The Record (Netherlands), February 1979

From The Elvis Costello Wiki
Jump to navigationJump to search
... Bibliography ...
7677787980818283
8485868788899091
9293949596979899
0001020304050607
0809101112131415
1617181920212223


The Record (Netherlands)

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Elvis Costello: Muzikale herbewapening


translate
   The Record

In de zomer van 1977 werd de muziekwereld opgeschrikt door de release van My Aim Is True, de debuutelpee van ‘n 22 jarige jongeman met de opmerkelijke naam Elvis Costello.

My Aim Is True werd door de internationale pop-pers unaniem geprezen en Elvis Costello werd o.m. de "nieuwe Bob Dylan" en de "nieuwe Bruce Springsteen" genoemd, niet in de laatse plaats vanwege zijn teksten, die een opvallende visie op zaken als b.v. politiek en sex lieten horen. Vooral de Engelse muziekpers schreef haar penne leeg op Costello en sommige journalisten gingen zelfs zover dat ze zich verontschuldigden voor hun eentonigheid, alvorens ze het zoveelste lovende artikel aan hem wijdden. Een bijzondere gang van zaken, vooral wanneer men weet dat diezelfde veelgeprezen Elvis Costello jarenlang tevergeefs met zijn demo-tapes bij alle grote platen-maatschappijen heeft aangeklopt.

Het kleine Engelse Stiff label gaf hem tenslotte de kans om een elpee op te nemen, met bovengenoemd effect. My Aim is True leverde Costello in 1978 een Edison op en zangeres Linda Ronstadt nam dat jaar zijn nummer "Alison" op voor haar elpee Livin' in the U.S.A.. Vlak voor de release van zijn debuut formeerde Costello zijn eigen begeleidingsband The Attractions. (My Aim Is True werd opgenomen met de Amerikaanse groep Clover). Met deze attractions Bruce Thomas - bas, Pete Thomas - drums en Steve Naieve - Keyboards) was Costello voor het eerst in deze contreien te zien tijdens het Bilzen Festival in 1977.

In de herfst van dat jaar nam hij met zijn nieuwe band zijn 2e elpee op This Year's Model getiteld, die evenals de vorige door Nick Lowe geproduceerd werd. In zijn teksten op deze elpee geeft Costello zijn niet mis te verstane mening over commerciele rages van b.v. het Farrah Fawcett Majors kaliber. This Year's Model bevestigde de goede naam van zijn voorganger en ook deze keer kreeg Costello louter lovende kritieken.

Sinds hun begindagen hebben Elvis Costello en the Attractions veelvuldig getourd door Amerika, Japan, Australie, Engeland en ook Nederland, waar ze uitverkochten zalen trokken tijdens hun korte tournee in de zomer van 1978.

Ondanks deze tournees zag veelschrijver Costello — volgens zijn eigen zeggen heeft hij zo'n 100 songs klaarig — gen en groeit de voorraad gestaag — kans om zijn derde plaat op te nemen, die de titel Armed Forces draagt.

De door Nick Lowe geproduceerde plaat telt ‘2 nieuwe Costello composities, die op het eerste gehoor wat rustiger klinken dan wij van hem gewend zijn, iets dat wellicht veroorzaakt wordt door het feit dat er meer nadruk op het muzikale gedeelte is gelegd. Maar vergist u zich niet in deze muzikale milkshake, er zou wel eens een flinke scheut vitriool in kunnen zitten…..

Voor de zeer vluggen onder u: de eerste 5000 exemplaren van Armed Forces hebben als bonus een EP met live-uitvoeringen van "Alison", "Watching the Detectives" en het nieuwe nummer "Accidents will happen", opgenomen tijdens een van zijn talrijke Amerikaanse tournees.

Over tournees gesproken: er wordt momenteel druk onderhandeld om Elvis Costello en The Attractions in het kader van hun Europese tournee ook in Nederland te laten optreden.


Tags: My Aim Is TrueBob DylanBruce SpringsteenStiff RecordsLinda RonstadtAlisonLiving In The USAThe AttractionsCloverBruce ThomasPete ThomasSteve NieveConcert 1977-08-11 BilzenThis Year's ModelNick LoweArmed ForcesLive At Hollywood HighWatching The DetectivesAccidents Will Happen

-

The Record, No. 1, February 1979


The Record profiles Elvis Costello.

Images

1979-02-00 The Record (Netherlands) page 07.jpg
Page scan.

1979-02-00 The Record (Netherlands) cover.jpg
Cover.

-Back to top

External links