Leidsch Dagblad, July 18, 1984

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Leidsch Dagblad

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

"Ik schrijf omdat ik verander"

Elvis Costello wil met zijn songs commentaar geven

translate
  John Oomkes

Scanning errors uncorrected...

PARIJS (GPD) — „Het is het enige dat ik doe. Ik zie niet in dat sart zo verrassend is dat ik elk jaar, of misschien zelfs vaker, een ijarie songs schrijf. Er zijn zat mensen die er in slagen om elke dag mijn werk te doen, elke morgen op te staan en naar hun fabriek of Ajintoor te gaan. 's Avonds gaan ze weer naar huis en de volgende morgen keren ze weer terug, en dat presteren ze het hele jaar voor. Alles wat van mij verwacht wordt is elke paar maanden of ikken selectie songs te schrijven. Theoretisch is er een contract-Kele deadline — ik heb zoveel tijd om mijn job te doen, zou je kennen zeggen. Ik ben bevoorrecht".

Elvis Costello is vermoedelijk de beste songschrijver die sinds 1977 is komen bovendrijven. In amper zeven jaar tijd heeft hij zeven albums gepubliceerd en meer dan 200 songs geschreven. Costello's produktie is overigens niet alleen in kwantitatief op-jzjtht groot, maar de kwaliteit van en de variatie in zijn schrijven weren voortdurend tal van voorbeelden op hoe het mogelijk is xn binnen een tijdsbestek van drie of vier minuten een juweel jjjn een liedje te schrijven.

Op 'Goodbye Cruel World', zijn nieuwste album, laat de Londinese zanger zich bovendien van een ongekend persoonlijke zint horen. Emotioneler dan waartoe je Costello als flegmatieke mit in staat had geacht. Hoe gaat dat schrijven in zijn werk? En kri welke beperkingen is Costello daarbij gebonden?

Smartlap

Op Goodbye Cruel World komt zelfs een handenwringende smartlap voor, het in soulidioom gevatte "I wanna be loved, maar dat is nu ??ist geen song van eigen hand.

Nee, zulke cliche's zou ik niet op papier kunnen krijgen. Zo triviaal kunnen alleen teksten in klassieke soulnummers zijn. Maar een smartlap ontleent zijn kracht juist aan cliche's. Deze song heb ik gevonnen in een cassette met albums op het kleine Amerikaanse label Hi Records, dat wel aktief was tijdens deze jaren zestig, maar zich nauwelijks enige bekendheid heeft vervoren".

Het is een song van een onbekend bandje dat de Teachers Edition heet en de tekst geeft je het enevoel alsof ze het hart op de tong enroegen. Ga maar na: "I guess I'm a victim of loneliness, but why should this be my destiny" (Ik denk dat ik een slachtoffer van de eenzaamheid ben, maar waarom zou dit mijn lot moeten zijn?) Hoe krijg je het bij elkaar! Ik zou dat in geen miljoen jaar op papier krijgen den toch drukt het door de manier waarop het wordt gezongen heel effectief uit wat er wordt bedoeld.

He moet het lied zo zingen dat er niet mee bedoeld wordt: Ik wil bemind worden, alsjeblieft, hou een beetje van me. Het is een song over de eenzaamheid".

"De enige reden waarom ik het lied doe is omdat er de regel " I can't be made to give up now" (ik kan niet gedwongen worden om nu op te geven) in voorkomt. Zoiets ademt het juiste sentiment uit, zoiets voel ik nu. Deze ballad wordt in originele vorm nog langzamer gedaan dan in de versie van mij en The Attractions. Het krijgt dan helemaal een tragiek die niet van deze wereld is".

Alledaags

Als songschrijver kom je met om het probleem van de autobiografische elementen heen. Costello is de eerste om toe te geven dat hij wat te afstandelijk is om alles maar bloot op tafel te leggen. „Alles wat je maakt autobiografisch, er zit tenminste altijd een element van jezelf in. Je observeert jezelf voortdurend. Ik moet vaak een scenario bedenken om een gevoel te kunnen omschrijven, omdat het in de meeste gevallen beter is om directe ervaringen niet weer te geven vaak is het saai orn precies te melden wat je hebt doorgemaakt. Bij alles wat ik maak laat ik me leiden door mijn emoties. Het komt vaak anders over, intellectueler, dat weet ik wel, maar je gebruikt je verstand alleen om de vorm te vinden waarin je je gevoelens het beste kunt uitdrukken. De gebeurtenissen die de grootste indruk op je hebben gemaakt, zijn vaak heef alledaags voor een ander, dus als je een goede song wilt schrijven dan moet je ervoor zorgen die ervaringen te dramatiseren. Je moet de luisteraar zover krijgen dat hij zich gaat interesseren voor net gegeven zich erin kan verplaatsen".

Clive Langer, Costello's naaste vriend en producer, weigerde aanvankelijk om 'Home Truth' op te nemen, een bitter lied over een langlopende relatie, waarbij man en vrouw liefde voorwenden, maar de ogen sluiten tijdens elke plichtmatige kus. Elvis: „Ik denk dat het het meest transparante lied is dat ik geschreven heb over een relatie, maar ik weet niet zeker of het anderen aanspreekt. Als je schrijft, dan moet je leren accepteren dat je diepste gevoelens zich niet laten uitdrukken op een universeel niveau. Misschien kan een ander er wel niet bij. Het probleem is dat het simpele feit dat emoties voor jou belangrijk nog met wil zegen dat dat voor iedereen zo is. Maar Clive herkende de situatie onmiddellijk. Hij zei: dit is te persoonlijk. Ik voel me net een voyeur."

