Nieuwsblad van het Noorden, April 21, 1980

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Nieuwsblad van het Noorden

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Ongeïnspireerd concert van gehandicapte Costello


translate
   Ad Interim

Scanning errors uncorrected...

Hoe mooi het valse en hese stemgeluid van Elvis Costello kan klinken, was bij het merendeel van het 1500 koppen tellend publiek afgelopen vrijdagavond in het Muziekcentrum Vredenburg wel bekend. Voor degenen die dat nog niet wisten opende Costello met een solo-vertolking van het nummer "New Amsterdam," afkomstig van zijn laatste l.p. Get Happy. Taal ging het er afgelopen vrijdagavond niet zo Costellians aan toe.

Het wonderkind leek ongernspireerd, deed zijn werk even snel als dat van hem te verwachten was (ongeveer 70 minuten), man was niet in staat het voor hem en zijn hand, The Attractions, zo specifieke geluid ten gehore te brengen. De directe oorzaak hiervan was het ontbreken van toetsenspeler Steve Mason, die voor de gevolgen van een auto-ongeluk in Los Angeles enkele weken geleden moest warden opgenomen in een ziekenhuis. Mason tekende, evenals op de voorgaande langspeelplaten, op Get Happy voor de soms irritante, soms vloeiende dunne orgelpartijen, die veel van het vroegere werk van Booker T and the MG's weg hebben.

Costello annuleerde door deze onvoorziene omstandigheid zijn Nederlandse tournee niet, maar zag kans am de gitarist Martin Belmont uit Graham Parker's Rumour te arrangeren. Den, uitdaging had als gevolg dat het oeuvre van Costello vanuit een andere invalshoek werd gebracht. De lange Martin Belmont, met zijn houterige motorick, die deed denken aan Johnny Winter. maakte met zijn strakke. snelle gitaarspel de nummers nog compactor en yank korter dun de lp-versies.

Voor het gehele concert, uitgezonderd Belmonts solo's in de nummers "Watching the detectives" en "Mystery dance," die bewezen dat hij wel degelijk een prima gitarist is, betekende dit een vrij rnonotoon verloop. Onder het vele werk van de laatste elpee beyond zich ook zijn nieuwste single "High Fidelity," waarvan al eerder werd vastgesteld dat het zuiver plagiaat is. Het nummer werd matig ontvangen en het lijkt your producer Nick Lowe beter om het eerder genoemde "New Amsterdam" te bombarderen tot een hit-single. Dit vrolijke en gevoelige nummer belAt de klasse van Elvis' oudere successen en kan makkelijk in het rijtje van "Allison" en "Oliver's Army" warden bijgeschreven.

Enigszins leuk waren enkele cover. venues, die Costello met veel ruimte voor improvisatie ten gehore bracht. Zo hegeleidde hij met de van hem getolereerde spastische mimiek twee gevoelige nummers van Roy Cotter, "He'll have to go" en "Little sister," dat in Nederland bekendheid kreeg door de versie van Ry Cooder. Zijn eigen nummer "Girls Talk," uitgeleend aan Dave Edmunds, kreeg doordat het in een sneller ritme werd gespeeld meer kracht. Hetzelfde gebeurde met "Don't look back," de hit-single van Peter Tosh, waarmee Costello zich oak eens op het soul-achtige terrein begat.

Na een uur gespeeld te hebben vertrok het gezelschap. de pets mijdend naar de kleedkamers. Om een herhaling van de ravage die het publiek twee jaar geleden in Den Haag aanrichtte, nadat hij geweigerd had terug op het podium te verschijnen, gat hij drie snelle toegiften. Na het verkwikkende "Mystery Dance" voelde het matig enthousiaste publiek aan, dat hij niet meer terugkwam. Kennelijk was het your het grootste gedeelte van hen ook genoeg gewent. Wat had er trouwens in het hetonnen Muziekcentrum kunnen gebeuren?

Gebeurterus: concert van Elvis Costello and the Attractions. Betetbng: Elvis Costello, tang, orgel en elektrlsche gataar; Bruce Thomas, bas-gitaar en tang; Pete Thomas, drums; Marlin Belmont, eiektrtsche gator. Pleats- Muitek-centrum Vredenburg Utrecht. Publiek: uitverkocht.


Scanning errors uncorrected...

-

Nieuwsblad van het Noorden, April 21, 1980


Ad Interim reviews Elvis Costello & The Attractions with Martin Belmont (without Steve Nieve), Friday, April 18, 1980, Vredenburg, Utrecht, Netherlands.

Images

clipping
Clipping


Photographer unknown.
photo


page
Page scan.

-Back to top

External links