Sunete, November 2011

From The Elvis Costello Wiki
Jump to navigationJump to search
... Bibliography ...
727677787980818283
848586878889909192
939495969798990001
020304050607080910
111213141516171819
202122232425 26 27 28


Sunete

Romania publications

European publications

-

Elvis Costello

CONCERT: ELVIS COSTELLO
DATA: 3 NOIEMBRE
LOCATIA: SALA PALATULUI

translate
   Valentin Mitu

Este simplist, dar în egală măsură just să îl încadrezi pe polimorful şi eclecticul musician Elvis Costello ca fiind unul dintre artiştii esenţiali ai new wave-ului. Are puţineîn comun cu ceì mal cunoscuţi dintre new wave-işti (Adam Ant sau Blondie sau Talking Heads) ş i toată fibra de contestare cinică, toate influenţele puternice venite din punk, toate aluziile folk şi toate puşeele puternice de rockabilly sau R&B îl sìngularizează. Oricum le-al încadra muzical, piesele lui Costello sunt, după cum le-a definit (criticul muzical britanic) Simon Reynolds, „un amestec de cântece de dragoste şi dorinţă, dotate cu colţi ascuţiţi şi ceva urme de amărăciune, capabile de realism social si versuri observaţionale, capabile sâ răsuceascâ şi sâ denatureze cuvintele pentru a atinge un lirism profund."

Cele 33 de albume care punctează cariera de 34 de ani a artistului britanic sunt un compendiu de influenţe sensÌbităti. De la debuturile puternic influenţate de folk la puseurile de (post) punk ulterioare si de la rock'n'roll-ul american la soul şi la pop-ul luxuriant, Elvis Costello a trecut şi prin country şi prin muzici clasice. Nu s-a oprit şi nu s-a läsat influenţat prea puternic sau pentru prea multă vreme de un gen anume. Şi-a creat propriul stil şi un sound foarte propriu filtrănd toate influenţele şi infuzându-le cu umor caustic, atât de potrivit tonurilor sale vocale corozive. Încă din 1978, în Rolling Stone se scria despre prestaţia scenic ă a lui Costello: „(pe scenă) comunică simultan aroganta unuî artist care ştie că va fi the next big thing şi spaîma impostorului, care e convins că va fi împuşcat înainte să apuce să treacă la a treia piesă." Trecerea anilor nu l-a schimbat: Elvis Costello a devenit un artist respectat şi aproape venerabil, capabil şi responsabil pentru nişa sa în egală măsură muzicală şi intelectuală, dar a răms un individ cu aspect nerdish care se joacă impasibil cu contrastul dintre mâna impasibilă, look-ul geeky-mortuar-sobru (haine negre, ochelarii dreptunghiulari) si causticitatea plus umorul negru, care se degajă din versurile alambicate. Impănate obsesiv de referinţe pop-culturale.

PRODUCĂTOR
Elvis Costello şi-a lăsat amprenta asupra muzicii clin deceniul opt şi în caliatate de producător. După ce-a lucrat cu trupa punk The Specials la debutul lor omonim (The Specials, 1979, care s-a bucurat de aprecieri pozitive ale criticilor de specialitate), muzicianul a colaborat cu trupa new wave Squeeze şi albumul rezultat. East Side Story (1981), s-a îndreptat către psihedelie şi rockabilly. Din colaborarea cu The Pogues a rezultat Rum, Sodomy & The Lash (1985), un amestec plin de furie şi vervă de folk irlandez, de înspiraţie celtică şi punk, contestatar şi protestatar foarte actual în epocă.


CELE MAI BINE
COTATE ALBUME

ARMED FORCES (1979)
Este al treilea album al (pe atuncijunelui) cantautor. Titlul iniţial, Emotional Fascism, era mai controversat, dar rezuma mai bine ideea centrală din amestecul de pop amplu, paranoia, reverburi, raggae şi college rock: dificultatea relaţiilor personale, văzute metaforic ca manevre ale unor forţe armate nu tot timpul dotate cu scopuri nobile. Umorul negru al lui Costello nu se ascunde în spatele piselor jucăuşe, iar Oliver's Army amestecă arabii din Londra, Zidul Berlinului, Palestina, China, şi Hong Kong-ul într-o piesă deloc favorabilă militarismului epocii Thatcher.

PUNCH THE CLOCK (1983)
Ar putea fi unul dintre albumele acelea esenţiale pentru sensibilităţi leş i modul de operare muzical-emoţionale a deceniului opt. La bază este un pop strălucitor dus înspre balade sensibilioase. Accesorizate cu sintetizatoare din new-wave şi aluzii la vacante şi iluzii exotice. Probabil cel mai bun şi inspirat album al artistului.


„Cu ceva ani în urma piesele mele erau motivate de răzbunare şi vină, singurele sentimente pe care le înţelegeam; acum mă interesează mai mult să observ ravagiile pe care le provoacă iluziile în oameni...”

-

Sunete, November 2011


Valentin Mitu profiles Elvis Costello and previews his solo concert on Thursday, November 3, 2011 at Sala Palatului, Bucharest, Romania.

Images

pages 44-45
page 48
Page scans.

cover
Cover.


Sunete recomandă

ELVIS COSTELLO
Joi, 3 noiembrie 2011
Sala Palatului
Bilete:intre 70 si 350 lei

Joi, 3 noiembre 2011, Elvis Costello va susţine un concert în premieră în România, la Sala Palatului din Bucureşti.

Elvis Costello şi-a început cariera muzicală în anul 1977, cu albumul “My Aim Is True” şi a fost considerat ca fiind cel mai bun compositor după Bob Dylan, precum şi unul dintre cei mai importanţi muzicieni după Beatles. A fost numit o „enciclopedie pop”, capabil să, reinventeze trecutul în propria sa viziune”. Acesta combină în cariera sa diferite stiluri de muzică - pop, rock, soul, jazz cu o voce unică şi o percepţie muzicală aparte, începând cu new wave şi reggae. Costello a semnat compoziţii memorabile în istoria muzicală pop, unul dintre albumele sale de referinţă fiind “Imperial Bedroom”(1982), care a fost înregistrat cu trupa “The Attractions”.

In 2007, Costello a avut un turneu împreună cu Bob Dylan, turneu care-s-a încheiat cu un concert grandiose în New York.

Concertui Elvis Costello de la Bucureşti face parte dintr-un-turneu pe care artistul îl va ţine în Europa şi care va trece prin Atena, Viena, Istanbul, Praga, Berlin, Amsterdam, Oslo, Stockholm, Bruxelles etc.

Faimosul cântăret, britanic este cunoscut în România pentru piese precum “She”, “I Want You” sau pentru coloana sonoră a serialului “House MD” (sezonul 2, remake-ul “Beautiful”).


-



Back to top

External links