Nieuwsblad van het Noorden, June 23, 1978

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718192021


Nieuwsblad van het Noorden

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Elvis Costello


translate
   Nieuwsblad van het Noorden

Ongetwijfeld de belangrijkste Engelse representant van de Engelse New Wave, Elvis Costello, komt rond dit weekend voor zijn eerste toernee naar Nederland en komende dinsdag is hij ter gelegenheid daarvan te bewonderen in de Groninger Evenementenhal.

Dat Costello ondergebracht wordt bij de New Wave, wil niet zeggen, dat hij qua soort muziek veel overeenkomsten heeft met de punk. Wat hij deelt met de punk is zijn eenvoud, het rechttoerechtaan geluid. Costello is evenzeer een vat vol frustraties, met name ten aanzien van vrouwen, maar hij vertaalt dat in uitermate rap geschreven teksten, die tot de belangwekkendste van de hedendaagse popliedjes gerekend moeten worden. En zijn muziek is, hoewel simpel en vrij monotoon, toch heel wat melodieuzer dan we van de punkers gewend zijn.

Het fenomeen Costello tekende een jaar geleden zijn eerste platencontract bij het inventieve New Wave-label, dat intussen gedeeltelijk is overgegaan, samen met oprichter Jack Riviera, naar het Radar-label. Costello had daarvoor (al weer een bron voor frustraties) alle grote platenmaatschappijen tevergeefs bewerkt met zijn demo-bandjes. Zijn eerste elpee voor Stiff My Aim Is True werd opgenomen met de Amerikaanse groep Clover en sloeg in als een bom, terwijl de platen-multinationals met spijt toekeken.

Costello (oekelig koppie, Buddy Holly-bril, versleten confectiekostuum) was tot dan toe computerprogrammeur, maar daar kwam verandering in met het succes van de eerste elpee, die er toe leidde, dat een eigen groep werd gevormd: The Attractions, met de broers Bruce en Pete Thomas op respectievelijk bas en drums en Steve Mason op toetsen. Costello zelf beroert de gitaar.

Begin dit jaar ging Costello met Jack Riviera mee naar het Radar-label en wederom onder leiding van Nick Lowe werd de tweede elpee van Costello, nu begeleid door The Attractions, opgenomen. Een plaat, die wellicht nog sterker is dan de eerste en de titel This Years Model meekreeg.

Met deze plaat versterkte Costello zijn succes in Amerika (waar hij een opmerkelijke aanhang heeft) en Europa. Bij zijn tweede Amerikaanse toernee, die net is afgerond. werd Costello zelfs van een voorprogramma voorzien met grootheden als Mink De Ville en Nick Lowe & Rockpile.

Dinsdag in de Evenementenhal dus, met nu in het voorprogramma de Amerikaanse band Suicide.

-

Nieuwsblad van het Noorden, June 23, 1978


Nieuwsblad van het Noorden profiles Elvis Costello ahead of his concert with The Attractions, Tuesday, June 27, 1978, Evenementenhal, Groningen, Netherlands.

Images

clipping
Clipping

page
Page scan.

-Back to top

External links