Er zijn nogal wat songschrijvers en tekstdichters die een heel album wijden aan hun persoonlijke ellende. Zo heeft Phil Collins een elpee gewijd aan de problemen rond zijn echtscheiding. Costello: „Dat zou ik nooit doen. Een song is voldoende. Het zou anders...het wordt snel zo masochistisch. Het is alsof je dan zegt: kijk eens naar mij, ik lijd pijn. Ik hou daar niet van. Ik uit datgene wat ik voel, want als je een song schrijft dan komt dat doordat je je ertoe gedreven voelt om een lied of tekst te schrijven. Ik hang niet zomaar wat rond en denk dat ik weer eens wat moet doen. Ik schrijf omdat ik verander, omdat ik dingen om me heen zie gebeuren en daar een bepaald commentaar op heb. Dat is het eigenlijk, in een notedop. Een heel album vol persoonlijke ellende zou aanmatigend zijn voor de luisteraar. Dan is je enige mededeling: wat is er met mij allemaal fout? Kijk eens hoe ongelukkig ik ben enzovoort. En dat is niet zo. In heel veel opzichten ben ik helemaal met ongelukktg".

Dit voorjaar ging Costello voor het eerst in zon loopbaan zonder zijn vaste begeleiders op tournee. Een experiment dat hem goed bevallen is want dee Amerikaanse tournee krugt. In het najaar een vervolg in West-Europa. Alleen met gitaar en piano zal hij ook in Nederland optreden. Elvis: „Het is uitdaging omdat je dan niet op de kracht van band kunt vertrouwen. Je hebt geen instrumentanum om je te beschermen. Elk soloconcert is intenser omdat het echt op de stem en de emotionalitell neerkomt. Je hebt niet de dynarmek en het volume waarover een band beschikt ik heb de laatste anderhalf jaar veel getoerd en het zal je niet verbazen te horen dat je altijd momenten hebt waarop je op de automatische piloot vliegt. Dat je er even tijdens een lied met helemaal zo bij bent als je mouten zijn. Als je solistisch opereert kun je je dat niet permitteren. Elke avond moet je dan volkomen geconcentreerd te werk gaan"

Writer's Block

„lk schrijf over het algemeen makkelijk. Zo gemakkelijk dat ik mezelf een half jaar lang bewust een writers block heb opgelegd. Ik forceerde mezelf. Zou je kunnen zeggen. Ik hield bewust het moment tegen waarop ik uit aantekenningen een song samenstel of een tekst schrijf_ Na een halfjaar had ik een boek vol gekke ideeen, korte krabbeltjes invallen. Alleen het nummer 'Peace for our Times' is al van oudere datum. Begin dit jaar heb ik me opgesloten in een kantoor in Londen met de bedoeling alle songs voor Goodbye Cruel World in een keer te schrijven. Ik had mezelf een deadline van twee weken opgelegd. Binnen acht dagen had ik zes songs klaar. We hebben toen eerst live ges voordat we ze opnamen, zoadat de arrangementen nog konden worden aangepast. Soms kwam je voor verrassingen te staan zo bleek een traag arrangement voor 'The Only Flame in Town' wel live, maar niet in de studio te werken".

Anders dan vroeger het geval was, wil Costello breed uitwijden over zijn ervaringen. ..Comedians is een lied dat ik heb geschreven over de periode dat ik nog gebruikte. Er hangt dan een soort houfhouding rond de band die ervoor zorgt dat je krijt wat je wilt, De mensen die als koeriers of pushers functionneren genieten dan je ..vriend-schap". je bescherming. Ik heb zowel met de drugs als met dit soort oneerluke vnendschappen gebroken. Het nummer hoeft niet over drugs te gaan. het handelt over elke oneerluke vriendschap. Het thema is eigenlljk: dat waarderen wat geen waarde heeft. In de song komt een verwijzing voor naar die Amerikaanse autofabrikant. John DeLorean. die ook in de val van de drugs verstrikt raakte.

Tahiti

ln albumtitels zit Costello's zwarte humor met zelden dubbelzinnig verscholem. Hoe zit dat met Goodbye Cruel World (Goedendag wrede wereld), Elvis: de solotournee het najaar ga ik er op zon minst zes maanden tussenuit. Het is niet goed om maar door te gaan. Je moet je afvragen wat je gedaan bent en hoe je verder moot. Als ijk nu een maand vakantie heb kan ik niet exen naar ik weet niet wat het wordt. Het kan oon dat ik na eine weken terug ben, omdat ik me snel verveel_ Het kan ook zijn dat ik de munek de muziek laat. Het kan zijn dat ik een orkest ga opzetten, dienst neem bij de politie. Alle opties zijn open. Als ik er mee ophou. krijgt deze titel de waarde van goede grap. Kom ik alsnog terug, dan heeft-ie weer een dubbele bodem".


-
<< >>

Leidsch Dagblad, July 18, 1984


John Oomkes profiles Elvis Costello.

Images

1984-07-18 Leidsch Dagblad page 21 clipping 01.jpg
Clipping.

1984-07-18 Leidsch Dagblad photo 01.jpg
Elvis Costello komt dit najaar naar Nederland om solo concerten te geven.

1984-07-18 Leidsch Dagblad page 21.jpg
Page scan.

-Back to top

External links