Sydsvenska Dagbladet, September 29, 2014

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
- Bibliography -
1975767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718 19 20 21


Sydsvenska Dagbladet

Sweden publications

Newspapers

Magazines and fanzines


European publications

-

Elvis Costello spelade ut hela sitt register

Elvis Costello / Malmö konserthus

translate
   Håkan Engström

När publiken strömmar sin musik för en spottstyver, och därför turnerandet blivit de flesta artisters primära inkomstkälla, ser många till att maximera sina intäkter genom att låta medmusikerna stanna hemma. Oftast är det en lågbudgetlösning, och det märks – även så kallade singer-songwriters behöver backning och bistånd från andra för att poängen med låtarna ska komma fram. Som ensam attraktion blir många av dessa artister rätt enahanda.

Elvis Costello är annorlunda, och det handlar inte bara om hans mångsidighet och den inlevelse han nästan alltid investerar i sina framföranden. Framför allt faller det tillbaka på låtarna som sådana, om det gedigna hantverket. Han skriver riktiga sånger, kastar inte bara ut luftmadrasser som ska hålla hans Viktiga Lyrik flytande. Melodierna är nästan genomgående starka och demonstrerar gång på gång Costellos påhittighet, men lika väsentligt är hur han bygger sina låtar harmoniskt och hur han ser till att skapa sin variation i själva kompositionen. Sound, klanglek och produktion kan förstärka alltihop, men faktiskt också motverka syftet.

Därför är det en sådan fröjd att möta enmansorkestern Costello. Låtstrukturer blottas, och visar sig ofta vara mer raffinerad än vad som framgått i inspelningarna som ibland är lite plottriga och överarbetade. Man upptäcker nya saker som varit dolda.

Under drygt två timmar i Konserthuset drog han igenom nära 30 av sina låtar, kompletterade med lånegods från alla från Nat King Cole och Arthur Alexander till Neil Young. Jodå: han inledde sin "Town Cryer" med en försvinnande kort snutt av Youngs "Love In Mind", kanske för att demonstrera att också hans låtar ibland är rätt ordinära: Neil Young har gått den här vägen tusen gånger, och ofta bättre.

Men exemplen på de briljant utformade poplåtarna var fler. "Church Underground", från 2010 års "National Ransom", var aldrig så här kristallklar i studioversion. Sättet som han byggt upp "Poor Napoleon" är grymt snillrikt, och med sin avvägda vokala attack såg han till att varje liten variation fick avsedd effekt och tog låten vidare till nästa steg. Och så hade vi "Veronica" – skriven med hjälp av Paul McCartney, möjligen i en sorts inbördes smarthetstävlan – med temposkiftningar och modulationer en masse.

Costello gick ut lite forcerat med den sällan spelade "Jack of All Parades", men hittade snart ett tonläge som funkade i den snudd på utsålda lokalen. Mellansnackens anekdoter och rappa kommentarer var roande och fantastiska om vartannat. Det enda som inte riktigt funkade var hans nya låda med effektboxar, som han försökte bli vän med när han loopade sin elgitarr. Det blev grötigt.

Men han sjöng ypperligt nästan kvällen igenom: från viskningar till soultonade falsettjut, från skönsång till bitsk attack; rösten lät uppsluppen och uppgiven om vartannat, allt efter vad låtarna krävde. Vibratot har han tacknämligt tonat ner.

Fler höjdpunkter? "Shipbuilding", enda låten vid pianot. "Stations of the Cross", en av dessa som aldrig riktigt sjunkit in i det allmänna medvetandet. "Oliver's Army", den svårstoppade.

Samt, till slut, hans evergreen "Alison" som en lång stund fick lida för sångarens önskan att förnya rytmen och melodin. Men så utmanade han istället sig själv genom att lämna micken och sjunga rätt ut över scenkanten. Inför en knäpptyst lyssnande publik som tog in varje andetag och nyans sjöng han andäktigt vackert och lät mycket mycket sorgsen.

-

Sydsvenska Dagbladet, September 29, 2014


Håkan Engström reviews Elvis Costello, solo, Sunday, September 28, 2014, Malmö Konserthus, Malmö, Sweden.

Images

2014-09-29 Sydsvenska Dagbladet photo 01 pp.jpg
Photos by Patrick Persson.

2014-09-29 Sydsvenska Dagbladet photo 02 pp.jpg


2014-09-29 Sydsvenska Dagbladet photo 03 pp.jpg


2014-09-29 Sydsvenska Dagbladet photo 04 pp.jpg
Photos by Patrick Persson.

-Back to top

External links