Leidsch Dagblad, July 23, 1991

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Leidsch Dagblad

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Briljante Elvis Costello gaat door merg en been

Elvis Costello / Gezien 22/7, De Doelen, Rotterdam

translate
   Bernadette Neelissen

Scanning errors uncorrected...

Zoals hij op het podium staat heeft hij iets van een trol, een wat bozige verlopen oude kobold. Met in woeste haardos, zonnebril, haard en snor heeft Elvis Costello nu definitief gebroken met het imago van de kermisfiguur met het bloempotkapsel en de hoornen bril. Op zijn muziek heeft de metamorfose geen invloed gehad: het concert dat Costello gisteren in de Doelen gaf was briljant.

Ruim twee-en-een half uur lang hield hij het publiek in zijn greep met een overdonderende serie songs, kwam tot drie keer aan toe terug voor toegiften en liet de zaal uiteindelijk emotioneel uitgeput en bijna in trance achter.

Costello en zijn band The Rude 5 (pianist Larry Knechtel, gitarist Marc Ribot, bassist Jeffrey Scheff en oudgediende Pete Thomas op drums) knalden er meteen in met het van Blood & Chocolate afkomstige "Tokyo Storm Warring." Was het toen al alsof er een trein door de zaal denderde, later werden het tanks. De uitvoering bijvoorbeeld van "Hurry Down Doomsday (The Bugs Are Taking Over)" van zijn nieuwe cd Mighty Like A Rose was van een bijna beangstigende intensiteit.

Costello is altijd goed geweest in het schrijven van bijtende. cynische nummers, en duistere songs waarbij je de rest van je leven naar de betekenis kan blijven raden. Maar begint zich steeds meer van een andere kant te laten zien: de kwetsbare, tedere kant.

In de Doelen liet Elvis Costello gisteren de ballads als "So Like Candy" en "I Want You" (misschien wel het mooiste liefdeslied ooit geschreven) in elkaar overvloeien. wat een ware aanslag op de emoties was. "So Like Candy" kreeg een trage, jazzy uitvoering, die Costello volop de gelegenheid gaf de wanhoop en het machteloze verdriet van die song over de zaal uit te storten. Het hartverscheurende "I Want You" ging door merg en been.

Gelukkig weet Costello zijn songs goed te doseren. anders had je een hele zaal aan het janken gehad. "Playboy to Man" bijvoorbeeld, een van de nummers waarbij Costello zijn kunsten op de piano demonstreerde. zorgde voor een stevig rockende adempauze. Alvorens te beginnen toonde hij zijn beide handen aan het publiek: ,,Ik doe dat omdat je over vijf seconden alleen nog maar een bewegende vlek ziet", legde hij uit. ,,Nu kun je nog even zien dat het echt gewoon tien vingers zijn".

Bij "God's Comic" moest het publiek het refrein meezingen. wat het naar Costello's mening veel te zacht deed: „Harder, God zit ergens helemaal daarboven in het oneindige, dat hoortie zo niet!" Waarop de hele zaal keihard ,,Now I'm dead, now I'm dead" begon te brullen, weer een van die bevrijdende humoristische momenten in een toch overwegend beklemmend geheel.

Kon je hij Costello eigenlijk wel van adempauzes kan spreken? Ieder nummer. teder, cynisch of agressief, was van een intensiteit waar je niet omheen kon. Costello had ook geen franje nodig. Geen decor, alleen een simpel grijs achterdoek. Geen lasershow, maar een sobere, effectieve belichting. Totaal geen 'overdaad'. of het zou de grote hoeveelheid gitaren (tien?) van Marc Ribot moeten betreffen. Gewoon muziek maken, en dat deden ze ook. En hoe: dit concert van Elvis Costello kan de popgeschiedenis in met een grote sticker legendarisch' erop.

-
<< >>

Leidsch Dagblad, July 23, 1991


Bernadette Neelissen reviews Elvis Costello with The Rude 5, Monday, July 22, 1991, De Doelen, Rotterdam, Netherlands.

Images

1991-07-23 Leidsch Dagblad page 05 clipping 01.jpg
Clipping.

1991-07-23 Leidsch Dagblad page 05.jpg
Page scan.

-Back to top

External links