De Waarheid, August 1, 1978

From The Elvis Costello Wiki
Jump to navigationJump to search
... Bibliography ...
727677787980818283
848586878889909192
939495969798990001
020304050607080910
111213141516171819
202122232425 26 27 28


De Waarheid

Netherlands publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-

Elvis is dood, leve Elvis!

Elvis Costello belangrijkste popvernieuwer

translate
   De Waarheid

Uit het niets verschijnend kwam Elvis Costello vorig jaar met een naar later bleek indrukwekkende debuut-lp op de markt. „My aim is true" zoals de plaat getiteld was vestigde direct de naam van de voormalige computer-operator uit Engeland. Wat Nederland betreft bleek dat vooral uit het bereiken van de eerste plaats van de door recensenten samengestelde Oor-poll over 1977.

In Amerika werd .,My aim is true" de best verkopende import plaat en de eerste New Wave-plaat die de top 50 binnensnelde. En dan te bedenken dat Costello maanden met zijn demotapes vergeefs langs de platenmaatschappijen had lopen leuren. totdat het kleine Stiff-label van Jake Riviera plaats bood aan het nieuwe talent.

Op zijn eerste lp werd Elvis Costello nog begeleid door de Amerikaanse groep Clover, maar in juli vorig jaar vormde hij zijn eigen groep „The Attractions" met Pete Thomas, drums/ Bruce Thomas bas/ en Steve Mason (of Naieve), keyboards.

Met deze nieuwe groep als begeleiders en met Nick Lowe, één van de belangrijkste figuren achter de schermen van de nieuwe popmuziek, („Nouvell rock & roll") als producer, nam Costello een nieuwe lp op, die her en der al zoveel indruk maakte dat het succes van de eerste wellicht zal worden overtroffen.

Doordat ,.This year's model" thematisch en muzikaal meer eenheid etaleert dan z'n voorganger is dat ook zeer begrijpelijk. Wordt deze plaat één van de belangrijkste van dit jaar, het concert dat Elvis Costello and the Attractions in juni in Carré gaven staat geboekstaafd als de definitieve doorbraak wegens vertoonde klasse op het podium.

De muziek van Costello is pruimbaarder dan het compromisloze lawaai van de zogeheten punk, omdat het veel melodieuzer klinkt. De driftige intensiteit maakt Costello's muziek wel verwant aan de punk of „new wave" (zo men wil). De punk wil echter de oude rock & roll vernietigen en heeft in feite daarmee zichzelf vernietigd.

Het goede aan de muziek van Costello is nu juist dat het duidelijk de onvervreemdbare elementen uit de traditionele pop-muziek bewaart en die tegelijkertijd paart aan sterke vernieuwingsimpulsen. Traditionele elementen zijn te vinden in de melodielijnen van de vaak ingenieus opgebouwde songs. Ook de droge gitaar-licks van Costello en het nerveuzerige, hoge Tornados-orgeltje, dat alom aanwezig is, roepen sferen uit het verleden op.

Toch overheerst de eigenheid en eigentijdsheid welke vooral tot uitdrukking komen in de drijvende bijna opgefokte ritmiek van de muziek, waarbij bas en drums syncopisch met elkaar in de weer zijn, en de felle, gebeten manier waarmee Costello zijn teksten bijna uitbraakt. Het zijn dan ook niet allemaal even vrolijke dingen waarover hij zingt, maar ze geven wel blijk van een haarscherpe kijk op bepaalde hedendaagse maatschappelijke problemen.

In „Night Rally" bijvoorbeeld steekt hij de waarschuwende vinger op tegen diegenen die de activiteiten van de Engelse fascisten-bende „National front" onderschatten: „Je denkt dat ze dom zijn, je denkt dat ze grappig zijn, tot ze je meelokken op hun nachtelijke bijeenkomsten". Het onheilspellende ,.uitfaden" van dit nummer brengt een sterk dramatische kracht over.

En in „This years's girl" beschrijft hij op cynische wijze het oppervlakkige leven van een topmodel: „Ze is te vinden op de covers van vele magazines, maar al haar dagen zijn gevuld met fotografen, party's en tranquilizers en volgend jaar is ze alweer vergeten".

Het dicht bij elkaar liggen van succes en falen vormt de centrale thematiek van „This year's girl" en dat heeft dan ook op Costello zelf betrekking, zoals in „I don't want to go to Chelsea" tot uitdrukking komt. Costello laat in dit nummer z'n angst blijken voor overhaast succes dat hem zal verleiden en vertrappen. Ook bij het trachten een vrouw in te palmen ligt het falen op de loer („Lip service", „Lipstick vogue").

The right margin of the last two paragraphs is cut off. The end of each line below is a best guess.

Ondanks de goede teksten gaat het
toch in eerste instantie om de muziek
die als een stoomwals over je heen-
gaat en van het eerste tot en met het
laatste nummer blijft boeien.

Het is alleen maar prettig te [?weten/zien?]
dat Elvis Costello een zeer hoge pro-
duktiviteit in het schrijven van [?goed?]
songmateriaal ten toon spreidt. En
van een zo groot talent valt nog [?wel?]
wat te verwachten in de toekomst.

„My aim is true". Elvis Costello, Stiff seez 3.

„This year's model", Elvis Costello, Rad 3. WB 56477 (inclusief „Watching the Detectives").

-

De Waarheid, August 1, 1978


De Waarheid profiles Elvis Costello.

Images

clipping
Clipping.

page scan
Page scan.

-Back to top

External links