Oslo Aftenposten, May 20, 2005

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Oslo Aftenposten

Norway publications

European publications

-

Viktigere med fornyelse enn suksess


translate
Sverre Ole Drønen

- Det er mye tungt og mørkt materiale på "The Delivery Man". Men når du fremfører noe på scenen, skal det være med overskudd og glede, sier Elvis Costello.

Elvis Costello fikk mange rare reaksjoner da han i fjor høst slapp to plater i samme uke. På papiret kan det synes som om "The Delivery Man", en videreføring av Costellos fascinasjon for tradisjonell amerikansk musikk, og "Il Sogno", musikk til en ballett basert på Shakespeares "En midtsommernatts drøm", ligger milevis fra hverandre. Selv er Costello av en annen oppfatning.

- Ved å slippe platene på samme dag ville jeg presentere dem som arbeider av lik verdi. Da jeg slapp "North", som var min ærligste, mest direkte og mest gjennomførte plate noensinne, fortalte kritikerne meg at det var den slett ikke! Istedet ble jeg fortalt hva jeg burde holde på med, sier Costello på sitt tørrvittige vis, der bare en hårsbredd skiller spøk fra alvor.

"Alt er personlig." - Det er selvsagt helt legitimt at man ikke liker en plate. Men mange - spesielt mannlige kritikere, og de er jo som kjent i flertall - klarte rett og slett ikke å akseptere "North" slik den var. Bare fordi det ikke lød som noe jeg laget for 25 år siden.

Costello ruller med øynene bak brillene.

- Så jeg bestemte meg for å kortslutte problemet ved å si at disse tingene har lik verdi for meg. Alle disse tingene kommer fra mitt hode. De er alle personlige for meg. Arbeidsmetodene bak hver plate er åpenbart svært ulike. De er veldig ulike opplevelser. Men den ene er ikke en opphøyet intellektuell øvelse, heller et forsøk på å si noe jeg aldri har sagt før. Den andre er et forsøk på å si noe jeg har sagt mange ganger før, men på en annerledes måte. Derfor er begge platene like spontane.

Kritikere - og publikum - har gitt ham tommelen opp. Mens klassiske kritikere var forbløffet over den selvfølge Costello utviste i arrangementene på "Il Sogno", ble han hyllet av rock-pressen fordi han med "The Delivery Man" igjen utfordret konvensjonene for hva en rockeplate kan være.

Nytt og gammelt. - Jeg tror at vi denne gang har en veldig sterk samling låter med en åpen struktur. Dette innbyr til spilling på konserter, eller også en ny plate, om jeg så skulle ønske.

- Da vi i høst gjorde en konsert i Memphis med tanke på en fremtidig DVD, plasserte vi sanger fra "Delivery Man" side om side med gamle låter. Da begynte gammelt og nytt materiale å snakke sammen. Som at hovedpersonen på "Delivery Man" er funksjonshemmet og jeg har en sang som heter "Blame It On Cain" som får folk til å tenke. Jeg har respekt for publikum og forventer at de bruker egen fantasi når de kommer på mine konserter, sier Elvis Costello på uforlignelig utfordrende vis.


-

Aftenposten, May 20, 2005


Sverre Ole Drønen interviews Elvis Costello regarding The Delivery Man and Il Sogno.

Images

x200x
- Kunst er ikke demokrati. Det er mer et snikende diktatur, sier Elvis Costello og sparker mot sine kritikere.
Photo credit: Rolf Øhman

-Back to top

External links