Algemeen Dagblad, April 21, 1980

From The Elvis Costello Wiki
Jump to navigationJump to search
... Bibliography ...
7677787980818283
8485868788899091
9293949596979899
0001020304050607
0809101112131415
1617181920212223


Algemeen Dagblad

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Elvis Costello is karaktervol musicus


translate
   Huub de Graaff

UTRECHT — Elvis Costello is niet alleen een begenadigd componist en tekstschrijver, de Engelse New-wave-vertolker is bovendien een karaktervol musicus. Costello bewees afgelopen week dat het tijdelijk wegvallen van organist Steve Mason (auto-ongeluk) geen onoverkomelijk handicap was voor het welslagen van zijn korte toernee door Nederland.

Vrijdag concerteerde Elvis en het restant van zijn begeleidingsgroep The Attractions aangevuld met gitarist Martin Belmont in het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en afgelopen zaterdag besloot Costello de toernee in Paradiso in Amsterdam.

Costello opende vrijdagavond met een eenmansuitvoering van de prachtige ballade "New Amsterdam," afkomstig van zijn laatste album Get Happy. Vervolgens betraden drummer Pete Thomas en bassist Guy Thomas het podium en gedrieën speelden zij de nieuwe single "High Fidelity." Pas daarna completteerde invaller Belmont het gezelschap. Belmont maakt deel uit van The Rumour, de begeleidingsgroep van Graham Parker.

Elvis Costello schoot drie jaar geleden als een komeet de muziekwereld binnen met de briljante lp's My Aim Is True en This Year's Model. Zijn muziek is van een verbluffende eenvoud maar zijn stem, die klinkt alsof zijn stropdas iets te strak zit, en het aparte orgelspel van Mason geven de vaak sublieme composities die plaats waar zij recht op hebben, nl. aan de top.

Voor deze toernee was het repertoire noodgedwongen aangepast, zodat een aantal bekende nummers ingewisseld werden voor composities van andere artiesten, die echter wel van een Costello-jasje werden voorzien. Ondanks de niet zo sterke podiumkwaliteiten van The Attractions, maar dat is inmiddels bekend, wist Elvis Costello toch te overtuigen met zijn snelle gedreven muziek, hetgeen het respect voor hem alleen nog maar kan vergroten, want menige collega zou in gelijke omstandigheden de toernee afgezegd hebben.

Costello geeft al jaren geen interviews meer (zonde van zijn tijd) maar hij laat zich geen mogelijkheid ontnemen om op te kunnen treden en daar mogen zijn vele fans zich gelukkig mee prijzen.


Tags: VredenburgUtrechtNetherlandsThe AttractionsPete ThomasMartin BelmontGuy ThomasSteve MasonNew AmsterdamHigh FidelityGet Happy!!Graham ParkerThe RumourMy Aim Is TrueThis Year's Model

-
<< >>

Algemeen Dagblad, April 21, 1980


Huub de Graaff reviews Elvis Costello & The Attractions, Friday, April 18, 1980, Vredenburg, Utrecht, Netherlands.

Images

clipping
Clipping.


Page scan.
page scan

-Back to top

External links