Kvällsposten, July 14, 1981

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Kvällsposten

Sweden publications

Newspapers

Magazines

Fanzines


European publications

-

Costello på toppen — överträffar sig själv!


translate
   Olle Berggren

"Om det går två dagar och jag inte fått en idé till en sång får jag tvångstankar." — Elvis Costello, 1979


Det har hänt något med Elvis Costello. Han har blivit fetare, det kan alla se. Men han ser också lyckligare ut, han lägger in mera själ i sina sånger än vad någon studieinspelning tidigare avslöjat.

Han har, om än lite tafatt, börja kommunicera med sin publik. Costello är inte längre lika mystisk - men ändå....

En ny sida av Elvis Costello börjar tona fram. Mystiken har dämpats en aning, han är inte lika hemlig, åtminstone inte på scen.

Semester-gigs

I går var det premiär för Elvis Costello och hans grupp The Attractions i Malmö Folkets park. En Sverige-turné som kommer att nå de mest obskyra platser vi hört talas om. Det är en serie semester-gigs förlagda mitt i den svenska industrisemestern.

Malmö Folkets park, liksom vilken annan svensk folkpark som helst, är det mest absurda forum man kan tänka sig för Elvis Costello. Så fel, men ändå så rätt.

Jag tror Costello trivdes på den fallfärdiga utomhusscenen vid Möllevången. Det är fjärran från rådande popkultur och dess "nyromantiska" glamour. Det är så anti som bara Costello kan vara bland popindustrins "stjärnor".


Hela föreställningen är av lågbudget-karaktär. Musik, arrangemang och yttre image är nedtonade till den grad att bassisten Bruce Thomsons turkosa guldgrävarväst i det närmaste känns vulgär.

EN POP-ESTET

Elvis Costello är stilist. I dag mer än någonsin. Han representerar en popestetik som egentligen förvann under mitten av 60-talet. En tid då sånger var sånger, instrumenten omkring en färgsättning, alltid underordnad melodin.

På sina tre senaste album har han visat olika sidor av denna estetik. Armed Forces, som var popkulturens första temaalbum där temat inte var en genomgående historia utan en övergripande känsla: kärleksaffärer som militärmanövrar. Get Happy, som fortfarande är det bästa vita soul och rhythm 'n' blues-album som spelats in och nu senast, avslutningen på denna triologi, Trust, som blandar Elvis historia.

PÅ TOPPEN

Konserten i Folkets park var, liksom Trust, toppen på Costellos konstnärliga utveckling. Som sångare överträffade han sina tidigare höjdpunkter. Attractions ger sångerna den fyllning de behöver och Steve Nieves klaviatur har i dag blivit det instrumentala kännetecknet i Costellos musik.

Nieve rör sig fritt mellan olika genrer. Han kan banka sin Vox-orgel med samma slappa arrogans som Augie Meyer, han kan låta tonerna suga sig fast i Elvis röst med sin Booker T-orgel eller ge en pompös inramning med lite Liberace-klaviatur. Han kan också, som i Olivers Army, få elpianot att låta som det kom från Benny Andersson.

GULDKALVEN COSTELLO

Vid mixerbordet stod hela tiden Jake Riviera, Elvis allt i allo och bolaget F-Beats grundare. Han följde sin guldkalv (för det är det väl fortfarande) med fast och nykter blick. Att tankarna gick till förhållandet mellan överste Parker och Elvis Presley var inte så konstigt.

Frågan är bara hur länge detta intima samarbete kan hålla. Elvis är ingen artist som går att styra in i vissa bestämda banor. Det märktes tydligt i Malmö i går.

UTVECKLAS STÄNDIGT

Costello utvecklas hela tiden om än inom vissa bestämda ramar. Han har, till dags dato, avverkat den rena popen, Strax och Tamla-soulen och nu är han på väg att undersöka vad en brittisk sångare och låtskrivare kan göra av countrymusiken. På sina villkor.

"Jag gör det här på fullt allvar. Jag vill inte vara med och uppleva min konstnärliga utarmning. Jag vill ha fullständig kontroll över vad jag gör" har han sagt. Än så länge har han lyckats.

PÅLITLIG MEN MYSTISK

Det är detta som förbryllar så många. Man vet aldrig var man har Elvis Costello. Det döljer sig så mycket bakom de rödtonade mörka glasögonen. Men musiken är pålitlig, vi vet att Elvis Costello är den sista sanna popsångaren. En hantverkare som sitter och pillar och pular i sin lilla verkstad. Som kan vara sentimental som Roy Orbinson. Som kan vara klurig som Lennon och vitsa till det som Cole Porter.

Costello är världsmästare på grötrim och trivialiteter. Som: "Drinkin' down the Eau de Cologne/Spittin' out the Kodachrome".

Så unik är han.

-

Kvällsposten, July 14, 1981


Olle Berggren reviews Elvis Costello & The Attractions, Monday, July 13, 1981, Folkets Park, Malmö, Sweden.

Images

1981-07-14 Kvällsposten clipping 01.jpg
Clipping.

Photo by Ronny Johansson.
1981-07-14 Kvällsposten photo 01 rj.jpg

-Back to top

External links