når det handler om opfindsomhed. Heldigvis tog vi ikke fejl, og det har været en glæde at modtage de nye sange på e-mail den seneste tid,« siger Kasper Bech Holten.

For Elvis Costello har mødet med H.C. Andersen været en øjeåbner. Han har udført omfattende research og har opdaget nuancer i forfatterskabet, han ikke anede eksisterede.

»H.C. Andersen er meget bedre, end jeg troede. Han er bedre end Danny Kaye! Desværre har mange engelske oversættelser fjernet alt det makabre og sære i eventyrene, som er med til at gøre dem til sproglige oplevelser.« 

"The Secret Songs" synges af Elvis Costello og Gisella Stille ledsaget af Steve Nieve, Bebe Risenford, Bent Clausen og Amit Sen i Operaen, København lørdag den 8. og søndag den 9. oktober, samt den 10. oktober i Musikhuset, Århus.

-

Jyllands-Posten, October 4, 2005


Niels Pedersen previews Elvis Costello performing The Secret Songs, Saturday-Sunday, October 8-9, Opera House, Copenhagen, and Monday, October 10, Musikhuset, Århus, Denmark.-Back to top

External links