Veronica, June 16, 1979

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7576777879808182
8384858687888990
9192939495969798
9900010203040506
0708091011121314
1516171819202122


Veronica

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

De Komeetachtige Carriere van Elvis Costello


translate
   Jim van Alphen

Scanning errors uncorrected...

Niemand zal kunnen ontkennen dat het op zijn zachtst gezegd merkwaardig is dat de dood van de ene Elvis het begin van de andere werd. De ster van Elvis Costello begon namelijk te rijzen op het moment dat de „King of rock 'n' roll", ofte wel Elvis Presley, tamelijk onverwacht overleed. Was het toeval of zorgvuldig gepland? Niemand die het weet. Maar in elk geval is de wereld sinds een jaar of twee een nieuwe Elvis rijker, die zijn uiterste best lijkt te doen om in de voetsporen van zijn beroemde naamgenoot te treden.

Wie het uiterlijk van deze Elvis Costello observeert treft een heerschap, dat met gemak het jongere broertje zou kunnen zijn van koning Boudewijn van België, het neefje van Koot, familie van Woody Allen en een mogelijke nazaat van wijlen Buddy Holly. Een aardig allegaartje, inderdaad. Wat zijn uiterlijk betreft is dit wat vreemd ogende baasje met de bril en het achterovergekamde haar het prototype van de anti-held. De anti-ster dus in dit geval. En zoals wel vaker bewezen de laatste jaren, blijkt juist zo'n imago opvallend veel attentiewaarde op te leveren.

Alhoewel we daar natuurlijk meteen aan moeten toevoegen, dat Elvis Costello in de luttele tijd dat zijn carrière nu duurt niet alleen door zijn uiterlijk een ster is geworden. Primair is het zijn nieuwe en bepaald frisse benadering als songwriter, die hem bij voorbeeld in de meest recente populariteits-poll van muziekkrant Oor met ruime meerderheid van stemmen deed zegevieren in de categorie zangers. Ver voor Herman Brood en Bruce Springsteen om maar eens wat te noemen.

Maar wie is deze Elvis Costello eigenlijk, die in de zomer van 1977 vriend en vijand wist te verrassen met zijn opmerkelijke eerste elpee My Aim Is True? De inmiddels 24-jarige Elvis Costello kwam dan wel als een donderslag bij heldere hemel uit ae luchtvallen, maar dat wil niet zeggen dat hij daarvóór geen muziek maakte.

Integendeel. Hij schreef al zo'n jaar of zes songs bij de vleet en liep met name het jaar voor zijn ontdekking de deur van talloze platenmaatschappijen plat om een contract te bemachtigen_ Tevergeefs echter, want de heren hadden geen interesse. „Bijna een jaar heb ik met tapes lopen leuren," aldus Elvis. „Altijd riepen ze dat het niet commercieel genoeg was, dat ze m'n stem niet konden horen, dat er geen singles op stonden. Stomme klootzakken, ze begrepen niet eens dat het alleen maar wat zang met gitaar was, omdat ik natuurlijk geen geld had om het met een groep op te nemen. Ze missen gewoon de fantasie om zoiets te begrijpen."

Gelukkig was het Engelse Stiff immer alert op jong talent, wel geïnteresseerd. Een verstandige keuze, zoals alras bleek toen Elvis' My Aim Is True verscheen. De plaat sloeg in als een bom en er was niet één criticus te ontdekken, die niet laaiend enthousiast het verfrissende muzikale concept van Costello bejubelde. Die debuutelpee maakte zijn naam in een klap tot een begrip, te meer daar hij er hier in Nederland ook nog een Edison voor in de wacht wist te slepen. Vlak voor dat debuut trommelde Elvis zijn begeleidings-band The Attractions bij elkaar, waarmee hij als een razende over de aardbol begon te reizen. Eerst vooral in Engeland en Europa (vorig jaar werd het Haagse Congresgebouw half afgebroken tijdens zijn optreden), maar de laatste tijd steeds frequenter in Amerika, Japan en Australië.

„Ik wil geen succes hebben om een heleboel geld te kunnen verdienen en ergens een groot huis te kopen," luidt zijn verklaring. „Al die onzin van rock 'n' roll-sterren zegt mij niets, ik wil alleen maar zoveel mogelijk kunnen spelen." Was het eerst vooral de internationale poppers die Costello's debuut gewaar werd, met zijn tweede elpee This Year's Model-brak hij ook naar het publiek door. En was die eerste plaat een schitterende combinatie van flitsende popsongs met ontroerend-romantische teksten over de onzekere adolescent, gaandeweg ontpopte Elvis zich als een songwriter die ook politiek en sociaal zijn zegje wist te zeggen en op pittige wijze allerhande zaken aan de kaak stelde.

De inhoudelijke kant van zijn songs is belangrijk. maar los daarvan is één van zijn sterkste troeven toch zijn afkeer van moeilijk gedoe. Wat dat betreft is Elvis Costello een echt kind van zijn tijd, een typische exponent van de zogenaamde new wave, waarin de nieuwe eenvoud wordt gepredikt.

Costello: „Er is erg veel rockmuziek die gekunsteld klinkt. Dat is fout. Muziek moet je iets doen, moet je voelen in je hoofd en je hart. Ik hou vooral van korte songs, die simpel en sterk zijn. Wat moet ik met een hele batterij synthesizers of een zangkoor. Het gaat tenslotte alleen maar om de song zelf. Dat schijnen de meeste mensen vergeten te zijn tegenwoordig."

Costello niet, want hij brengt dit motto driftig in praktijk nu hij eindelijk die kans heeft. Aan de komeetachtige carrière die hem tot nu toe ten deel is gevallen, lijkt voorlopig, nog geen eind te zijn gekomen. Integendeel, vooral zijn derde elpee Armed Forces, die begin dit jaar uitkwam. heeft hem ook in Amerika tot beroemdheid gemaakt. Een beetje berucht zelfs, nadat hij in een dronken bui zijn antipathie jegens negers uitte en daarmee de voorpagina's van Amerikaans kranten haalde.

Maar goed, de Amerikanen kennen nu in ieder geval zijn naam. Hier was dat al langer het geval, hoewel er ook in ons land nog mensen rondlopen die wellicht denken dat het hier een Italiaanse wielrenner betreft. Juist voor die mensen zal Elvis Costello in de komende Countdown twintig minuten lang laten horen wat je in huis moet hebben om binnen twee jaar een begrip te worden. Het ant-woord luidt: talent.

Televisie
Woensdag 20 juni
Nederland 2


Scanning errors uncorrected...

-

Veronica magazine, No. 24, June 16, 1979


Jim van Alphen profiles Elvis Costello.

Images

page 57
Page scans.

page 58page 59


Cover.
cover

-Back to top

External links