Berlingske Tidende, July 6, 2010

From The Elvis Costello Wiki
Jump to navigationJump to search
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
... Bibliography ...
727677787980818283
848586878889909192
939495969798990001
020304050607080910
111213141516171819
202122232425 26 27 28


Berlingske Tidende

Denmark publications

European publications

-

Tandløs Elvis


translate
   Thomas Søie Hansen

Elvis Costello var ikke Elvis Costello, og han havde ydermere smidt nøglen til sin musikalske skattekiste væk, da han gæstede København.
Star full.svgStar full.svgStar full.svgStar empty.svgStar empty.svgStar empty.svg

Da en ung, frådende Elvis Costello stemplede ind på rockens kontor for første gang i 1977, var det nok de færreste, der havde forventet at se ham stå iført stråhat, et bredt smil og spille halvlunkne country-folksange 33 år senere på en scene i Tivoli. Men det var ikke desto mindre, hvad den nu 55-årige brite gjorde mandag aften.

I selskab med seks modne kammesjukker fra cognac og cigarklubben the Sugarcanes stod han dér og hyggede sig voldsomt med instrumenter som harmonika, guitar, violin, gulvbas, mandolin, dobro- og pedalsteelguitar. Han har spillet den slags musik i snart ti år, lige som han har været forbi jazz, klassisk, pop, lounge og meget, meget mere på sin svingende musikalske vej. Men det er stadig i rocken, især i rocksangen, at han har sin primære styrke. Ingen synger som han, ingen har hans abrupte diktion, brutale fraseringer og skarpe bid. Det fik publikum i Tivolis koncertsal desværre kun få prøver på, idet Costello var kommet til København med en stemme, han selv undskyldte for flere gange i løbet af de 90 spilleminutter. Faktisk var det kun i sættets to sidste numre, den smukke "Shipbuilding" og den rockede "(What's So Funny 'Bout) Peace, Love And Understanding?," at Elvis Costello lød som sig selv. Ellers var han bare hæs og uden sædvanens karakter og power.

Selv om Elvis drønede ind på scenen med syvmileskridt og nærmest kastede guitaren omkring sin venstre skulder og gik i gang med "Mystery Train" hurtigere end Usain Bolt har for vane at rejse sig fra startblokken på de internationale 100 meter baner, førte energien ikke til meget andet end fornøjelige klapsalver med lidt for andægtig slagside. Først en lille halv tme inde i koncerten under "Good Year For The Roses," fremmanede han et strejf af noget, man kunne mærke under huden nede på stolerække 13. Den fine ballade blev sendt af sted med en længsel og ynde, der umiddelbart efter fik følgeskab af aftenens mest rockede nummer, "Uncomplicated." Her spillede Costello næsten sig selv med ukueligt, fandenivolsk punkattitude. Han sang og spillede ligefrem, som om han havde noget på spil. Og han fortsatte i samme dur med "The Delivery Man": "In a certain light he looked like Elvis / In a certain way he feels like Jesus / Everyone dreams of him just as they can / But he's only a humble Delivery Man." Så var vi ved at være der, tænkte man, hvorefter Elvis Costello smed det hele på gulvet og vendte tilbage til de bløde slag i bolledejen. Vist var den senere "A Slow Drag With Josephine" ikke ueffen, men har man oplevet den herre på såvel plade som til koncert, ja, så var en pauver omgang. Men charmerende, stedvist ligefrem vittig, det var han. Det var bare ikke nok til at gøre denne post-Roskilde Festival-aften til noget særligt.

-

Berlingske, July 6, 2010


Thomas Søie Hansen reviews Elvis Costello and The Sugarcanes, Monday, July 5, 2010, Tivoli Koncertsalen, Copenhagen, Denmark.


-



Back to top

External links