Oslo Dagbladet, November 1, 2003

From The Elvis Costello Wiki
Jump to: navigation, search
... Bibliography ...
7475761977787980
8182838485868788
8990919293949596
9798990001020304
0506070809101112
1314151617181920


Oslo Dagbladet

Norway publications

European publications

-

49, forlovet og forbannet

- Gruppe 1 -->Elvis Costello er lei av late kritikere og uopplyste musikkjournalister. Han er lei av platebransjen også, men lover at konserten i Oslo i morgen ikke blir noen klagesang.

translate
   Terje Mosnes

- FOLK SOM VENTER seg en rolig duokonsert, kommer til å bli ekstremt overrasket over det energinivået to mennesker kan trekke opp, telefonivrer Elvis Costello. - Steve Nieve er en ganske seriøs sak å ha med seg på en scene, han kan spille veldig delikat piano, men også låte som et helt band. I den ene øyeblikket er det vise- eller liederaften, i det neste avantgardejazz eller rock'n'roll, og etter så mange år har vi nok av låter å velge blant. Gamle sanger, nye sanger, gamle sanger i nye versjoner og naturligvis sanger fra «North». Akkurat de krever en litt spesiell innramming.

SÅ VISST. «North», nylig utgitt på Universals klassiske Deutsche Grammophon-etikett, er en stillferdig, men ladet CD. En både ribbet og rikt orkestrert sangsyklus om døende kjærlighet, oppbrudd, forvirring, ny forelskelse og jublende håp.

- Jeg liker «syklus»-sammenlikningen bedre enn det late, lettvinte «crooner-nostalgi»-stempelet som enkelte kritikere har satt på «North», sier Costello.

- Disse folkene viser at de verken hører på et bredt utvalg av musikk eller aner noe om musikk fra før 1970. Jeg gjør selvsagt det, og nekter å late som noe annet. Sangsykluser fra det 19. århundret er noe av det jeg har brukt mye tid på, jeg har lært av det og ser ikke noe galt i å være klar over alle mulighetene som finnes i musikk. Folk med begrenset fantasi mistenker meg for å lage mange typer musikk for å gjøre meg viktigere enn jeg er, jeg er ganske lei av å unnskylde meg for å vite mer om musikk enn så mange av de folkene som skriver om musikk.

«NORTH» BLE TIL i tida etter Costellos brudd med Caitlin O'Riordan etter 15 års ekteskap og den påfølgende romansen med jazz-megastjerne Diana Krall. Hvordan gikk han fram for å gjøre sangene personlige og ikke private?

- Jeg tenkte: «Jeg kan ikke la være å skrive disse sangene. Men hvis jeg skal dele dem med alle andre, kan de ikke handle om så private opplevelser at de blir meningsløse», begynner Costello.

- Sanger må fungere, og det å bokstavelig talt gjenfortelle livet blir for kjedelig, for individuelt, for intimt og av og til for stygt. Så du går til din egen livserfaring, plukker ut det som beveger deg mest og skaper noe ut av det. Jeg synes ikke det ligger noe uærlig i en slik redigering. «North» mangler verken smerte eller feiring, og når enkelte kritikere beskylder meg for å lage sanger som en form for intellektuell øvelse, blir jeg oppbrakt.

- JEG SKRIVER sanger mye som et følelsesmessig svar på omstendigheter, fortsetter Costello. - Rundt «North» gjennomlevde jeg alvorlige, dyptgripende forandringer, og det forskrekker meg at noen kan tro at disse sangene er resultat av kalkulerte, intellektuelle øvelser. Det røper kritikernes enorme mislykkethet når det gjelder å forstå hva en skriveprosess innebærer, og jeg mener at enhver som skriver en slik kritikk, bør si opp jobben sin. Det spiller ingen rolle om de liker eller misliker min eller noen annens plate, de begriper rett og slett ikke hva som kreves for å skrive sanger, og diskvalifiserer seg derfor umiddelbart fra å kommentere dem.

- Hvordan opplevde du mediekjøret rundt din og Diana Kralls forlovelse?

