Leidsch Dagblad, July 25, 1994

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Leidsch Dagblad

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Costello als vleesgeworden sunblock

Slecht bezocht Beach Rock Scheveningen

translate
   John Oomkes

Scanning errors uncorrected...

Beach Rock; met Iggy Pop, Elvis Costello, INXS, East 17, Crash test Dummies; gehoord: 23/7, Scheveningen.

Een aanval van het Belgische impresariaat Live Events Variety op de monopoliepositie van Mojo Concerts BV in Nederland, is zaterdag gestrand op de rede van Scheveningen. Een zeer breed en feitelijk lukraak opgezet festival op het Noorderstrand heeft daar volgens de organisatoren Marc Klein en Erik Lambeets tussen de 10.000 en 15.000 bezoekers getrokken. De residentiële politie houdt het op 5000. Waarschijnlijk zijn er niet meer dan 7500 mensen naar Beach Rock gekomen.

Lambeets en Klein hebben hun acts betrokken van de Engelse booker Hugh Fillingmore, die mogelijk de kosten heeft kunnen beperken omdat de bands twee dagen eerder aan de slag moesten op het originele Bep.ch Bock, nabij het Vlaamse Zeebrugge. Fillingmore kreeg de opdracht met de programmering verschillende publieksegmenten aan te spreken.

Met alle respect voor de gedachtegang (ze wordt met succes gehanteerd op Pinkpop,- Halfway Amsterdam, enz.) - je moet wel je-van-hèt bieden, wil je de verschillende deelpublieken aanspreken. Dat Beach Rock Scheveningen onvoldoende aanspreekt, moet iets te maken hebben met een zekere dosis oubolligheid in juist de programmering. Iggy, Costello en de Dummies, dat gaat altijd. Maar INXS? De lievelingen van Polygram gedragen zich stuitend verveeld. Michael Hutchence, toch heel wat jonger dan de mannen van wie hij zijn act heeft afgekeken (Jagger en Tyler), slaagt er geen moment in om energiek zijn eigen podia umconstructie te ronden.

Zo'n programmatische misser is des te sneuer omdat de lokatie voor dit evenement een ideaal decor is voor een zomers dagje uit, een voortreffelijke set voor een (actieve) tv-registratie. Met een knipoog naar de lokatie vertellen de Crash Test Dummies uit Canada een ontroerend muzikaal verhaal over een liefde, vervat in metaforen: Swimming in your Ocean. De prijs voor de meest gevatte oneliner gaat ook naar hetzelfde liedje: "Why does God have things like tornadoes?" Behalve in een ode aan single malt whiskies van Schotse origine (in When I go out with Artists) is dit bandje de ironie zo goed toegedaan, dat we hier van doen menen te hebben met de enige echte erfgenamen van Ray Davies (Kinks). Nog nooit eerder gezien hoe festivalpubliek een open doekje geeft voor een solo op triangel.

Costello vormt het andere vleesgeworden 'sunblock' van deze dag. Met zijn originele begeleiders, de prachtige Attractions, laat hij zien wat eenvoud, gekoppeld aan orginaliteit en waar songschrijversvernuft, al meer dan zeventien jaar vermag. De set bevat schitterende versies van nieuwe songs van de cd Brutal Youth, maar ook veel stukken uit de begintijd, rond My Aim is True en This Year's Model, en van het weergaloze album Spike: "Deep Dark Truthful Mirror" klinkt als gospel, "Veronica" als het portret van de vergrijzing en "Allison," tja...als een ode aan ook nog Smokey Robinson. Curieus is de opmerking van Elvis dat hij niet weet of, en zo ja, wanneer hij nog live verschijnt in Nederland.

Tegen dit vermogen tot jezelf wegcijferen is Iggy Pop niet bestand. Na een, overigens bij vlagen weergaloosdriftige, set vol van oldies en goldies krijgt hij in de hitte nog veel te weinig respons. Alias Jimmy Osterberg pikt 't niet. Hij maakt het publiek uit voor alles wat lelijk is, flikkert een monitor van het podium en doet nog net niet aan zelfkastijding. Nóóóit saai, Iggy.

Jammer dat een verder perfect georganiseerd podiumevenement mank gaat onder een krakkemikkig management aan de entrees, waar mediamensen, horecapersoneel en gewoon publiek vaak meer dan een uur moeten wachten voordat doodsimpele faciliteiten zijn geklaard. We missen daardoor de openingsact, het sympathieke Nederlandse bandje, Van Dik Hout.

Dat zou bij Mojo ondenkbaar zijn. Ben benieuwd of die volgende editie van Beach Rock van de grond komt.

-
<< >>

Leidsch Dagblad, July 25, 1994


John Oomkes reports on the Belga Beach Festival, Saturday, July 23, 1994, Scheveningen, Netherlands.

(A version of this article also appeared in Nieuwsblad van Friesland).

Images

clipping
Clipping.

page 21
Page scan.

-Back to top

External links