Helsingin Sanomat, September 23, 2014

From The Elvis Costello Wiki
Jump to navigationJump to search
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
... Bibliography ...
727677787980818283
848586878889909192
939495969798990001
020304050607080910
111213141516171819
202122232425 26 27 28


Helsingin Sanomat

Finland publications

-

Englannin Elvis amerikkalaistui


translate
   Markus Nordenstreng

Suomeen soolokeikalle saapuva Elvis Costello seikkailee musiikkityylistä toiseen

Elvis Costello muistaa ensivisiittinsä Suomeen hämmästyttävän tarkasti. Costello (s. 1954) esiintyi Attractions-yhtyeensä kanssa Helsingin Kaivopuistossa heinäkuussa 1978.

"Siellä oli paljon vanhoja lehtipuita, ja sähköt lavalla pätkivät koko keikan ajan. Eräs taitava paikallinen kitaristi taisi jammailla lopussa kanssamme", Costello muistelee lontoolaisen hotellin sviitissä.

Kitaristi oli Albert Järvinen, johon Costello tutustui Hurriganesiin tykästyneen tuottajansa Nick Lowen välityksellä. Costellon debyyttilevy oli julkaistu vain vuotta aiemmin.

Sen jälkeen levyjä on tullut yli 30 lisää, ja niitä on myyty 15 miljoonaa kappaletta.

Elvis Costellon tuotteliaisuus on säilynyt hengästyttävänä.

"Musiikki on merkinnyt elämänpituista seikkailua. Onnekseni synnyinkodissani kuunneltiin sulassa sovussa jazzia, klassista ja popmusiikkia, enkä koe tässä mielessä muuttuneeni tippaakaan. Etsin kaiken aikaa inspiroivaa uutta musiikkia, nimikkeistä piittaamatta."

Elvis Costello – synnyinnimeltään Declan MacManus – peri musikaalisuutensa isältään, jazzmuusikko Ronald MacManusilta, joka käytti myös taiteilijanimeä D. P. Costello.

Isän kautta poika poimi taiteilijanimensä ja sai ensimmäisen keikkansa. Hädin tuskin täysi-ikäinen Declan esiintyi isänsä kanssa suositussa englantilaisessa virvoitusjuomamainoksessa 70-luvun alussa.

Puolipäiväisen muusikon ura jatkui Flip City -pubrock-bändissä, kunnes Elvis Costellon demo päätyi Jake Rivieralle. Hän risti parikymppisen laulajan Elvis Costelloksi ja lähetti tämän vuorokaudeksi studioon kalifornialaisten taustamuusikkojen kanssa. Tuloksena syntyi Costellon debyyttialbumi My Aim Is True.

Ero aikalaisiin kävi ilmi jo varhaisissa levytyksissä. Costello-standardiksi muodostunut Alison sisälsi paljon sointuja ja hienostuneita, jopa viihteellisiä sävyjä. Tunnusomaista nuorelle Costellolle oli myös hengästyttävä fraseeraustyyli. Tuottaja Nick Lowe vitsailikin, ettei kukaan muu kykene ahtaamaan yhtä monta tavua yhteen riimiin.

"Opin taidon Bob Dylanilta, joka lienee omaksunut sen Chuck Berryltä ja Cab Callowayn kaltaisilta cabaret-tähdiltä", Costello naurahtaa.

"Nykyään samaa tyyliä harrastavat lähinnä hiphop-artistit. Arvostan yhtä lailla lauluntekijöitä, jotka kirjoittavat lyriikkansa säästeliäämmin."

80-luvulla Costelloa alkoi kiinnostaa entistä laveampi musiikillinen ilmaisu. Attractions-yhtye jäi telakalle. Sooloartistiksi ryhtynyt laulaja kirjoitti toistakymmentä kappaletta Paul McCartneyn kanssa Beatle-legendan Flowers In The Dirt -albumia varten.

"Löysin tässä hiljattain demon yhdestä kappaleestamme, jota ei ole koskaan julkaistu. Vaikeaa käsittää, miksi ei. Kyseessä on nimittäin todellinen helmi."

Sittemmin Costello on säveltänyt Burt Bacharachin ja Allen Toussaintin kaltaisten legendojen kanssa. Musiikilliset projektit ovat saattaneet Costellon jazzin, soulin, kantrin ja viihdemusiikin ohella jopa oopperan ja kamarimusiikin ympyröihin.

Tuorein albumi Wise Up Ghost syntyi yhteistyössä newyorkilaisen hiphop-kollektiivin The Rootsin kanssa.

"Musiikintekijänä minua ajaa ennen muuta uteliaisuus. Pysyäkseen luovana on pakko liikkua säännöllisesti oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, vaikka tämä merkitsisi ryhtymistä jopa televisiojuontajaksi", Costello vitsailee. Hän viittaa Suomessakin nähtyyn Spectacle-musiikkiohjelmasarjaan, jonka isäntänä hän toimi 2008–2010.

Lontoossa syntynyt Costello ei ole asunut synnyinmaassaan yli 25 vuoteen. Nykyään hän asuu vaimonsa, kanadalaissyntyisen jazzlaulajan Diana Krallin kanssa New Yorkissa. Yhdysvalloissa vaikuttavat myös laulajan nykyiset yhteistyökumppanit. Costello puhkuu intoa kertoessaan tuoreesta äänityssessioista Los Angelesissä.

"Purkitimme 12 päivässä 44 biisiä – tunnelma studiossa oli ainutlaatuinen!"

Kyseessä oli tuottajavelho T Bone Burnettin masinoima projekti Lost On The River – The New Basement Tapes, joka sisältää Bob Dylanin julkaisemattomia lyriikoita.

"Dylan kirjoitti tekstit asuessaan Woodstockissa vuonna 1967, muttei koskaan saanut sävellyksiä valmiiksi. 47 vuotta myöhemmin hän lähestyi T Bonea asian tiimoilta, joka puolestaan kutsui minut ja pari muuta kollegaa kanssaan studioon säveltämään ja taltioimaan teksteihin uutta musiikkia."

Laulaja vihjaa, että myös Tampereen-soolokeikalla saatetaan kuulla ennen julkaisemattomia lauluja. Yllätyksiä on luvassa muutenkin, sillä Costellon settilista vaihtuu päivittäin ja joskus laulaja vaihtaa lennossa jopa kappaleidensa sävellajeja.

"Näin voi kirjaimellisesti opetella uudestaan omat kappaleensa, eikä tule vahingossakaan toistaneeksi itseään. Kun biisilista muuttuu, jokainen keikka on uniikki."

Elvis Costello Tampere-talossa torstaina 25. syyskuuta klo 20.

-

Helsingin Sanomat, September 23, 2014


Markus Nordenstreng profiles Elvis Costello ahead of his solo concert, Thursday, September, 25, 2014, Tampere Hall, Tampere, Finland.

Images

2014-09-23 Helsingin Sanomat photo 01 sl.jpg
Photo by Stephen Lam.

-



Back to top

External links