Written In Music, November 5, 2015

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718192021


Written In Music

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Unfaithful Music & Soundtrack Album

Elvis Costello

translate
  Dick Hovenga

4½ star reviews4½ star reviews4½ star reviews4½ star reviews4½ star reviews

Wat een ongelooflijk en onweerstaanbaar oeuvre heeft Elvis Costello toch opgebouwd. Dat is het allereerste waar je aan denkt als je de tracklisting ziet van de door hemzelf samengestelde dubbele compilatie Unfaithful Music & Soundtrack Album. En dat gevoel gaat bij de beluistering van de twee schijven bepaald niet weg. Het dubbelalbum zal tegelijk uitkomen met de gelijknamige biografie.

Natuurlijk moeten we ook gewoon niet vergeten dat zijn geniale eerste twee albums My Aim Is True (1977) en This Year’s Model (1978), de albums die zijn muzikale meesterschap optimaal bewezen, alweer bijna 40 geleden verschenen. Dat de man daarna, op eigen kracht of met zijn geweldige Attractions of andere muzikale gezelschappen, een weldadig, muzikaal heerlijk heen en weer stuiterend oeuvre opbouwde, wordt wel heel duidelijk als we Unfaithful Music & Soundtrack Album draaien. Van punkrock tot country en van pure pop tot klassiek, de man heeft de grenzen van zijn geniale muzikale brein flink uitgewoond.

Costello vond voorgaande compilaties van zijn werk schijnbaar niet divers genoeg en heeft met de collectie songs en de volgorde daarvan op Unfaithful Music & Soundtrack Album een flinke eclectisch verzamelaar samengesteld. Openend met Accidents Will Happen, een liveversie met puur Attraction’s pianist Steve Nieve op piano en Costello weergaloos op zang, het prachtige Poison Moon, een niet vaak eerder te horen track uit de My Aim Is True tijd, het nog steeds geweldig aanstekelijke Watching The Detectives en het lekker overdadige Oliver’s Army, hebben we gelijk een album opening te pakken die heel doet verlangen naar de rest van de 38 tracks tellende compilatie.

Met zo’n rijk oeuvre, hoe vaak ook gedraaid, kunnen je songs ontgaan zijn. Een verzamelaar door de meester zelf samengesteld kan daarbij een geweldige uitkomst zijn. Natuurlijk weten wat een geweldig album King of America is en hoe ongelooflijk mooi Indoor Fireworks en hoe uitermate geslaagd de samenwerking met The Roots was op Wise Up Ghost, op dit album door het geweldige Cinco Minutos Con Vos en de titeltrack, weer mooi naar voren gebracht. Hoe fris When I Was Cruel No. 2 klinkt, hoe overweldigend Man Out Of Time en hoe ongelooflijk aanstekelijk Veronica blijft, op dit album in een fijne demoversie te horen. En hoe indrukwekkend blijft Shipbuilding en hoe prachtig mooi Almost Blue. En de samenwerking met Burt Bacharach krijgt met het wonderschone In The Darkest Place ook de waardering die het verdient.

Verrassingen zijn er ook volop. Wat een geweldige song is Bedlam (van The Delivery Man) toch en hoe mooi Ascension Day met Allen Toussaint of Stranger In My House, het duet met George Jones (waar Costello het zangtechnisch wel heel dik aflegt maar hij aan het einde van de song door Jones heel lief bedankt wordt). Ook het met Eno gemaakte My Dark Life (een track die alleen op de reissue van All This Useless Beauty en op de verzamelaar Extreme Honey te vinden was), London’s Brilliant Parade, Ghost Train (de b kant van de single New Amsterdam) blijven prachtig.

Op Unfaithful Music & Soundtrack Album zijn ook een aantal niet eerder uitgebrachte songs te horen. Zo is I Can’t Turn It Off een song die hij twee jaar voor zijn debuutalbum opnam onder de naam D.P. Costello en is April 5th een samenwerking met Rosanna Cash en Kris Kristofferson.

Het album Unfaithful Music & Soundtrack Album van Elvis Costello is uitgebracht door Universal op 30 oktober 2015.


Tags: Unfaithful Music & Soundtrack AlbumMy Aim Is TrueThis Year's ModelThe AttractionsAccidents Will HappenThe AttractionsSteve NievePoison MoonWatching The DetectivesOliver's ArmyKing Of AmericaIndoor FireworksThe RootsWise Up Ghost Cinco Minutos Con VosWhen I Was Cruel No. 2Man Out Of TimeVeronicaShipbuildingAlmost BlueBurt BacharachIn The Darkest PlaceBedlamThe Delivery ManAscension DayAllen ToussaintStranger In The HouseGeorge JonesMy Dark LifeAll This Useless BeautyExtreme HoneyLondon's Brilliant ParadeGhost TrainNew AmsterdamI Can't Turn It OffApril 5thRosanne CashKris Kristofferson

-

Written In Music, November 5, 2015


Dick Hovenga reviews Unfaithful Music & Soundtrack Album.

Images

Unfaithful Music & Soundtrack Album, 2015

-Back to top

External links