NRC Handelsblad, July 25, 1994

From The Elvis Costello Wiki
Jump to navigationJump to search
... Bibliography ...
7677787980818283
8485868788899091
9293949596979899
0001020304050607
0809101112131415
1617181920212223


NRC Handelsblad

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Risicoloze rock op het Scheveningse strand


translate
   Hester Carvalho

Beach Rock, met o.a. INXS, Iggy Pop, Crash Test Dummies, Elvis Costello & The Attractions. Gehoord: 23/7 Scheveningen.

Wie deze zomer Elvis Costello herenigd met zijn Attractions live wilde bekijken, moest daarbij het Beach Rock-festival op de koop toe nemen. Dit oorspronkelijk Belgische fenomeen landde afgelopen zaterdag voor het eerst in Nederland, op het strand van Scheveningen. De formule van Beach Rock is. voor elk wat wils. Zo was er East 17 voor de tienermeisjes, Crash Test Dummies omdat ze net een grote hit gehad hebben ("Mmm Mmm Mmm"), INXS als populaire rockband voor alle leeftijden, en Iggy Pop en Elvis Costello voor de serieuzere popliefhebbers. Het festival kiest daarmee een risicoloze opzet. Dat het met enige duizenden bezoekers uiteindelijk maar matig bezocht werd, zal te maken hebben met juist die gezichtsloosheid, of de gebrekkige publiciteit.

Het is de vraag wat de artiesten ertoe brengt hier op te treden. Wat moet in hemelsnaam Costello tussen zo'n stelletje ongeregeld? Waarom stond hij niet gewoon in een goeie zaal voor een of meerdere optredens, in plaats van te spelen voor een enthousiast maar toch door de zon versuft publiek, dat al de hele dag vergeefs oorlog had gevoerd tegen oprukkend zand in schoenen, bier en onderbroeken? é De enige verklaring is de gage. En in het aanzien van dit ongetwijfeld opwekkende bedrag hield Costello zich groots. De Engelse zanger is voor het eerst sinds 1986 weer op tournee met The Attractions, de begeleidingsgroep van zijn eerste negen lp's. Na de scheiding had Costello zich met wisselende muzikanten omringd. Bij een concert in 1991 was dat onder anderen gitarist Marc Ribot, die de nummers met te veel zware rockaccenten bekleedde. Vorig jaar was Costello te zien met het akoestische Brodsky Quartet — drie violen en een cello — waarmee hij ook een plaat gemaakt had.

Maar hoe mooi dat optreden ook was, Costello's repertoire van tientallen fantastische nummers komt het best tot zijn recht met dit trio eigenzinnige muzikanten. Steve Nieve die nog meer dan vroeger zijn orgeltje stond te martelen, schoolmeester Pete Thomas met zijn kale drumroffels, en de melodieuze, Paul McCartney-achtige basloopjes van bassist Bruce Thomas zijn bescheiden maar onmisbaar.

De keuze van songs was aangepast aan de festival-situatie; ze waren up-tempo. De hartverscheurende klankwisselingen van Costello's stem, die in de langzame nummers voorkomen, werden hierdoor gemist. Behalve in "Deep, Dark, Truthful Mirror" was het zijn opgefokte, bittere kant die aan bod kwam. Als geen ander kan Costello zijn woorden met verontwaardiging uitspugen, zoals hij nu deed in de vele nummers uit zijn begintijd; "Mystery Dance," "Pump It Up" en "What's So Funny About Peace, Love And Understanding."

Costello, in strakgespannen gilet en rood overhemd, leidde zijn songs in met bizarre verhaaltjes of opmerkingen voor het publiek over zonnecrème en drank. Ook Michael Hutchence van de Australische groep INXS, die na Costello als afsluiter optrad, zei af en toe iets tegen de fans. Maar dat was voornamelijk gebral en gemopper. De leden van INXS speelden hun richtingloze nummers op een botte manier. De drums waren te hard en de saxofoon was te lomp. Zelfs de zang van Hutchence die mooi krachtig en iets schor is, maakte het niet meer goed.

Aan het begin van de middag speelde de Canadese band Crash Test Dummies. Hun muziek bleek eenvormig door de overal opduikende, vervlakkende synthesizer-violen en het laag rommelende expressieloze stemgeluid van de zanger. De niet kapot te krijgen Iggy Pop was even later de eerste die die dag voor opwinding zorgde. Pop stortte zich ondanks de barrier tussen het publiek en verbrak de gezapige sfeer met expliciet seksuele toelichtingen op zijn songs.

Zo waren het de oudgedienden die dit landerige Beach Rock zijn uitschieters bezorgden. Elvis Costello moest daarbij opvallend vaak lachen. Hij dacht vast aan zijn bankrekening.

-
<< >>

NRC Handelsblad, July 25, 1994


Hester Carvalho reports on the Belga Beach Festival, Saturday, July 23, 1994, Scheveningen, Netherlands.

Images

1994-07-25 NRC Handelsblad clipping 01.jpg
Clipping.

Photo by Lex van Rossen.
1994-07-25 NRC Handelsblad photo 01 lvr.jpg

-Back to top

External links