- I hovedsak har ikke pressens inntrenging i mitt privatliv vært negativ. Selvsagt finnes det en nysgjerrighet siden jeg er forlovet med en annen kjent musiker og fordi det er kontrast mellom våre musikalske verdener, men oppstusset er skapt av folk som bare kjenner Diana og meg gjennom ville tabloidgeneraliseringer: f.eks. Mr. Angry & The Sexy Jazz Venus i ei italiensk avis forleden. - DE IGNORERER det faktum at jeg har skrevet mange ømme sanger og at Diana er en helvetes flott pianist og en tøff, livskraftig musiker, brummer Costello.

- At hun tilfeldigvis er fotogen, har ingenting med musikalske kvaliteter å gjøre. Hun har gått gradene, lært seg faget, men i showbransjen er den offentlige, kommersielle imagen nesten alltid feil i forhold til mennesket. Alt og alle skal reduseres til enkle stereotypier.

- Turneen din skal innom Stockholm, Anne Sofie von Otters hjemby. Har dere vurdert å fortsette samarbeidet fra «For the Stars»?

- Ingenting er planlagt, men jeg håper vi kan jobbe sammen igjen. Det var en nydelig opplevelse, hun er storartet og har en skakk form for humor. Da vi vurderte hvilke sanger vi skulle spille inn, var hun veldig selvkritisk, ikke i forhold til teknikk, som hun har i massevis, men i forhold til sin egen evne til å tolke troverdig. Enkelte fikser ikke elegansen og den kultiverte stemmen hennes, men er det et ideal at Anne Sofie von Otter plutselig skal låte som Janis Joplin? Hun brukte ikke mye klassisk sangteknikk på «For the Stars», men holdt på pusteteknikken, som setter henne i stand til å synge lange, vakre linjer som du må tilbake til Sarah Vaughan for å finne maken til.

- Hva med din egen platekarriere på Universal? Fortsatt rock på Island Def Jam og alt det andre på Deutsche Grammophon?

- Jeg har en todelt kontrakt, ja. Deutsche Grammophon begriper hva jeg driver med, vi har et bra samarbeid, og neste år kommer en CD med ballettmusikk jeg skrev til «En midtsommernattsdrøm», innspilt med London Symphony Orchestra og Michael Tilson Thomas. På rocksiden er det verre. Jeg skulle gjerne ha laget en CD sammen med The Imposters, men Def Jam gjør at Universal er dominert av hip hop. De måler musikalsk verdi ut fra hvor mye støy som kan piskes opp den første weekenden ei plate er i salg, og jeg merker ingen vilje hos dem til å forplikte seg overfor nye plater fra meg.

- Rammes du av den såkalte krisa i platebransjen?

- Platebransjen går i oppløsning foran øynene på oss! Og det er ikke noe rart, ethvert firma som reduserer prisene sine med 30 prosent, innrømmer at de overpriset med 30 prosent tidligere, ikke sant? Bransjen har utgitt for mange dårlige plater til for høy pris i for lang tid, og har vært styrt av for mye grådighet og dradd inn for mange penger fra både publikum og artister - det er grunnen til krisa i platebransjen. Ropene om ulovlig nedlasting via Internett er bare en avledning for bransjens egen grådighet, Internett betyr bare at en enda større gjeng pirater har kommet og blåst bransjen opp av vannet. Først når bransjen slutter å oppføre seg pompøst og rope «Vi blir bestjålet!» - mens den selv har stjålet fra alle i 30 år - og heller framskaffer en pålitelig teknologi for lovlig nedlasting, har den en sjanse til å komme over krisa. Og det haster. For musikerne skjønte det der med en gang.

-

Oslo Dagbladet, November 1, 2003


Terje Mosnes interviews Elvis about his new album North ahead of his show with Steve Nieve on Sunday 2 November, 2003 at Konserthus, Oslo, Norway.

Images

2003-11-01 Dagbladet photo 01 kh.jpg
STERKE MENINGER: Elvis Costello har stor spennvidde og sterke meninger. Men når han går på scenen i Oslo i morgen, blir det konsert og ikke debattmøte.
Photo: Keith Hammett

2003-11-01 Dagbladet photo 02.jpg
MUSIKERPAR: Elvis Costello er forlovet med musikeren Diana Krall.
Photo credit: Scanpix

-Back to top

External links