Kvällsposten, July 13, 1978

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Kvällsposten

Sweden publications

Newspapers

Magazines

Fanzines


European publications

-

Visfestival med rockfavorit


translate
   Christer Borg

VÄSTERVIK (KvP) Det börjar bli smått tradition att Hansi Schwarz och Lars "Frosse" Frosterud ska bjuda på en överraskning i form av ett icke annonserat gästspel.

I fjor var det Hootenanny Singers som återförenades för en kväll. Och när Västerviksfestivalen i går avslutades gjorde ingen mindre än rockhjälten Elvis Costello ett bejublat inhopp.

Vad har nu Elvis på en visfestival att göra, undrar säkert någon. Men Mr Costello är en ung man med många strängar på sin lyra. I går lade han den kräsna vispubliken för sina fötter med ett stillsamt akustiskt program.

Och när Elvis avslutade med ABBA-låten "Knowing Me, Knowing You," inrepeterad samma eftermiddag, visste jublet inga gränser. Allra mest applåderade Frida Lyngstad och Benny Andersson som fanns i publiken.

— Det var en ren överraskning för oss, skrattade Benny. Och vad bra han sjöng vår låt...

Även om Västerviksfestivalen fortfarande först och främst är en manifestation av den svenska visan så har Hansi och "Frosse" undan för undan vidgat ramarna. Jag vet att en del vispuritaner tycker det är fel att ta med popartister, Svensk toppsångare och andra perifera figurer.

Personligen tror jag dock det här är precis rätt väg att vandra. Visfacket behöver vitaliseras. Framförallt behövs det fler roliga trubadurer. För det är väl ändå något av ett fattigdomsbevis när en finländsk refrängsångare med dammiga 40-talsschlager som specialitet (M A Numminen) blir publikfavorit — bara för att han ger folk chans att skratta.

Under årens lopp har Västerviksfestivalen sett många nya stjärnor tändas: Ewert Ljusberg, trubadur X, norrmannen Öystein Sunde etc. Därför är det inte så konstigt att de nya förmågorna står i kö för att få vara med.

Den hår gången hade Hansi och "Frosse" försökt plocka med sa många oetablerade artister som möjligt. Och att döma av utbudet är återväxten inom trubadurfacket god — om än inte imponerande.

Det starkaste intrycket gjorde Lars T Johansson. En sjungande norrlänning som sedan tre och ett halvt år tillbaka är engagerad som skådespelare hos Skånska Teatern i Landskrona:

— Men att sjunga visor är ju också ett slags skådespeleri, säger han.

Lars är ingen nydanare men han för vidare den vistradition som skapats av Dan Andersson, Ferlin och Ruben Nilsson. Han struntar i modenycker, vågar vara sig själv och gå sin egen väg.

Han har skrivit visor i många år och har ett hundratal liggande. För ett år sedan gjorde han en egen inspelning i Härnösand tillsammans med fyra gamla skolkamrater. Och när han gästspelade med Maria från Borstahusen i Stockholm tågade han upp till ett skivbolag, presenterade sin inspelning och fick napp direkt. Skivan kommer ut i september:

— Det är ett enormt privilegium att få göra en skiva inte därför att jag måste överleva utan därför att jag själv vill ha ut den, säger han ödmjukt.

Men annars var det de gamla säkra korten som imponerade mest. Alf Hambe förstås, försynte norrmannen Finn Kalvik som också är en fantastisk gitarrist, Monika Törnell med ett känslofullt utspel som inte lämnar någon opåverkad, duktiga Cumulus. Och många, många fler.

-

Kvällsposten, July 13, 1978


Christer Borg reports on the Visfestival, Wednesday, July 12, 1978, Västervik, Sweden.

Images

1978-07-13 Kvällsposten page 12 clipping 01.jpg
Clipping.

-Back to top

External links