Ystads Allehanda, September 2, 2016

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
- Bibliography -
1975767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718 19 20 21


Ystads Allehanda
  • 2016 September 2

Sweden publications

Newspapers

Magazines and fanzines


European publications

-

Att skriva sitt livs rocknovell har blivit en trend


translate
   Per Hägred

Såväl Bob som Keith och Neil har gjort det. Den här hösten kommer ytterligare tre av rockens stora med memoarer. Att skriva sitt livs novell har blivit trend.

Van Morrison påstår sig ha en bok i byrålådan, men i väntan på den får man läsa mannens egen berättelse om 60–talsbandet Them – där han ingick – i häftet som följer med trippelsamlingen "Complete Them 1964–1967". Men Bob Dylan, Keith Richards och Neil Young har alla skrivit. Bra dessutom.

Dylans "Memoarer" från 2005, där han blandar fakta med fantasi, är såklart i en klass för sig själv. När den annars så flitige Neil Young blev nykter fick han tid över till att skriva två böcker, varav åtminstone "Fredsförklaringen" är mycket läsvärd. Keiths "Livet" känns mer som skröna där man nog får ta en del fakta med en nypa salt, men inte desto mindre är underhållningsvärdet stort.

Man ska se dessa som komplement till ibland mer vederhäftiga biografier som Clinton Heylins "Mannen, myten, musiken" om Dylan, Victor Bockris "Biografin" om Keith och Jimmy McDonoughs "Shakey" om Young.

Jag har just läst Elvis Costellos "Skamlös musik & bleknande bläck". Karln är geni även med bara pennan i handen. Jag lyssnade först på hans egen inläsning av den här tegelstenen (661 sidor!) och det var extremt underhållande, men man ska aldrig överskatta sina engelskkunskaper och Daniel Gustafssons översättning förtydligar berättelsen om denne märklige britt. Här finns i stort sett allt från pappans dubbelliv via det pinsamma påhoppet på Ray Charles till bråk med diverse basister. Inspirerande läsning som får en att längta efter nästa gig.

Om några veckor är det dags för Bruce Springsteens "Born to run" i Erik Macqueens översättning. En bok som började med att bossen ville skildra upplevelserna från pauskonserten under nationella ligan i amerikansk fotboll 2009. Av vad jag läst mig till verkar boken lovande. Man kan tycka att titeln är en smula fantasilös, men enligt uppgift tillför Bruce mycket i boken för att öka förståelsen av just denna nyckellåt i karriären.

Även John Fogerty kommer med sina memoarer i höst. Med den självskrivna titeln "Fortunate son" (ej översatt till svenska så vitt jag vet). Visserligen uppehåller sig författaren vid de händelser som gjorde att han fullständigt tappade kontrollen över sin låtskatt och i princip förbjöds att framföra sin musik. Känns som att man läst det förr.

Men åtminstone jag ser fram emot att läsa om de tidigare åren med Creedence Clearwater Revival, och om starten på hans solokarriär med den fullständigt makalösa "Blue ridge rangers"-plattan.

I Sverige är det väl i stort sett bara Eldkvarns Plura som skrivit en vettig biografi (men påfallande många såpafilurer har också känt sig kallade…).

Nu väntar vi på Bobs andra volym. Och varför inte Ulf Lundells första.


-

Ystads Allehanda, September 2, 2016


Per Hägred reviews Skamlös musik & bleknande bläck (Swedish language translation of Unfaithful Music & Disappearing Ink) amongst other biographies and autobiographies of rock stars.

Images

Photo by Gerald Herbert
Elvis Costello har gjort det. Skrivit om sitt liv i en ny biografi, inom kort på svenska.
Photo by Gerald Herbert

-Back to top

External links