Sydsvenska Dagbladet, January 5, 1996

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Sydsvenska Dagbladet

Sweden publications

Newspapers

Magazines and fanzines


European publications

-

Omaka sångfåglar I samma bo

Elvis Costello och Anne Sofie von Otter ger konsert tilsammans

translate
   Eva Redvall

Scanning errors uncorrected...

Jag trodde det var ett skämt när de frågade, säger Elvis Costello. De flesta klassiska sångare längtar ihjäl sig efter att få göra något sånt här, säger Anne Sofie von Otter.

Rockstjärnan och hovsångerskan. I morgon ger de konsert tillsammans i Berwald hallen i Stockholm. Och P2 sänder direkt.

Det är torsdag eftermiddag när de båda stjärnorna möts för en första repetition med orkestern. Costello i dubbelknäppt kavaj, väst och slips och von Otter i jeans, bylsig olle och vinterkängor croonar ikapp i Cole Porter’s “Every Time We Say Goodbye”. Den ibland så buttre rockaren är ett veritabelt solsken. Ett tuggummi går i skytteltrafik mellan hovsångerskan mun och handflata, allt efter musikens krav.


Bakom evenemanget i Berwaldhallen står Sveriges Radios Symfoniorkester och morgontidningen Svenska Dagbladet. Det är inte första gången de samarrangerar ett fördomsfritt möte mellan populärmusik och finkultur. Tidigare har de bl a sammanfört Peter Jablonski med Louise Hoffsten och Christian Lindberg med Magnus Uggla.

Konstellationen von Otter-Costello är inte så långsökt som den kanske kan verka. De två är bekanta sedan några år. Det började med ett beundrarbrev. Elvis berättar:

Några av mina mest fantastiska musikupplevelser under de senaste sju åren har varit konserter eller opera föreställningar med Anne Sofie. Hon har hjälpt min fru och mig att lära känna kompositörer som vi aldrig hört talas om förut. Jag skrev ett kort till Anne Sofie och berättade det - sånt gör jag inte ofta. Genom ett lyckligt sammanträffande blev vi presenterade för varandra. Och här är vi nu!,

Att Elvis Costello söker sig nya musikaliska vägar är säkert ingen överraskning för hans fans, han har ju gjort en hel del konstnärliga loopar under sin karriär.

Faktum är att han redan varit och tafsat litet försiktigt på den s k seriösa avdelningen. För ett par år sedan uruppförde han sin egen "The Juliet Letters" tillsammans med Brodskykvartetten. Och i somras arrangerade han en musikfestival i London, där han sammanförde klassisk musik med jazz och rock och medeltida ton med nykomponerat. Själv bidrog han bl a med en uvertyr på 2 1/1 minuter. Applådtacket tog längre tid än själva uvertyren, konstaterar han glatt.

Anne Sofie von Otter är uppenbart förtjust över att få arbeta med Elvis Costello. Hon kallar honom en "fiffig kille" och talar uppskattande om hans energi, humor och intelligens. Och hon vitsordar han's gedigna kunskaper om alla möjliga musikgenrer, inte minst den klassiska. - DU MÅSTE ha en gigantisk skivsamling och en väldigt snabb hjärna, säger hon beundrande till kollegan.

Hennes egen erfarenhet av musik utanför den klassiska sfären är inte särskilt utvecklad. Men som medlem av Affi Consort i ungdomen blandade hon Byrd-mässor med barbershop. Förra året sjöng hon in en CD med sånger av Kurt Weill. Och på konserter har hon "rivit av både Gershwin och Cole Porter", påpekar hon.

Och Elvis Costellos musik? - Om jag skall vara ärlig hade jag inte hört någonting förrän vi blev bekanta och han skickade över en skiva, säger Anne Sofie något skamsen. Min kunskap om vad som hänt på pop- och rockscenen under de senaste tjugo åren är överhuvudtaget väldigt begränsad. Men fråga mig om något som hände före mitten av 70-talet. Då vet jag allt.


MÖTEN mellan olika musik-genrer, s k crossovers, är ju inte ovanliga numera. Vi har hört Montserrat Caballe sjunga med Freddie Mercury, Placido Domingo med John Denver och Pavarotti med Sting, medan Dame Kiri Te Kanawa har angripit jazz och evergreens på sitt eget lilla vis. Den unge amerikanen Joseph Swensen, som dirigerar lördagens konsert, tycker att det är ett gott tecken.

Gamla tiders mästare hämtade ofta inspiration från den folkliga musiken, konstaterar han. Men under de senaste hundra åren har den där länken varit bruten. Skivbolagen styr olika sorters musik mot olika målgrupper. De bestämmer vad du skall lyssna på. Det är väldigt destruktivt. Elvis Costello menar att lördagens konsert knappast skulle ha gått hem bland musikkritiker i hans konservativa hemland.

- SÅDANA HÄR saker möts med misstänksamhet i England, säger han. Men här tycks ni har en uppfriskande frånvaro av cynism.

Lördagens konsert innebär att Anne Sofie von Otter får sjunga i mikrofon. Det är en spännande sak för en klassisk sångerska, försäkrar hon. Och Elvis Costello får sjunga till stor orkester. Det har han inte gjort ofta. Och det har visst sina sidor.

- Det gäller att lyssna ordentligt, säger han. Frånvaron av ett distinkt beat ger visserligen en frihet. Men det är lätt att virra bort sig också.

Vad får vi då höra? Ja, vid sidan av en rad kända orkesterverk av Stravinsky, Rosenberg, Carl Nielsen och andra bidrar de gästande stjärnorna med både solon och duetter. Anne Sofie von Otter sjunger Richard Strauss och Kurt Weill. Elvis Costello gör en sång ur "The Juliet Letters" och ett Weill-nummer.

Och -så möts de två i en bukett evergreens - som "Autum Leaves", "Baby It's Cold Outside", "Without A Song" och Cole Porters "Every Time We Say Goodbye".

Den naturliga frågan är: Blir det någon fortsättning på detta? Någon skiva? Fler konserter?

- VI FÅR VÄNTA och se, säger Elvis Costello. Vi vet ju inte hur det här kommer att fungera ännu.

Men Anne Sofie von Otter avslöjar för Nöjen att hon själv hoppas göra en ny crossover-platta - och att Elvis Costello i så fall eventuellt (med betoning på eventuellt) skall producera den. Han har redan kommit med en del förslag på lämpliga låtar, arrangörer och musiker, säger hon.

-

Sydsvenska Dagbladet, January 5, 1996


Eva Redvall previews Elvis Costello and Anne Sofie von Otter with the Swedish Radio Symphony Orchestra, Saturday, January 6, 1996, Berwaldhallen, Stockholm, Sweden.

Images

clipping
Clipping.

Photos by Kent Hult.
Photos by Kent Hult


Photos by Kent Hult


-Back to top

External links