Värmlands Folkblad, July 10, 1978

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Värmlands Folkblad

Sweden publications

Newspapers

Magazines

Fanzines


European publications

-

Elvis Costello i Karlstad - bitvis katastrofalt dåligt


translate
   Björn Stefanson

"70-talets rockstjärna" har Elvis Costello kallats av en nära nog enig musikpress. Därför hade man självfallet högt ställda förväntningar inför hans konsert i Karlstad på söndagskvällen.

Sundstaaulan var fullsatt när Costello äntrade scenen tillsammans med sin grupp The Attractions. Det var bara ett fel: man hade fått med sig en ljudanläggning som verkade dimensionerad för konserter på sibiriska tundran. Därför blev alltihop ett nyansfritt spektakel inbäddat i en volym som var nära nog outhärdlig.

Nu är Sundstaaulan en besvärlig lokal att bemästra. Därför kan man ibland ha överseende med att det inte låter som det ska; den musikaliska upplevelsen kan bli fin ändå, trots hög volym. Men en sak är säker: ska jag bli döv av rockmusik då ska det vara något som är bättre än Elvis Costello.

Costello bjöd oss på en rad nummer från sitt andra album This years model, men tyvärr tillfördes inte musiken något nytt, utan blev för det mesta betydligt blekare och i total avsaknad av allt vad nyanser heter.

Inledningen var helt katastrofal med tre låtar efter varandra som var så uselt mixade i ljudet att de lät likadant allihop. Sedan kom den reggaeinfluerade "Less than zero" och man kunde i alla fall urskilja att det handlade om något nytt. Men trots att Costello och hans mannar utsatte oss för en massiv ljudchock hade jag till slut svårt att uppamma något intresse för det som presenterades på scenen. Det kändes meningslöst att sitta och anstränga sig för att urskilja något ur "bombardemanget" från scenen.

Costello själv verkade inte vara så värst engagerad i vad han företog sig (vilket kanske är en del av hans image). Organisten Steve Naive stod för det mesta böjd likt Ringaren i Notre Dame över sin orgel. Han verkade dessutom ha fastnat med högerkardan. i orgelns övre register, vilket innebar att den för det mesta lät som en galen siren.

Pete Thomas hette trummisen och han var den värsta slugger jag sett på länge: han drev på oupphörligt i de korta låtarna och tillät aldrig någon av de andra, eller publiken, att ta igen sig.

Konsertens bästa nummer blev "Watching the detectives", vilket väl inte var helt överraskande. Här visade Costello och hans band att man har vissa musikaliska ideer som är värda att utvecklas. "I don't want to go to Chelsea" var också en bra sak och den avslutande "You belong to me" svängde till vansinne.

Men trots det blev Elvis Costellos konsert en besvikelse för mig, och jag tror inte enbart att det berodde på de yttre omständigheterna.

Vad han presterar utgör en spegelbild av den rock som hördes i slutet av 50- och början av 60-talet, men med 70-talets yttre kännetecken i form av teknisk utrustning. På skiva har man ju hört att Elvis Costello kan få till bra låtar, men överflyttade till scenen får dom dessvärre ingen ny dimension.

Jag är till fullo medveten om att rockmusik ska utföras med raka rör och full volym, men man måste ändå tillåta sig att ställa högre krav på en artist som ska föreställa "70-talets rockstjärna"!


-

Värmlands Folkblad, July 10, 1978


Björn Stefanson reviews Elvis Costello & The Attractions, Sunday, July 9, 1978, Sundstaaulan, Karlstad, Sweden.

Images

clipping
Clippings.

clipping clipping

-Back to top

External links