Jyllands-Posten, October 10, 2005: Difference between revisions

From The Elvis Costello Wiki
Jump to navigationJump to search
(formatting)
(update link to article at Jyllands-posten.dk)
Line 58: Line 58:


==External links==
==External links==
*[http://jyllands-posten.dk Jyllands-Posten.dk]
*[http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/kultur/ECE5004819/Svane-i-det-fjerne/ Jyllands-Posten.dk]
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Jyllands-Posten Wikipedia: Jyllands-Posten]
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Jyllands-Posten Wikipedia: Jyllands-Posten]
*[http://en.wikipedia.org/wiki/John_McConnico Wikipedia: John McConnico]
*[http://en.wikipedia.org/wiki/John_McConnico Wikipedia: John McConnico]

Revision as of 00:49, 8 February 2016

... Bibliography ...
727677787980818283
848586878889909192
939495969798990001
020304050607080910
111213141516171819
202122232425 26 27 28


Jyllands-Posten

Denmark publications

-

Svane i det fjerne


translate
  Knud Ketting

Scanning errors uncorrected...

Uropførelsen af 10 sange fra Elvis Costellos kommende HCA-opera havde fine momenter uden dog at give klare signaler om slutresultatet

Han vandt vor sympati, allerede inden der var løsnet en tone. Den korte velkomsttale afsluttede Elvis Costello nemlig med at forsikre, at ikke så meget som en tone af dette nogensinde havde været sunget af Tina Turner.

Egentlig skulle tæppet så være gået for uropførelsen af hans H.C. Andersen-opera, bestilt af den kongelige operachef, Kasper Bech Holten. Men det er udskudt til næste sæson, for så langt er Costello, tekstforfatter og komponist i en og samme person, endnu ikke nået. I stedet fik vi, hvad operaledelsen kaldte uropførelsen af »en sangcyklus, der i et semidramatisk forløb tolker H.C. Andersens forhold til Jenny Lind».

Her mødte vi så ikke blot Andersen og Lind, men også en tredje person, den amerikanske impresario P.T. Barnum. Han var den, der stod bag Linds årelange USA-turne, som imidlertid først påbegyndtes, da Andersen ikke længere havde personlig kontakt med hende. Hvordan det så hænger sammen, er ikke sådan at vide ud fra de løsrevne sange og nogle sceniske antydninger. Her havde et handlingsskelet jo gjort underværker. Men et sådan findes måske endnu ikke?

Mere end sangskriver

Man ved jo, blandt andet fra hans symfoniske ballet-partitur Il Sogno, at Costellos musikalske håndværk rækker ud over det normale for en sangskriver. Så det er ikke uforståeligt, at en søgende operachef gerne har villet lokke en Andersen-forestilling ud en samtidsmusiker, der lige som eventyrdigteren »arbejder med en unik, skæv, utilpasset kunst af allerhøjeste niveau». For nu at bruge Bech Holtens egne ord.

Holdt op mod så ambitiøs en beskrivelse lever de 10 sange ikke ganske op til forventningerne. Costello har læst sin Andersen — det fremgår tydeligt af teksterne — men musikken er forbløffende konventionel såvel melodisk som harmonisk og rytmisk. Jo, Andersen-sangen "Illustrated Lady" har noget rytmisk spil, og Linds afsked med Europa, "The Misfit", er harmonisk opfindsom. Men orkestreringen var da vist heller ikke andet end et udkast, hvor udmærket fyldest end de fire musikere og Costello selv gjorde.

Nattergalen

Den svenske nattergal, som samtiden kaldte Lind, var berømt for lige dele følsointied og virtuositet. Costello har holdt fast i følsomheden — vel en naturlig følge af, at han, fint nok, gør brud på de faktiske forhold og lader eventyrdigteren skrive hemmelige sange til nattergalen. Deres himmelflugt er ikke nogen opvisning. Den er glidende. Men både himmelflugten og den bredere balladetone mestrede Gisela Stille suverænt, da først hun fik sunget sig fri af sin nervøsitet.

Costello tog sig selv af begge de mandlige roller, og han er jo bestemt en inciterende performer. Her måske bare fastholdt i at skulle optræde med et materiale lidt for tidligt i processen.

Hvordan dette skal blive til et flyvefærdigt sceneværk, er lidt svært at forestille sig. Der skal vist ikke bare lægges til. Men også ryddes ud, navnlig med henblik på at gøre mandsrollerne vokalt mere udfordrende og mindre monotone. Endnu er de mere ord og noder, end de er mennesker af kød og blod. Også fordi den dramaturgiske sammenhæng ikke stod tilstrækkelig klart.

Her og nu: mere end bare en grim ælling, men knap nok flyveklar. Man kan synes, at der er lange udsigter med en Costello-svane. Måske skal den også have mere tid til flyveøvelser end til bare næste sæson. Vi vil så gerne se den komme ned på benene!

-

Jyllands-Posten, October 10, 2005


Knud Ketting reviews Elvis Costello performing The Secret Songs, Sunday, October 9, 2005, Opera House, Copenhagen, Denmark.

Images

2005-10-10 Jyllands-Posten page 11 clipping 01.jpg
Clipping.


Photo by John McConnico.
2005-10-10 Jyllands-Posten photo 01 jm.jpg

-



Back to top

External links