Oor, December 10, 2015

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7677787980818283
8485868788899091
9293949596979899
0001020304050607
0809101112131415
1617181920212223


Oor

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Lees en win: Elvis Costello - Trouweloze Muziek...


translate
   Jan Van Der Plas

De groten uit de popmuziek hebben de leeftijd om hun autobiografie te schrijven. Bob Dylan, Paul McCartney en Keith Richards deden dat al en er zullen er vast nog wel een paar volgen. Het levert doorgaans zeer lezenswaardige boeken op. Zeker ook bij de iets minder grote, maar wel met een enorm schrijftalent gezegende Elvis Costello.

De angry young man van de new wave groeit op als Declan MacManus in het Liverpool van de jaren zestig. Zijn vader is zanger in de big band van Joe Loss, die regelmatig de nieuwste hits vertolkt voor de BBC Radio. Papa krijgt iedere week alle belangrijke nieuwe singles en die schuiven vanzelf door naar zoonlief. Ook The Beatles zijn dichtbij. De jonge Declan kan eveneens lekker zingen en ontpopt zich in de jaren zeventig als een prima singer-songwriter die optreedt in de pubs in en om Londen. Op de golven van punk en new wave krijgt hij een platendeal bij het onafhankelijke Stiff Records. In een kleine demostudio neemt hij in 1977 met wat Amerikaanse sessiemuzikanten en beginnend producer Nick Lowe zijn debuutalbum op: My Aim Is True. Drie maanden later wordt hij als Elvis Costello onthaald als de nieuwe Zonnekoning van de popmuziek, een status die hij de volgende vier jaar zal houden.

Het effect op de wat verlegen en onooglijke Declan is enorm. Tot dan toe braaf getrouwd en papa van een zoontje, slaat hij op tournee helemaal los. Als hij een veelbesproken affaire heeft met het Amerikaanse fotomodel Bebe Buell is het gedaan met zijn huwelijk. Iets wat hij later enorm zal betreuren. Zich autobio gravend stelt hij vast dat hij in die jaren een onbedwingbare drang tot het veroorzaken van ongeluk had, waarmee hij zijn liedjes voedde maar alles om zich heen kapot maakte. Trouweloze Muziek En Verdwijnende Inkt verhaalt er opmerkelijk open over. Waarbij Costello de zestien jaar die hij doorbracht met Pogues-bassiste Cait O'Riordan aan zijn zijde opmerkelijk snel voorbij laat gaan. Tussen de regels door moeten we begrijpen dat het leven met haar problemen, ze was jarenlang alcoholist, geen sinecure moet zijn geweest. Met veel meer enthousiasme schrijft hij over hoe hij met de Canadese zangeres en pianiste Diana Krall uiteindelijk toch rust en stabiliteit vond. Waarbij hij ook impliciet toegeeft dat daarmee de bron van zijn creativiteit wat is opgedroogd. Samenwerken met zijn idolen van vroeger is dan ook steeds meer de drijfveer in de tweede helft van zijn carrière.

In zijn autobiografie daagt ‘Young’ Elvis niet alleen zichzelf maar ook de lezer uit. Kriskras dwaalt hij door zijn herinneringen en verbindt hij gebeurtenissen aan elkaar. Dat compenseert hij met een levendige schrijfstijl. Net als in zijn songs en zijn interviews toont hij zich hier een uitstekend verteller. Anekdotes over Paul McCartney, David Bowie, Burt Bacharach, Allen Toussaint, Chet Baker en talloze andere beroemdheden zijn er in overvloed. Alles bij elkaar maakt het Trouweloze Muziek En Verdwijnende Inkt tot een van de meest lezenswaardige autobiografieën uit de popmuziek.

Trouweloze Muziek En Verdwijnende Inkt door Elvis Costello is verschenen bij A.W. Bruna Uitgevers.

OOR mag 3 exemplaren van dit boek weggeven! Mail snel je gegevens en een motivatie naar prijsvraag@oor.nl, o.v.v. 'Elvis Costello' en wie weet heb jij wat te lezen tijdens de kerstdagen!

-
<< >>

OOR, December 10, 2015


Jan Van Der Plas reviews Trouweloze Muziek En Verdwijnende Inkt and offers readers a chance to win one of three copies.

Images

Unfaithful Music & Disappearing Ink cover.jpg

-Back to top

External links