NRC Handelsblad, November 9, 1983

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475767778798081
8283848586878889
9091929394959697
9899000102030405
0607080910111213
1415161718192021


NRC Handelsblad

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Eigenzinnige Elvis Costello brengt soul in pittige stijl


translate
   Alfred Bos

Op het moment dat Elvis Presley óverleed, maakte Elvis Costello zijn entree als popmuzikant. In de zes jaar die sindsdien zijn verstreken, heeft de bij de burgerlijke stand als Declan MacManus ingeschreven zanger zich ontwikikeld tot een grillig en eigenzinnig doch hoogst oorspronkelijk talent. Zonder zich te bekommeren om' het effect op zijn carrière, beleed hij zijn liefde voor de country-en soul-muziek op twee in artistiek opzicht weliswaar niet volledig geslaagde, maar uit oogpunt van muzikale integriteit behartigens-waardige platen.

Met de country en rhythm and blues verenigt Costello in zich de hoekstenen van de rockmuziek, die tevens het fundament vormen van zijn inmiddels tot acht platen uitgegroeide oeuvre. Als gevolg van zijn nukkige natuur, waarmee hij meermalen de pers tegen zich in het harnas joeg, heeft hij nog niet de status van superster die collega's als The Police en Joe Jackson wel wisten te bereiken. Sinds enige tijd lijkt Costello zich te schikken in de verplichtingen die het leven van artiest met zich meebrengt en tijdens zijn optreden in Vredenburg toonde de bebrilde zanger, die uiterlijk het midden houdt tussen Hank B. Marvin en Buddy Holly, zich opvallend spraakzaam.

Omdat de groep, die sinds kort is uitgebreid met twee zangeressen en vier blazers, te laat in Utrecht arriveerde voor een "soundcheck," werd het eerste deel van het inclusief de toegiften ruim zeven kwartier durende concert geplaagd door een hinderlijk slecht geluid. Met de juiste geluidsbalans vonden Costello en diens vaste begeleidingsgroep The Attractions later hun ritme en serveerde men een dampende en pittig gekruide portie soul.


Met "Mystery Dance" en het als Barry Manilows compositie "Mandy" aangekondigde "Alison" van Costello's debuut-lp My Aim is True tot en met "Let Them All Talk" van zijn meest recente, vooral in Engeland succesvolle album Punch the Clock, vormde het optreden een afgewogen doorsnede uit zijn platenoeuvre. De snellere, in de soulmuziek van Stax en Motown gewortelde composities vormden een contrast met enkele ballads als "Say You Will" het prachtige "Shipbuilding" en in de toegiften "Clowntime is Over."

Met name de sobere interpretatie van "Shipbuilding," dat op de plaat wordt gesierd door een fonkelende trompetsolo van Chet Baker, vormde een aangename pleisterplaats voor de voortdenderende soultrain, die een frivole fluittoon blies toen Costello in "King Horse" en passant "Backstabbers" van de O'Jays citeerde.

Ook voor nieuwe versies van enkele oude songs werd optimaal gebruik gemaakt van de contrast-werking die de uitbreiding van de bezetting mogelijk maakt. "Watch Your Step" en het tot een rumba omgebouwde "Clubland" kenden geraffineerde tempowisselingen. Zo was de dynamiek die Costello als performer ontbeert (hij staat als een zoutpilaar achter de microfoon), wel degelijk aanwezig in zijn met verbaal vitriool overgoten composities. In de laatste toegiften "I Can't Stand Up From Falling Down" en het koortsig voortjakkerende "Pump It Up" steeg de thermometer ver boven kamertemperatuur en knetterde de vonk, die in het begin van dit optreden mankeerde, alsof Costello de titel van zijn laatste plaat Punch the Clock in praktijk wilde brengen. Wellicht komt hij in het vroege voorjaar 1984 terug voor enkele concerten.

Concert: Elvis Costello & The Attractions. Bezetting: Elvis Costello (zang/gitaar), Steve Nieve (toetsen), Bruce Thomas (bas), Pete Thomas (drums), Dave Plews (trompet), Jeff Blythe (sax), Paul Speare (sax), Jim Paterson (sax), Caron en Naomi Wheeler (achtergrondzang). Gehoord 8/11 in Vredenburg, Utrecht.

-
<< >>

NRC Handelsblad, November 9, 1983


Alfred Bos reviews Elvis Costello & The Attractions with The TKO Horns and Afrodiziak, Tuesday, November 8, 1983, Vredenburg, Utrecht, Netherlands.

Images

clipping
Clipping.

Photo by Lex van Rossen.
Photo by Lex van Rossen


page
Page scan.

-Back to top

External links