Nieuwsblad van het Noorden, November 12, 1986

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Nieuwsblad van het Noorden

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Relaxte Costello biologeert


translate
   Max Palfenier

Welgeteld 32 nummers hebben Elvis Costello en zijn begeleidingsband The Attractions er opzitten. Lichten floepen echter nog niet aan. Opnieuw komt het viertal terug voor de zoveelste encore. Het nummer "Poor Napoleon" wordt ingezet. In de duisternis wordt men dan ineens een vijfde figuur gewaar. Zo te zien handelt het hier om Costéllo's vriendin Pogues-bassiste Cait O'Riordan, ofschoon een paar halen over een gitaar en het zingen van luttele tekstflarden daar geen zekerheid over bieden. Het publiek krijgt de anonieme musicus ook niet te zien. Daarvoor is het ook een mystery guest.

Dat Elvis Costello met iets dergelijks op de proppen zou komen, al was het dan wat laat, was ingecalculeerd. Ook in zijn Amerikaanse en Engelse shows ruimt hij plaats in voor muzikale gasten van wie hij de identiteit angstvallig geheim houdt. Een andere, verwachte, attractie moesten de bezoekers van dit eerste van twee Nederlandse concerten echter gisteren jammergenoeg wél missen. Het rad van avontuur wordt, zoals Costello aankondigde, pas morgenavond in beweging gezet.

Dan mag iemand uit het publiek een ruk aan het wiel geven, waarna de band het uit een veertigtal aanwezige songs gekozen nummer ten gehore zal brengen. Valt twee keer de keus op de zelfde song dan wordt een andere uitvoering gespeeld. Mocht dat voor een vierde of vijfde keer gebeuren dan neemt Costello de vrijheid het gewraakte nummer in een Benny Goodman- of Mothers of Invention-stijl te brengen.

De teleurstelling, over het achterwege blijven van dit met spanning tegemoet geziene experiment werd gelukkig geheel teniet gedaan door bijna twee en een half uur intens, gedreven en vakbekwaam, musiceren van een band die nu, na negen jaar pas, eindelijk op het punt staat door te breken naar een groot publiek. De van de nieuwe elpee Blood and Chocolate (waarvan de cassette-uitvoering in Engeland trouwens verboden werd omdat de uiterlijke gelijkenis met een echt stuk chocola te groot was) getrokken single "I Want You" was afgelopen week niet alleen nummer één bij Vara's Verrukkelijke Vijftien, het schopte het zelfs, tot alarmschijf bij Veronica. Een héle doorbraak.

Deze prachtige ballad "I Want You" was een van de vele nummers van de nieuwe elpee die een communicatieve en zeer relaxt opererende Costello en zijn voortreffelijke band ten gehore bracht. Van dat album hoorde, men mooie versies van "Tokio Storm Waming," "Blue Chair," "Next Time Around" en het van een nadrukkelijke, stampende beat voorziene "Uncomplicated." Maar het oude repertoire, afkomstig van vooral de elpees Trust, This Year's Model en Imperial Bedroom, deed in kwaliteit niet onder voor dat meer recentere werk. Of hét nu om langzame, mediumtempo of snellere composities handelt, elke Costello-song is door zijn openheid, zijn melodie, zijn ambachtelijke opbouw, zijn eenvoud en gebrek aan overdadige opsmuk, plus spitse teksten een tijdloos popdocument.

Jammer alleen dat enkele van die songs ("Watching The Detectives," "Clubland") gisteravond door vaag instrumentaal tussengepiel aan kracht moesten inboeten. Het is weliswaar duidelijk als een toegevelijk gebaar naar het publiek bedoeld. Van dergelijke onzin kan Declan MacManus, alias Elvis Costello, alias Napoleon Dynamite nu en in de toekomst verschoond blijven. Olé olé geroep en aanstekers horen ook bij een andere categorie.

Gebeurtenis: Optreden van Elvis Costello and the Attractions. Plaats: Vredenburg, Utrecht. publiek: 1600 (uitverkocht).

-

Nieuwsblad van het Noorden, November 12, 1986


Max Palfenier reviews Elvis Costello & The Attractions, Tuesday, November 11, 1986, Vredenburg, Utrecht, Netherlands.

Images

clipping
Clipping.

page
Page scan.

-Back to top

External links