Nieuweplaat, October 14, 2018

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7576777879808182
8384858687888990
9192939495969798
9900010203040506
0708091011121314
1516171819202122


Nieuweplaat

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Look Now

Elvis Costello

translate
   Patrick Heemskerk

Waardering: 6-star reviews6-star reviews6-star reviews6-star reviews6-star reviews6-star reviews

Met Look Now laat de 63-jarige Elvis Costello weer van zich horen. Costello heeft een bewogen jaar achter de rug. Een kwaadaardige tumor zorgde ervoor dat hij zijn Europese tournee moest afgelasten. Zijn herstel duurde langer dan verwacht, maar nu is hij terug.

Muzikaal gezien heeft Costello ervoor gekozen om terug te grijpen om zijn herkenbare sound uit de jaren tachtig. Dus geen vernieuwing of verrassingen op dit nieuwe album. Ook The Imposters vormen weer zijn vertrouwde begeleidingsband.

Openingstrack "Under Lime" begint lekker uptempo met drums en bekkens en ondersteuning door de basgitaar. Een trompet die ergens halverwege invalt maakt het geheel tot een rijk arrangement.

Bijna alle liedjes zijn geschreven door Costello zelf. Bij "Don't Look Now" en "Photographs Can Lie" heeft hij hulp gehad van niemand minder dan de 90-jarige Burt Bacharach. Op beide nummers speelt Bacharach ook piano. Het zijn prachtige, gevoelige ballads in de beste Bacharach-traditie.

"Burnt Sugar Is So Bitter" is eind jaren negentig geschreven door Carole King en Costello. De plaat behoorde al jaren tot het livemateriaal van Costello, maar krijgt nu dus een officieel plaatsje op een studioalbum. Het is een uptempo liedje met een prominente plaats voor de keyboard van Imposters-lid Steve Nieve. Costello maakt op dit album gebruik van producer Sebastian Krys. Deze Krys heeft meerdere Grammy's gewonnen met latinmuziekproducties. In "Burnt Sugar Is So Bitter" is zijn invloed goed te horen, met name door de Zuid-Amerikaans klinkende blazerssectie.

"Mr. & Mrs. Hush" is ook een vrolijk, Zuid-Amerikaans klinkend nummer. Een goede melodie en een rijk arrangement zorgen dat je niet stil kan blijven zitten bij het luisteren. Dit zorgt voor de broodnodige afwisseling op een album dat verder grotendeels hetzelfde klinkt.

Op de officiële website van Elvis Costello wordt dit album aangemerkt alsof hiermee het achtste wereldwonder verschijnt. Dat is behoorlijk overdreven. Het is een prima album en voor zijn vaste fans ongetwijfeld een hoogtepunt, maar voor de neutrale luisteraar en muziekliefhebber niets noemenswaardigs. Look Now gaat geen hoge ogen gooien in de naderende jaarlijstjes. Daarvoor is het teveel hetzelfde en te weinig onderscheidend.

De conclusie is dat Elvis Costello een eeuwige romanticus is, die prachtige liedjes kan schrijven, maar muzikaal gezien vastzit in een stramien dat hij niet kan of wil doorbreken. Deze aimabele Brit heeft nog wel het vermogen om zijn fans jarenlang van mooie liedjes te blijven voorzien.


Tags:  Look NowThe ImpostersUnder LimeDon't Look NowPhotographs Can LieBurt BacharachBurnt Sugar Is So BitterCarole KingSteve NieveSebastian KrysMr. & Mrs. Hush

-

Nieuweplaat, October 14, 2018


Patrick Heemskerk reviews Look Now.

Images

Look Now album cover.jpg

-Back to top

External links