Haag Centraal, August 10, 2017

From The Elvis Costello Wiki
Jump to navigationJump to search
... Bibliography ...
7677787980818283
8485868788899091
9293949596979899
0001020304050607
0809101112131415
1617181920212223


Haag Centraal

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Rellen om een toegift na een
Elvis Costello-concert


translate
   Wouter Brunner

Stoelen, bierflesjes en blikjes vonden hun weg naar het podium, waarna de organisatie het brandscherm liet zakken

Eigenzinnigheid kan je duur komen te staan. Elvis Costello houdt er niet van concessies te doen en dat heeft Den Haag geweten. Zeventig vernielde stoelen, enkele gesloopte deuren, ingegooide ruiten. Het was de treurige afloop van bet optreden dat de bebrilde Brit op 23 juni 1978 graf in het Nederlands Congresgebouw. Niet dat Costello eigenhandigde Prins Willem-Alexanderzaal afbrak, zo eigenzinnig was hij nou ook weet niet. Hij deed alleen niets met de zoep om extra toegiften en dat viel niet goet bij een deel van de 1500 aanwerige bezoekers. Stoelen, bierflesjes en blikjes vonden hun weg naat het podium, waarna de organisatie et brandscherm liet zakken teneinde de apparatuur te beschermen.

Hierna verslechterde de sfeer verder. De politie verichtte zeven arrestaties, onder andere van een aanwezige voor de mishandeling met een ijzerern staaf van een meisje. De Leeuwarder Courant meldde enkele dagen later dat een deel van de apparatuur vernield werd; 25,000 gulden zou de uiteindelijke schade bedragen.

Op de golven van de eerste punkbeweging kwam Elvis Costello bovendrijven. Zijn puntige compsities en scherpe teksten staken scherp af tegen het ‘nerdige’ en wat schuwe voorkomen. Het tweede album, “This year’s model” had het niet slecht gedaan in de albumlijsten en Costello trad met zijn begleidingsband The Attractions liefst vijfmaal op in ons land. Over zijn optreden van de avond tevoren, op 22. juni in het Amsterdamse Carré, werd in de landelijke pers de lofttrompet gestoken. Tenminste, over het hoofd-programma. Een afkeurend publiek schreeuwde he voorprogramma, ‘Suicide’, bijkans van het podium.

Het publiek in Den Haag was eigenlijk al vanaf het begin van het optreden van Costello onrustig. Toen het concert begon, rukte een deel van de zaal bovendien op naar voren en bezette de gangpaden. Costello deed er niet echt moeite voor om de zaak te de-escaleren, of überhaupt om contact te maken met het publiek. Om het moordende tempo van de opvolgende nummers niet te onderbreken sprak hij het publiek spaarzaam toe. Na krap een uur was hij dan ook al klaar en toen barstte due de bom.

Het onderschrift bij de foto suggereert overigens dat Costello in zijn geheel geen toegiften gaf. Dit is onjuist. De reguliere set bestond uit een dertiental nummers, waarna nog twee toegiften volgden. ‘You belong to me’ en ‘Mystery dance’. Het Haagse publiek kwam er daarme bekaaid af: in Amsterdam bestond de setlist uit twintig nummers, waarvan twee toegiften. Na een optreden dat minder dan een uur had geduurd, vroeg het publiek in Den Haag dan ook niet om toegiften maar om extra toegiften en daar deed Elvis Costello toen nog niet aan.

Enkele dagen later, tijdens het concert in de Evenementenhal in Groningen, spotte Costello overigens met het fenomeen ‘toegift’. Na welgeteld één nummer verliet hij het podium, om vervolgens een toegift van zestien nummers te spelen. Britse humor.

Hoe de zanger geregeerd heeft op de rellen is onbekend. Wel zou het vervolgens vijften jaar duren voordat hij terugkeerde in Den Haag; in 1994 stond hij op het Belga Beach Festival in Scheveningen. Hierna volgden nog optredens op het North Sea Jazz Festival in 1999 en in 2004 - met maar liefst drie shows - en in 2005 was hij een van de hoofdacts of de jubileum-editie van Parkpop. Sindsdien is het wachten op een volgden bezoek aan de Residentie.

-

Den Haag Centraal, August 10, 2017


Wouter Brunner recalls Elvis Costello & The Attractions, Friday, June 23, 1978, Congresgebouw, The Hague, Netherlands.

Images

clipping
Clipping.

-Back to top

External links