Svenska Dagbladet, February 13, 1989

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Svenska Dagbladet

Sweden publications

Newspapers

Magazines

Fanzines


European publications

-

Costello alltid lika egensinnig


translate
   Stefan Malmqvist

I tolv år har nu Elvis Costello mycket egensinnigt och med stor respekt fört sin karriär framåt.

Hans tidigt ilskna attityd mot omvärlden har knappast minskat, möjligen har den blivit mer komplex. På samma sätt har hans musik fått nya dimensioner, vilket inte minst märks på nya LP-n Spike.

— Den här gången har jag utgått från låtarnas karaktär. Eftersom de är så olika har de fått de arrangemang som passat bäst.

— De flesta låtarna på Spike är skrivna samtidigt som jag gjorde musiken till filmen The Courier, vilket säkert påverkat dem, för när vi skulle börja spela in Spike sade T-Bone Burnette, en av producenterna, att vi skulle utgå ifrån detta och behålla arrangemangen stora, berättar Elvis Costello.

För första gången i sitt liv är Costello ute på en ren reklamresa för sin nya skiva. Hans karriär-medvetenhet är inte särskilt utpräglad; så mötet med pressrepre-sentanterna kommer att handla om både det ena och det andra. Elvis Costello har åsikter om så gott som allt.


Oförsonligt påhopp

Mycket handlar dock om låten Tramp the Dirt Down. Ett oförsonligt påhopp på thatcherismen och vad den gjort med Storbritannien.

— Tramp the Dirt Down beskriver hur värderingar och annat har ändrats i Storbritannen de senaste åren. Hur regeringen ingjutit en rädsla hos folk så de inte längre ser vad som håller på att hända.

— Till exempel har de lyckats med konststycket att ta statliga verk som elverket, som eftersom det är statligt alltså är ägt av folket. omvandla det till ett aktiebolag och sälja aktierna till folket, som redan är de egentliga ägarna, så att de nu äger det två gånger. Det är ju genialt på sitt sätt, men det engelska folket måste vara hypnotiserat som inte märker hur lurade de blir.

Tramp the Dirt Down är också ett utmärkt exempel på Elvis egen försåtlighet, här blandar han den beskaste av texter med den sötaste av melodier. I refrängen dyker en, kanske omedveten, men tydlig koppling med Stevie Wonders Isn't She Lovely upp för att linda in och locka till sig lyssnarna.


Bredare spektrum

Spike har Costello utnyttjat ett mycket bredare spektrum av musiker och stilar än någonsin tidigare. Kändisar som Roger McGuinn, Paul McCartney och Chrissie Hynde blandas med mindre kända som Allen Toussaint, Marc Ribot och The Dirty Dozen Brass Band.

Speciellt det sistnämnda bandet bidrar starkt med sin särskilda karaktär till de tre låtar där det är med.

Costellos normala kompgrupp, The Attractions, får vila tills vidare. För närvarande har de inga planer tillsammans.

Costello är allvarlig när nivån på hans framgångar kommer på tal.

— Min ambition har aldrig varit att bli den mest kände mannen i världen. Väldigt många ser allt som en tävling, men då hinner man inte med att upptäcka det som omger en. Det kanske är svårt att förstå för somliga, men alla vill inte bli miljonärer.

Samma sorts integritet har också styrt honom bort från inblandning i diverse politiska galor och välgörenhetsgalor.

— Jag misstror verkligen de här galorna och de flesta som är inblandade i dem. Grundmotivet är för det mesta välment, men människorna bakom är inte alltid årliga. Det frodas också en stor naivitet både hos arrangörer, artister och publik i dessa sammanhang. Kanske kan man uppnå en reaktion med stora galor, men mer troligt är att det hela glömts bort efter ett par dagar.

För att vara en artist som ständigt har hyllats har Costello en nästan överraskande ödmjukhet inför sitt eget skapande, detta trots att många av världens stora mer än gärna samarbetar med honom.

Trots detta håller Elvis Costello en låg profil och hävdar att mycket av den bästa musiken mest är trevliga misstag. Enligt väldigt många är Spike hans trevligaste misstag hittills.

-

Svenska Dagbladet, February 13, 1989


Stefan Malmqvist interviews Elvis Costello.

Images

clipping
Clipping.

Photo by Lars Pehrson.
Photo by Lars Pehrson

-Back to top

External links