Leidse Courant, July 23, 1991

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
- Bibliography -
1975767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718 19 20 21


Leidse Courant

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Elvis Costello leidt het publiek door Hof van Eden


translate
   Hans Piët

Scanning errors uncorrected...

Even leek het erop dat The Rude 5 zijn naam waar zou gaan maken. Aan het begin van de show (en opnieuw tijdens de vierde toegift) klonken Elvis Costello en zijn vier begeleiders hard en eenvormig, alsof er een hardrock-groep op het podium stond. Maar na een woordenwisseling met het publiek, waarbij de Engelse muzikant even dreigde voorgoed voor de kleedkamer te kiezen, kwam het toch nog allemaal goed en leidde Costello een uitverkochte Doelen in Rotterdam door zijn Hof van Eden.

Costello, met baard, lang haar en zonnebril, leek zich te hebben voorgenomen het Nederlandse publiek eens extra te verwennen. Hij opende gisteravond weliswaar op luidruchtige wijze de poorten van zijn muzikale lusthof, maar deelde bij elke boom een nieuw snoepje uit, de een nog lekkerder dan de ander. Het werd een wandeltocht van honderdtachtig beminnelijke minuten. Niet allemaal misschien, maar toch... Costello op het podium is een lust voor het oor. Hij is een gedreven zanger, gitarist, die op de juiste momenten zoveel vuur in zowel zijn stem als (deels geïmproviseerde) spel legt, dat je er kippevel van krijgt. Vooral tijdens de balladen staan al snel de tranen in je ogen. Dat is voor een groot deel te danken aan zijn uitzonderlijke gave als tekstschrijver. Hij is gewoon een van de allerbesten. Vraag dat maar aan Paul McCartney. Zijn liedjes tonen een wereld vol bittere liefdesaffaires, wraak en passie, die een beklemmend muzikaal jasje dan wel een emotionele noten-lading meekrijgen. En als Costello, zoals gisteravond, dan op zijn best is, dan straalt het materiaal als de zon op een hete zomermiddag.


Costello speelde afwisselend akoestische en elektrische gitaar en ging voor het bewogen "Couldn't Call It Unexpected" achter de piano zitten, terwijl hij op sarcastische wijze nog even teruggreep naar de opmerkingen uit het publiek met: "nu zal het minder hard klinken, want ik heb maar vijf vingers aan elke hand."

Eigenzinnig als Costello is, voerde hij zijn publiek door een groot aantal muziek-stijlen, vuurde hij zijn parels af als waren het losse flodders. Maar raak was het, elke keer weer. Of het nu de gedreven rockversie van "The Other Side of Summer" was of de meer bluesy ballade "So Like Candy," die overvloeide in "I Want You." Costello, die zijn karakteristieke, wat nasale stem op temperatuur hield met veel water, koos voor uitersten, maar doseerde nooit in overdreven porties. Het publiek mag wild worden, maar nooit te wild, dan had hij altijd weer een kalmeringsmiddel klaar in de vorm van een rustig nummer, waarvan hij tal van juweeltjes heeft geschreven. Alleen op het einde, zo tegen de derde toegift, ging Elvis door het lint, stond hij dampend op het podium en wilde de zanger dat de zaal meezong met "God's Comic." Hij greep daarna nog eens extra terug naar het verleden met vlammende uitvoeringen van nummers als "Watching the Detectives," "Pump It Up" en "My Aim Is True." Uiteindelijk kreeg hij, hoe kan het anders, een staande ovaties terwijl hij de hekken van zijn Hof van Eden weer sloot.

-

Leidse Courant, July 23, 1991


Hans Piët reviews Elvis Costello with The Rude 5, Monday, July 22, 1991, De Doelen, Rotterdam, Netherlands.

Images

clipping
Photo by Terence Donovan.

page 12
Page scan.

-Back to top

External links