NRC Handelsblad, March 3, 1993

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718192021


NRC Handelsblad

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Elvis Costello excelleert met gezongen brieven

Elvis Costello & Brodsky Quartet / Concertgebouw, Amsterdam

translate
   Hester Carvalho

Begeleidend Brodsky Quartet klinkt ook zonder bas en drums ritmisch en zelfs funky

De mooiste stem uit de hedendaagse popmuziek komt het best tot zijn recht onder begeleiding van een strijkkwartet. Anderhalf jaar geleden vertoonde Elvis Costello zich nog op de podia met een oorverdovende rockband, nu is hij op tournee met het onversterkt spelende Brodsky Quartet. De jeugdige leden van dit Engelse kwartet en Elvis Costello schreven gezamelijk de muziek en de teksten voor de nummers van een cd, The Juliet Letters. Ze gingen uit van verschillende soorten brieven, de liefdesbrief, de afscheidsbrief, reclame-drukwerk, de brief van het front, een smeekbrief of een ansichtkaart. De combinatie van Costello's stem met drie violen en cello klinkt op deze cd op geen enkele manier krampachtig of gekunsteld. De nummers zijn kort en opgebouwd als popsongs. Terwijl Costello zich met gevoel voor theater in de verschillende briefschrijvers inleeft, spelen de vier strijkers bescheiden en harmonieus. En ondanks het ontbreken van bas of drums bleken de nummers toch ritmisch of zelfs funky te kunnen zijn.

Op het podium van het Concertgebouw lagen geen snoeren, de belichting bleef steeds hetzelfde en het vijftal was keurig in het pak gestoken. Costello had voor de gelegenheid zijn gezichtsbeharing verwijderd en droeg rode kabouterlaarsjes als enig opvallend accent. Met korte toelichtingen op de tekst leidde hij de nummers in. Zo bleek het sombere This Sad Burlesque geschreven 'after our most recent election tragedy' en was Swine gebaseerd op 'a piece of graffiti'.

Tussen de vier op hun plaats gefixeerde, geconcentreerd spelende muzikanten stond Costello achter een lessenaar. Nu zijn handen geen gitaar vast hoefden te houden, ondersteunden ze met evocatieve bewegingen zijn teksten. Ze verbeeldden een walsje en maakten sliep uitgebaren. Soms leken zijn armen met moeite de gewenste toon uit hem te trekken. Want vooral voor de pauze was het spannend of hij op het juiste moment op de juiste hoogte zou belanden. Maar Costello verraste met een glorieuze trefzekerheid: diep vibrerend, veel woorden in een zin persend, van hoog naar laag overslaand, laveerde hij tussen de strijkers door.

De subtiliteit en de kracht van zijn stem waren een ontdekking. Pas na twee uur spelen, drie staande ovaties en verschillende toegiften, toen de eerste violist al even moest gaan zitten van vermoeidheid, begon Costello hees te worden.

-
<< >>

NRC Handelsblad, March 3, 1993


Hester Carvalho reviews Elvis Costello and The Brodsky Quartet, Tuesday, March 2, 1993, Concertgebouw, Amsterdam, Netherlands.

Images

clipping
Clipping.

Photo by Lex van Rossen.
photo by Lex van Rossen


page
Page scan.

-Back to top

External links